Tragedie printre pelerinii veniti la moastele Sfintei Parascheva. O femeie de 58 de ani a murit
Tragedie printre pelerinii veniti la moastele Sfintei Parascheva. O femeie de 58 de ani a murit
Update 14:310
Potrivit Luminitei Budron, medic coordonator al Serviciului de Ambulanta Iasi, femeia in varsta de 58 de ani avea fibrilatii ventriculare, fiind in stare foarte grava si intrand in stop cardio-respirator.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
"Echipa de pe ambulanta a efectuat manevrele de resuscitare, iar femeia a fost dusa la Spitalul "Parhon", fiind transportata la Sectia ATI, unde, din pacate, a murit", a spus medicul coordonator.
Din primele date, se pare ca femeia s-ar fi asezat la rand pentru a se inchina la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva inca din cursul noptii de joi spre vineri si ca, pe fondul oboselii, dar si al lipsei hranei, i s-ar fi facut rau.
Marius Taranu, de la Gruparea de Jandarmi Mobila Bacau, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca 30 de persoane au lesinat in timp ce stateau la coada, cativa dintre pelerini fiind transportati la spital.
UPDATE 14:00 O femeie de 61 de ani a murit vineri in timp ce statea la coada la moastele Sfintei Parascheva. Cunoscuta ca avand probleme cardiace, femeii i s-a facut rau si a cazut din picioare. Aceasta a fost resuscitata in salvare, dar la spital medicii nu au putut decat sa constate decesul.
Peste 16.000 de pelerini asteapta sa se inchine la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva
Peste 16.000 de pelerini asteapta sa se inchine la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, scoase intr-o procesiune, vineri dimineata, din incinta Catedralei Mitropolitane din Iasi, randul credinciosilor intinzandu-se pe o lungime de peste un kilometru, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasa intr-o procesiune, vineri dimineata, din incinta Catedralei Mitropolitane, fiind asezata apoi intr-un baldachin special amenajat in curtea lacasului de cult, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Alaturi de moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva au fost asezate si moastele Sfantului Simeon de la Muntele Minunat, aduse, joi seara, de la Manastirea Neamt.
Pelerinii au inceput sa se aseze la rand inca de joi seara, acestia asteptand peste 12 ore in zona in care vineri dimineata urmau sa fie scoase sfintele moaste din incinta Catedralei.
"La ora 8.30, asteptau sa se inchine la sfintele moaste peste 16.000 de oameni, lungimea randului depasind un kilometru. Dimineata, au venit si 4.000 de pelerini de la Voluntari, cu 80 de autocare. Ei se afla acum la rand, asteptand sa treaca pe la racla", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX maiorul Marius Taranu, de la Gruparea de Jandarmi Mobila Bacau, unitate care asigura ordinea publica la pelerinajul de la Iasi.
Mai multe strazi din jurul Catedralei au fost inchise circulatiei, iar jandarmii au format un culoar de acces pentru pelerinii care vor sa atinga sfintele moaste.
Cateva mii de credinciosi s-au inchinat, joi, la moastele Sfintei Parascheva, inainte ca acestea sa fie scoase din incinta Catedralei Mitropolitane din Iasi, oamenii spunand ca au venit mai devreme pentru a evita aglomeratia.
La Iasi au ajuns pelerini din mai multe judete ale tarii, autocare cu numar de Bucuresti, Galati, Neamt sau Suceava fiind parcate in centrul orasului.
Autoritatile se asteapta ca in zilele urmatoare randul de pelerini care se va forma in jurul Mitropoliei iesene sa se intinda constant pe o lungime de peste doi kilometri.
Peste 1.200 de politisti si jandarmi asigura ordinea publica pe perioada pelerinajului religios de la Iasi.
Peste 250.000 de pelerini din intreaga tara sunt asteptati in aceste zile in oras.
Pentru prima data, Sfanta Liturghie, programata luni, 14 octombrie, se va desfasura in fata Catedralei, pe pietonalul Stefan cel Mare, si nu in curtea instutiei, ca in anii precedenti. La slujba va asista si premierul Victor Ponta, a anuntat, joi, primarul Iasiului, Gheorghe Nichita.
