In 10 ani, Romania nu va mai avea medici de familie. Zonele din tara in care a disparut deja aceasta specializare

Ultimul update: Joi 20 Aprilie 2017 06:55
Data publicarii: Luni 17 Aprilie 2017 17:29
Categorie: Sanatate

In cativa ani, nu vom mai avea doctori in mediul rural. Semnalul de alarma este tras de reprezentantii Societatii Nationale a Medicilor de Familie.

Acestia sustin ca in sute de sate bolnavii nu au unde sa mearga la consultatii. Nu este de mirare ca in astfel de comunitati izbucnesc focare de infectii, care se raspandesc peste tot in tara. In acelasi timp, Ministerul Sanatatii a facut publica Legea vaccinarii in care scrie ce responsabilitate au doctorii in cresterea imunizarii populatiei.

Sunt multi ani de cand in satul Corvu din judetul Dambovita n-a mai ajuns niciun medic de familie. Oamenii de aici bat kilometri pentru o consultatie sau o reteta.

Localnic: ''Mergem la Titu la 10 km. A murit un om acum vreo 2 ani pana a venit salvarea".

Cel putin 5.000 de suflete din 4 sate depind de un singur cabinet medical. Si in rest este dezastru.

500 de localitati sunt in prezent fara medic de familie, cele mai multe sunt in mediul rural, in zone defavorizate. Reprezentantii Societatii Nationale a Medicilor de Famile ne atrag atentia ca in 10 ani niciun doctor nu va mai dori sa ocupe aceasta specializare.

Rodica Tanasescu: ''In general, medicii de familie sunt in varsta. Peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie."

Viitorii pensionari nu vor avea inlocuitori. Nu-i de mirare, in conditiile in care medicii rezidenti care vor avea salarii de 7000 de lei, nu vor dori sa mearga la tara pentru ca veniturile le-ar scadea astfel la 3000 de lei.

Cel mai mare deficit de doctori este in judetele din Moldova, dar si in cele din sudul si sud-estul tarii. Adica acolo unde a izbucnit si focarul de rujeola acum 2 ani. 21 de oameni au murit din cauza acestei boli, alti 4000 s-au imbolnavit, iar infectia continua sa se raspandeasca.

In mii de cazuri, copiii nu au putut fi imunizati pentru ca nu se gaseste vaccinul ROR. In altele, nu a avut cine sa ii vaccineze pe cei mici.

Imagini SOCANTE intr-un spital din Bucuresti: bolnav lasat in genunchi in fata liftului. Pozitia oficiala a unitatii medicale

Imagini SOCANTE intr-un spital din Bucuresti: bolnav lasat in genunchi in fata liftului. Pozitia oficiala a unitatii medicale

spital Pitesti

Spitalul din Piteşti are din nou aer condiţionat, după ce o pacientă a leşinat de cald

După 12 ani, autoritățile britanice susțin ca nașterea naturală nu ar fi soluția ideala

A învins cancerul de col uterin, apoi a rămas însărcinată. Premieră într-un spital din România

pitesti, spital, lesinat, pacienta,

Pacientă leșinată în Spitalul Judeţean din Piteşti după ce a stat două ore într-o căldură sufocantă

Măsurile luate de ministrul Sănătății după cazul prezentatoarei Magda Vasiliu

Zika poate fi transmisă şi de ţânţarii obişnuiţi