Klaus Iohannis vrea REFERENDUM pe tema gratierii: "In realitate, dragi romani, vorbim despre ce fel de natiune vrem sa fim"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat organizarea unui referendum pe tema modificarii legilor justitiei, afirmand ca exista un larg interes pentru modificarea codurilor penale si gratierii, iar poporul trebuie sa se pronunte asupra acestor teme.

"In aceste zile au avut loc proteste, oamenii au iesit indignati sa protesteze in strada impotriva acestei incercari de a modifica prin ordonanta de urgenta legislatia penala. Am auzit fel si fel de aberatii, imediat dupa ce au iesit oamenii in strada. Activisti agitati si agitatori au fugit la televiziunile obediente sa explice poporului ca este o lovitura de stat. Cetatenii sa dea lovitura de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar ca nu dau lovitura de stat, ci lovitura de gratie statului de drept", a declarat Iohannis.

Presedintele a anuntat ca, in consecinta, va initia procedurile pentru un referendum pe tema celor doua ordonante de urgenta privind gratierea si modificarea Codului penal.

Conform Constitutiei, presedintele poate convoca referendum, insa trebuie sa consulte si Parlamentul. Deputatii si senatorii trebuie sa-si exprime parerea prin vot, intr-o sedinta comuna, si au la dispozitie 20 de zile calendaristice de la solicitarea presedintelui. Daca insa nu respecta termenul de 20 de zile, seful statului poate emite decretul privind organizarea referendumului. Punctul de vedere al Parlamentului este unul consultativ.

Peste 20.000 de oameni au protestat, duminica seara, in Capitala fata de proiectele de ordonanta ale Guvernului privind gratierea si modificarea codurilor penale.

Citește și
proteste Capitala
Legea amnistiei si a gratierii a scos in strada zeci de mii de oameni, in Capitala. FILMUL evenimentelor. GALERIE FOTO, VIDEO
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

La manifestatia din Piata Universitatii s-a aflat, timp de aproximativ 15 minute, si presedintele Klaus Iohannis, care a spus ca este inadmisibil sa fie schimbate legile in modul in care se intentioneaza si ca oamenii au de ce sa fie indignati.

”O gasca de oameni politici cu probleme penale vrea sa schimbe legislatia din Romania, vrea sa slabeasca statul de drept. Ori asa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil sa se schimbe legislatia si zeci, sute de politicieni certati cu legea sa se gaseasca cu dosarele curate si sa continue faradelegile. Romanii, pe buna dreptate, sunt indignati”, a spus Iohannis.

Alte cateva zeci de mii de persoane au protestat in mai multe orase.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a sustinut, duminica seara, ca presedintele Klaus Iohannis s-a situat in afara legii, ca este un inceput de lovitura de stat si a dat asigurari ca nu-i va mai permite sefului statului sa rastoarne ordinea constitutionala, sa uzurpe calitati oficiale intrand abuziv in sedintele de guvern sau sa incite la dezordine sociala si violenta.

Sinteza declaratiilor presedintelui Klaus Iohannis:

- Ne-am adunat aici pentru a comemora mica unire a romanilor. Acum 158 de ani. Ce moment de glorie pentru Romania. Romania care atunci incepuse sa se manifeste. A fost dupa un razboi care a redefinit ceea ce astazi denumim sferele de influenta. Rusia fusese trimisa mai inspre est si marile puteri au avut rezolvat probleme regionale complicate. Evident ca unii au fost pentru ca romanii sa-si exprime vointa, iar aceatsa a fost unirea principatelor. Altii s-au opus. Ce moment frumos, ca atunci romanii si-au impus vointa. Ce clasa politica am avut noi atunci.

- Atunci, in 1859, politicienii s-au preocupat de natiune, de unirea Principatelor. Ai nostri se ocupa de gratiere. De gratierea propriilor dosare. A fost ales atunci Alexandru Ioan Cuza, domnitor in Moldova si in Tara Romaneasca. Si s-a apucat de treaba. Unirea Principatelor a inceput prin alegerea aceluiasi domnitor in ambele principate, dar ea s-a infaptuit prin ce s-a construit, prin actele normative care au inceput sa puna cap la cap ce se intampla in Moldova cu Tara Romaneasca.