Vineri seara, pe strazile din centrul orasului, este programat pelerinajul Calea Sfintilor, racla cu sfintele moaste urmand a fi purtata pe umeri, de catre preoti, pe o distanta de cativa kilometri.
Sfanta Parascheva este considerata a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, cand este hramul, transforma Iasiul in cel mai mare centru de pelerinaj din Romania.
Credinciosilor care vor sta noaptea la rand pentru a se inchina la sfintele moaste le vor fi oferite de catre autoritati, dar si de catre Mitropolie, ceai cald si pachete cu mancare.
In anii precedenti, pelerinii veniti la Iasi din toate colturile tarii, au stat si cate 12 ore la coada, pentru a ajunge sa se inchine la racla cu sfintele moaste.
Peste 350.000 de oameni, asteptati la moastele Sfintei Parascheva. Credinciosii cred in minunile ei
In curtea lacasului de cult vor fi asezate intr-un baldachin moastele Sfintei Parascheva. Iar alaturi va fi pusa si racla cu ramasitele Sfantului Simeon, adusa de la o manastire din Neamt pentru ca toata lumea sa se poata inchina la ele.
Pana luni, cand va fi praznicul cuvioasei Parascheva, sunt asteptati in Capitala Moldovei peste 350.000 de oameni.
Racla cu moastele Sfantului Simeon, ocrotitorul tinerilor, a fost depusa in Catedrala Mitropolitana, unde preotii au tinut o slujba.
In timp ce unii credinciosi se rugau in biserica, altii s-au pregatit pentru o noapte sub cerul liber. Imbracati cu haine groase si infasurati in paturi, multi au dormit pe jos, in curtea catedralei.
"Avem umbrela, avem cartoane, ne infasuram... avem caciuli, fulare, geci, avem..."
"Doamne, sa ne bucure Dumnezeu si sa ne dea sanatate si vreme buna. Sa ne ierte de cutremure, de necazuri si de chinuri..."
Tot joi seara, 80 de autocare, cu patru mii de pelerini, au pornit spre Iasi din localitatea Voluntari, de langa Bucuresti.
Oamenii au plecat cu inimile pline de speranta ca Sfanta Parascheva ii va ajuta.
De patru ani, o femeie merge in pelerinaj si, spune ea, ruga i-a fost ascultata de fiecare data.
"Doi ani am umblat pe la toti medicii si nimeni nu-mi dadea de cap. Si m-am rugat cu lacrimi la Cuvioasa si la Maica Domnului si am observat ca a inceput, incet, incet sa-mi treaca, fara sa mai fie nevoie sa iau tratament", spune femeia.
"Ma doare dupa ceafa, va spun un adevar, si de acolo am venit si mi-a trecut toate durerile. Acum din nou m-a luat. Stie ca ma duc acolo si-o sa vin fara ele... ma simt foarte bine, nu-i o minciuna...", spune o alta.
Pelerinajul a fost organizat de Primaria Voluntari. Oamenii vor trece vineri pe la catafalc sa se inchine la Sfanta Parascheva, iar seara se vor intoarce acasa.
"Fiecare are cate un mic bagaj - strictul necesar. Eu am luat doar fructe, in rest, o umbrela, o esarfa, lucruri necesare..."
Pentru a nu bloca traficul, autocarele au plecat in serii de cate 22, la intervale de 45 de minute. Si pe tot traseul, convoiul a fost insotit de politie si ambulante.
O mare de pelerini a umplut deja curtea Mitropoliei din Iasi si strazile din jur.
Este pentru prima data, in ultimii ani, cand coada formata din oameni se intinde pe cel putin doi kilometri.
Seara, pe strazile din centrul orasului, este programat pelerinajul Calea Sfintilor. Racla cu sfintele moaste va fi purtata pe umeri, de catre preoti, pe o distanta de cativa kilometri, iar intreg alaiul va fi urmat de miile de credinciosi.
Peste 1.200 de politisti si jandarmi asigura ordinea publica pe perioada pelerinajului religios de la Iasi.
Sursa: Pro TV
Etichete: iași, pelerinaj, moaste, Sfânta Parascheva,
Dată publicare:
11-10-2013 07:36