Reactia Ministerului Sanatatii dupa ce medicii au fost sfatuiti sa nu mai faca garzi suplimentare

×
Codul embed a fost copiat

Federatia "Solidaritatea Sanitara" a lansat "Petitia pentru apararea drepturilor medicilor care efectueaza garzi". 700 de doctori au semnat deja.
 

Petitie online pentru respectarea drepturilor medicilor care efectueaza garzi, semnata de peste 700 de doctori

Federatia "Solidaritatea Sanitara" a initiat o petitie online pentru respectarea drepturilor medicilor care efectueaza garzi, semnata pana in prezent de peste 700 de medici, in conditiile in care, potrivit unui studiu realizat de federatie, doctorii lucreaza in medie 33 de ore fara pauza, relateaza news.ro.

Semnatarii petitiei cer dreptul la un spor cuprins intre 25 la suta si 75 la suta, dreptul la toate sporurile pentru conditiile de munca aplicabile la locul de desfasurare a garzilor si la sporul de noapte, precum si dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, cu exceptia cazurilor in care medicul isi da acordul expres pentru acest lucru.
Medicii mai solicita Ministerului Sanatatii dreptul de a avea liber dupa garda cel putin 24 de ore. "De la aceasta prevedere se poate deroga doar in baza acordului medicului, exprimat in mod expres", potrivit petItiei.

Media numarului maxim de ore lucrate continuu de medici, fara pauza, (incluzand timpul normal de lucru si orele de garda) este de 33 ore (78 la suta dintre medici muncind continuu mai mult de 24 de ore; 30 la suta dintre respondenti au muncit continuu mai mult de 33 de ore), sunt rezultatele unui studiu comandat de Federatia "Solidaritatea Sanitara” , publicat la inceputul lunii.

Studiul, efectuat de Centrul de Cercetare si Dezvoltare Sociala "Solidaritatea”, in baza unui chestionar la care au raspuns 1.032 de medici, mai arata ca medicii lucreaza in medie pe saptamana 63 de ore (incluzand orele de garda), adica echivalentul a 1,8 norme saptamanale, iar 33,7 la suta dintre medici lucreaza mai mult de 63 de ore pe saptamana.

Federatia "Solidaritatea Sanitara" le recomanda medicilor care efectueaza garzi sa nu semneze noile contracte

Federatia "Solidaritatea Sanitara", care a initiat o petitie online pentru respectarea drepturilor medicilor care fac garzi, le recomanda acestora sa nu semneze contractele individuale de munca cu timp partial pentru efectuarea garzilor suplimentare daca nu le sunt mentionate in contracte mai multe drepturi, intre care un spor cuprins intre 25 la suta si 75 la suta si dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, avertizand ca refuzul medicilor de a efectua garzile suplimentare poate conduce la blocarea sistemului sanitar.

Citește și
medicina cluj - stiri
Viitorii medici ai Romaniei se gandesc sa plece inainte sa fie admisi la facultate: "Nu raman sa isi bata altii joc de mine"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Federatia "Solidaritatea Sanitara" anunta ca negocierile cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, purtate vineri, au evidentiat riscul ca medicii care efectueaza garzile suplimentare sa nu beneficieze de o serie de drepturi legale. In consecinta, federatia a recomandat medicilor sa nu semneze contractele individuale de munca (CIM) cu timp partial pentru efectuarea garzilor suplimentare daca nu le sunt mentionate expres in aceste contracte dreptul la un spor cuprins intre 25 la suta si 75 la suta, dreptul la toate sporurile pentru conditiile de munca aplicabile la locul de desfasurare a garzilor si la sporul de noapte, dreptul la concediul de odihna pentru CIM - urile aferente garzilor suplimentare, dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, precum si dreptul de a avea liber dupa garda cel putin 24 de ore.

Recomandarea federatiei a fost transmisa prin e-mail, catre 12.000 de medici din spitalele publice. "In conditiile in care medicii pun in practica aceasta recomandare se poate ajunge la blocarea sistemului sanitar in privinta activitatilor specifice garzilor", avertizeaza Federatia "Solidaritatea Sanitara”.
Sindicalistii au trimis Ministerului Sanatatii si Ministerului Muncii scrisori in care au prezentat argumentele lor pentru drepturile cerute. Federatia a cerut, de altfel, ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu si ministrului Muncii, Dragos Pislaru, stabilirea, prin act normativ, a modalitatii de organizare a garzilor medicilor si plata tuturor drepturilor salariale.
"Noi nu am primit niciodata spor de ore suplimentare, spor de noapte, noi nu primim in timpul garzilor sporul aferent locului de munca, in care sunt cuprinse sporurile de urgenta, sporurile de radiologie etc. Prin urmare, noi nu dorim sa semnam contractul individual de munca pentru garzile suplimentare daca nu vor fi platite aceste drepturi ale noastre, care sunt cuprinse in legislatia Romaniei, in legislatia europeana", a declarat Florin Chirculescu, vicepresedintele federatiei, la Digi 24.

Ministerul Sanatatii le raspunde medicilor: Garzile suplimentare vor fi platite de la 1 august in baza legislatiei actuale

Ministerul Sanatatii le raspunde medicilor care au anuntat ca, de la 1 august, vor refuza sa efectueze garzi suplimentare, ca toate spitalele vor primi, la inceputul saptamanii viitoare, o circulara care sa clarifice modul de redactare a noilor contracte, astfel incat procesul sa se desfasoare fara probleme si medicii sa fie platiti pentru munca lor. "Garzile efectuate de personalul medical in afara programului de lucru vor fi facute de la 1 august pe baza unui contract de munca separat si platite in baza legislatiei actuale.

Ministerul Sanatatii a initiat si un dialog cu Ministerul Muncii pe aceasta tema pentru a ne asigura in interesul personalului medical ca nu vor exista discrepante la plata contractelor de munca incheiate cu unitatile sanitare. La inceputul saptamanii viitoare va fi trimisa catre spitale o circulara care sa clarifice modul de redactare a acestor contracte in contextul prevederilor OUG20/2016, asa incat procesul sa se desfasoare fara probleme", a anuntat, duminica, Laurentiu Colintineanu, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii (MS).

Colintineanu a precizat ca MS a convenit cu reprezentantii sindicali un calendar de lucru prin care cererile lor sa fie incluse in modificarile ce vor fi aduse la Ordinul 870/2004, actul normativ care reglementeaza timpii de lucru si garzile din unitatile sanitare. "Ministerul Sanatatii lucreaza in regim accelerat la aceste modificari, iar motivul este extrem de simplu: situatia actuala nu este normala. Asadar, odata incluse cererile si recomandarile in forma noua a OMS 870/2004, documentul va fi trimis, conform legii, spre consultare catre toate sindicatele, iar forma agreata va fi afisata in transparenta decizionala", a mai spus purtatorul de cuvant al MS.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
"Anual, 50% dintre rezidenti pleaca din tara." Spitalul cu cel putin 40 de urgente zilnic, pentru care nu se gasesc medici

Desi este concurenta mare la facultatile de medicina, prin spitale bate vantul. Tot mai multi doctori si asistente pleaca in strainatate, iar in locul lor nu vine nimeni.

Viitorii medici ai Romaniei se gandesc sa plece inainte sa fie admisi la facultate:
Viitorii medici ai Romaniei se gandesc sa plece inainte sa fie admisi la facultate: "Nu raman sa isi bata altii joc de mine"

Scolile noastre de medicina sunt adevarate fabrici de specialisti pentru Europa. Anul acesta avem un nou record de tineri care vor sa fie doctori.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.