- 1864, a fost primul act care incrima coruptia si conflictul de interese. Ce genaratii de politiceni am avut atunci, dupa Mica Unire, si ce politicieni avem astazi. O coalitie aleasa sa conduca Romania spre dezvoltare, se ocupa de modificarea Codului penal. Se ocupa in mod paradoxal de ameliorarea  codului in micsorarea sanctiunilor pentru abuz in serviciu. Ce clasa politica am avut si unde am ajuns!

- In aceste zile, mai ales ieri, am avut proteste. Am auzit fel si fel de aberatii. Activisti agitati si agitatori au fugit la televiziune obediente sa explice poporului ca este o noua mineriada, auzi aberatie. Ca este o lovitura de stat. Cetatenii dau lovitura de stat? Nu, politicienii. De ce au iesit oamenii? Simplu, de tot. PSD-ul si cu satelitul lui ALDE au promis bunastare romanilor. Au promis salarii mai mari. Si oamenii, de buna credinta, i-au votat!

- Oamenii au iesit sa-si spuna indignarea, iar Guvernul ar face bine sa ia de seama. Romanii sunt un neam mandru. Romanii au dreptul la o clasa politica pe masura.

- Este evident ca exista un interes pentru aceasta tema, a schimbarii codurilor penale si a gratierii. Si daca asa este, atunci voi supune aceasta tema dezbaterii publice si votului popular. Voi incepe demersurile pentru un referendum. Referendum prin care romanii vor putea sa se exprime, vor putea sa spuna daca sunt de acord sau nu. Fiindca atunci cand au votat, aceste teme nu s-au gasit in programul de guvernare al PSD-ului. Si atunci, daca guvernantii au facut o tema din asta, vor trebui sa suporte votul popular pe aceasta tema.

Aparent, vorbim de chestiuni legate de justitie. Aparent, vorbim despre o ordonanta de urgenta pe teme foarte concrete. In realitate, dragi romani, vorbim despre ce fel de natiune vrem sa fim. Vrem sa fim o natiune puternica, un stat de drept, sau vrem sa fim o natiune asa si asa .. cu un stat de drept care poate fi inmuiat si discutat. Vrem sa fim o natiune care seamana cu generatia care a facut Mica Unire sau vrem sa fim o natiune care nu indrazneste sa ridice vocea.

- Romanii sunt mandri si liberi si imi doresc o natiune condusa de politicieni integri. Imi doresc o natiune condusda de politicieni competenti. Orice altceva este prea putin. Iar pentru a atinge acest obiectiv, pentru mine niciun pret nu este prea mare. La multi ani!

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Vicepresedinte PSD Mihai Chirica:
Vicepresedinte PSD Mihai Chirica: "PSD cu siguranta nu va organiza contramanifestatii, asta-i un lucru cert"

Proiectele privind gratierea si modificarea Codului Penal "ar trebui prezentate cat mai pe larg si pe intelesul tuturor", afirma vicepresedintele PSD Mihai Chirica, primarul municipiului Iasi.

Legea amnistiei si a gratierii a scos in strada zeci de mii de oameni, in Capitala. FILMUL evenimentelor. GALERIE FOTO, VIDEO
Legea amnistiei si a gratierii a scos in strada zeci de mii de oameni, in Capitala. FILMUL evenimentelor. GALERIE FOTO, VIDEO

Zeci de mii de oameni au iesit in strada duminica seara, in Capitala si in tara, ca sa-si exprime nemultumirea cu privire la legea amnistiei si a gratierii.

Dragnea: Iohannis a fost in afara legii. E un inceput de lovitura de stat. Nu permit sa rastoarne ordinea constitutionala
Dragnea: Iohannis a fost in afara legii. E un inceput de lovitura de stat. Nu permit sa rastoarne ordinea constitutionala

 Liviu Dragnea a avut o reactie duminica seara cu privire la protestele derulate in Capitala si alte mari orase ale tarii.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.