Greva de la metrou nelegala! S-a reluat traficul in subteran!

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Greva din subteran, care a adus haosul la suprafata, in sufocata Capitala, este ilegala. A hotarat asta instanta Tribunalului Bucuresti. Iar sindicalistii au precizat imediat ca se vor supune deciziei si vor reincepe lucrul de joi.

Insa pana sa se ia aceasta decizie, toata ziua de miercuri in subteran nu s-a miscat nimic, iar la suprafata a fost forfota mare si inghesuiala cumplita in autobuze, troleibuze si tramvaie.

Cum au sunat discutiile in mijloacele de transport de suprafata si in statii?

"Haideti, haideti, mai repede.... ma lasati sa imi trag si eu geanta?"

"Doamna, de ce nu mergeti un pic mai in fata? Uite, uite, mai avansati doamna! Ia ma, du-te tu, hai"

Citește și
Metrou
Greva la metrou, contestata in justitie!
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Pai aicea, la ora asta dimineata, erau 15 persoane, acuma uitati-va ce e, n-am putut sa luam un tramvai."

"Uitati-va cata lume e aici. 90% dintre oamenii astia au salariu jumatate din cat au dansii. Adica nu vad aici oameni care au 26 de milioane in mana. Asta e, asta e tara".

Marti, 17 noiembrie

UPDATE: La finalul a mai bine de trei ore de negocieri, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat ca pretentiile salariatilor de la metrou nu pot fi satisfacute date fiind constrangerile bugetare.

"Am incercat o serie de solutii, de calcule (...) Pretentiile sunt de natura sa nu poata fi satisfacute", a spus Berceanu la finalul negocierilor cu sindicalistii de la metrou.

Protestul a aruncat Bucurestiul cu 20 de ani in urma. Oamenii care mergeau de obicei cu metroul au facut o calatorie nedorita in timp. Ca pe vremea lui Ceausescu, romanii au stat atarnati pe scara tramvaielor si a troleibuzelor si s-au urcat din mers.

Cei care nu au reusit sa urce in mijloacele de transport au tremurat zeci de minute prin statii. Mai multi ca niciodata au fost si oamenii care au plecat cu masinile personale de acasa si au ramas blocati minute in sir prin intersectii.

Calatorii pot cere despagubiri la Metrorex

Haos in trafic

Claxoane asurzitoare, soferi dezorientati, pietoni ratacind printre masini, chipuri crispate si ganduri "de bine" pentru angajatii de la metrou. Pe scurt, n-a fost deloc o atmosfera de pace si prietenie marti in Capitala.

Pentru a face fata numarului mare de calatori, RATB a suplimentat de marti capacitatea de transport cu 200 de autobuze, troleibuze si tramvaie. Acestea au parcurs insa distanta dintre statii in zeci de minute, spre groaza calatorilor care stateau in picioare cu fetele strivite de geamuri.

Pana la ora 7.30 statiile faceau fata bucurestenilor matinali, mai ales ca mijloacele RATB circulau mai des ca de obicei, insa dupa aceasta ora au inceput sa devina neincapatoare si oamenii abia reuseau sa prinda un loc intr-un autobuz sau tramvai.

Bucurestiul s-a aglomerat si marile intersectii s-au blocat dupa ora 7.30 - 8.00. Aglomeratiile mari erau mai ales in cartierele de la periferia Capitalei, unde mijloacele de transport au stat minute intregi in statii, intrucat nu puteau inchide usile din cauza celor care se inghesuiau pe scarile autobuzelor.

In centru, autobuzele nu s-au dovedit a fi la fel de neincapatoare, insa traficul a fost cel care le-a pus bete in roate calatorilor. Oamenii au preferat sa parcurga pe jos distanta echivalenta celor patru statii de metrou dintre Piata Unirii si Piata Victoriei.

Directorul general al RATB, Gheorghe Aron, a declarat pentru Gandul:Mijloacele de transport in comun sunt blocate in trafic la Gara de Nord, Piata Sudului, Razoare, Valea Cascadelor, Stefan cel Mare sau pe Iuliu Maniu. In aceasta dimineata facem fata destul de greu si asta din cauza numarului mare de autoturisme care au iesit in trafic. Dupa varful de trafic, care a durat pana la ora 9:00, se circula ceva mai bine".

Pe bulevardul Iuliu Maniu, RATB a suplimentat numarul de mijloace de transport sosite in statii la un interval de maximum doua minute. Blocajele au facut, insa, ca acestea sa ajunga la un interval de peste 5 minute. Calatorii care asteptau la Pasajul Lujerului au fost nevoiti sa plece pe jos, pentru ca autobuzele nu mai ajunsesera in statii de peste 35 de minute. In zona Militari, mijloacele de transport in comun circulau la un interval de doua minute, dar nu au putut face fata numarului mare de calatori.


Greva angajatilor Metrorex, vazuta de calatorul de rand

In timp ce unii dintre calatori se arata indignati de faptul ca trebuie sa scoata alti bani din buzunar pentru a ajunge la locul de munca…

"Nu-mi plateste metroul banii pentru taxi, sefii nu ma vor intelege ca intarzii la serviciu, pentru ca traficul este blocat la suprafata. Mie mi s-a micsorat salariul in acest an, din cauza crizei, iar ei vor sa li se majoreze. Nu e drept", a declarat un bucurestean nervos, potrivit Mediafax.

… altii sunt ceva mai intelegatori:

"Astept autobuzul, nu am ce face, nu am masina personala. Sunt la mana RATB. Asta este situatia, poate au si cei de la metrou dreptate", a spus o doamna care, pentru a ajunge la locul de munca, trebuie sa schimbe doua autobuze.

Partial multumiti au fost taximetristii, care in sfarsit au avut sute de comenzi. Pacat ca nu au putut sa le onoreze pe toate, din cauza ambuteiajelor.

Pozitia presedintelui Traian Basescu

Seful statului i-a acuzat marti pe liderii sindicali de la Metrorex de nesimtire si a afirmat ca greva declansata este iresponsabila, exprimandu-si speranta ca instanta va suspenda protestul cel tarziu miercuri.

"A fost un senator PSD, Radoi, lider de la metrou, care a reusit sa blocheze traficul. Cred ca este o proba a pana unde poate merge cu lipsa de responsabiliate. Nu poti sa condamni un oras la aglomeratia care este acum in Bucuresti numai pentru ca ai un interes pentru 22 noiembrie", a spus Basescu, intr-un interviu acordat unui blogger.

Presedintele a spus ca liderii sindicali de la Metrorex dau dovada de lipsa de bun simt prin aceasta greva "a iresponsabilitatii". "Nu cred ca ii aduce castig de cauza candidatului pe care il sustine Radoi", a spus Basescu despre protestul de la Metrorex.


PSD solicita angajatilor Metrorex sa-si reia activitatea

"Bucurestiul este astazi paralizat de refuzul arogant al reprezentantilor Ministerului Transporturilor de a discuta cu reprezentantii sindicatelor. Radu Berceanu este cel care a provocat greva sindicalistilor de la Metrorex, asa cum a facut si in alte situatii", se arata intr-un comunicat al PSD remis marti agentiei Mediafax.

"Intrucat nu putem miza pe buna credinta a ministrului Radu Berceanu si nici pe capacitatea de mediere a lui Traian Basescu, cel care astazi a simtit nevoia sa-si faca inca o data campanie pe spatele bucurestenilor, solicitam sindicalistilor de la Metrorex sa dea dovada de intelegere si de realism, sa-si reia activitatea si sa asigure transportul public de calatori in conditii optime", se arata in comunicat.

Vanghelie: Il caut pe Radoi sa dea drumul la metrou, dar nu-l prind

Greva la metrou, contestata in justitie!

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Vezi in ce zone se circula bara la bara din cauza grevei la metrou!
Vezi in ce zone se circula bara la bara din cauza grevei la metrou!

In majoritatea zonelor din Bucuresti, traficul rutier se desfasura cu mare dificultate, miercuri dimineata, in a doua zi de greva de la metrou, multi bucuresteni alegand sa mearga pe jos.

Greva la metrou, contestata in justitie!
Greva la metrou, contestata in justitie!

UPDATE - In ciuda haosului din Bucuresti, nu exista cale de impacare intre grevisti si conducerea Metrorex. Cele doua parti au dus lupta in justitie si acolo urmeaza sa se decida daca protestul este sau nu legal.

Vanghelie: Il caut pe Radoi sa dea drumul la metrou, dar nu-l prind
Vanghelie: Il caut pe Radoi sa dea drumul la metrou, dar nu-l prind

"Ne punem lumea-n cap" a declarat pentru Gandul, Marian Vanghelie. Primarul sectorului 5 si seful pe linie de partid al liderului sindical de la Metrorex, Ion Radoi, il cauta pe acesta din zorii zilei ca sa-l roage sa dea drumul la Metrou.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.