Cand vor ajunge primele familii de refugiati in Romania. Ponta: "Participam cu niste criterii, dar nu criterii de religie"

victor ponta

"In Iordania, mi-au spus ca vin zilnic 5.000 de refugiati. In Romania, au venit patru". Cu cifre, premierul Victor Ponta le-a spus parlamentarilor ca Romania nu este in pericol sa fie lovita de nici un val de imigranti.

Opozitia a salutat discursul, dar i-a cerut sa discute despre legea votului prin corespondenta, care, daca nu se adopta si promulga in doua luni, nu mai poate fi aplicata.

In fata deputatilor, Victor Ponta a povestit din experienta sa in Iordania, unde, aflat in vizita oficiala, a vizitat o tabara de peste 100.000 de refugiati.

Victor Ponta, premier: "Cand mi-au spus in Iordania ca vin 5000 pe zi, nu puteam sa le spun ca in Romania au venit 4000 si ca suntem foarte speriati."

Premierul le-a spus insa alesilor ca in Romania nu vor veni valuri de imigranti. Si daca ar veni, nu suntem pregatiti sa ii primim si nici sa ii ajutam sa se integreze.

Citește și
Christopher Catrambone
Milionarul care si-a cheltuit trei sferturi din avere pentru refugiati. "Daca ajung in strada, stiu ca am facut ce trebuia"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Victor Ponta, premier: "E rusinos pentru Romania ca din 2006 avem o prevedere prin care alocam pentru toate cheltuielile pentru un refugiat politic 3 lei/zi, iar pentru cheltuielile sale personal 60 de bani. Nivelul nu e doar scazut, ci insultator."

Inainte de discursul premierului, opozitia i-a cerut sa vorbeasca mai bine despre motivul amanarii dezbaterilor la legea votului prin corespondenta. Este si motivul pentru care liberalii au anuntat ca vor intra in greva japoneza. Mai mult, unii se gandesc sa intre in greva foamei.

Eugen Nicolaescu, lider grup PNL din Camera Deutatilor: "Protestul nostru este pentru ca nu se doreste adoptarea acelei legi. E clar si evident."

Victor Paul Dobre, deputat PNL: "Ceea ce e posibil pentru PSD nu e posibil pentru PNL."

Valeriu Zgonea, presedinte Camera Deputatilor: "Avand in vedere ca am salariul mai mare, promit ca la urmatorul salariu am sa imi iau un telefon si o sa vi-l dau sa intelegeti si dumneavoastra androidul, ios-ul, ca sa aveti si dumneavoastra accesul la informatie."

La sedinta de luni, pentru prima data, alesii si-au inregistrat prezenta folosind semnatura electronica. Este modul prin care sefii lor se gandesc ca vor impiedica chiulul, absentii nemaiputand lasa cartele colegilor care semnau si chiar votau in locul lor.

Cele mai importante declaratii ale premierului:

Romania isi asuma toate obligatiile care ii revin. Vom implementa decizia recenta a consiliului JAI si toate deciziile luate pe plan european

Cereri de azil inregistrate in Romania: 944 fata de 900 in 2014. In august am avut doar 18 cereri de azil

Situatia este nesatisfascatoare in ceea ce priveste integrarea persoanelor cu statut de refugiat – ma refer in principal la eliberarea documentelor, accesul la servicii de sanatate, la educatie, la locuri de munca. Romania nu a avu o educatie si o pregatire adecvata,

Este mai eficient sa sprijinim eforturile Turciei si Iordaniei decat sa construim garduri, sa punem politisti cu caini, cum a facut o tara din UE

Interventia Rusiei in Siria nu e de natura sa solutioneze conflictul, ci doar sa-l agraveze

Institutionalizam o coalitie pentru integrare care sa faca modificarile necesare pe 5 paliere importante:
- legislatia
- mai multa atentie pe partea de logistica si acordare a documentelor
- integrare locala
- accesul refugiatilor la educatie, sanatate, locuri de munca, sistemul bancar
- comunicare publica pentru a combate xenofobia si populismul

E rusinos pentru Romania ca inca avem in vigoare o prevedere din 2006 prin care alocam suma de 3 lei pe zi pentru toate cheltuielile pentru un refugiat politic. Trebuie actualizate.

Sa nu le mai cerem birocratic documente scolare, sa avem locuri de cazare decente.

Victor Ponta: E posibil ca pana la sfasitul anului sa vina familii de refugiati in Romania

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, ca "e posibil" ca pana la sfarsitul anului in Romania sa ajunga familii de refugiati, precizand insa ca nu sunt inca date cu privire la momentul la care se va incepe transferul din cota de migranti alocata Romaniei la Consiliul European.

"Nu e clar cati din Grecia, cati din Italia... Detaliile nu sunt batute in cuie, detaliile vor veni in perioada urmatoare. (...) E posibil (sa vina-n.r.) pana la sfarsitul anului un numar de familii", a spus Ponta la B1TV, precizand ca primii refugiati din cota alocata vor fi cazati in centrele speciale, unde vor ramane 30 de zile.

Premierul a explicat ca trierea refugiatilor se face, potrivit acordurilor internationale, de catre autoritatile din prima tara in care acestia ajung insa si Romania va avea un cuvant de spus in privinta celor care vor fi repartizati tarii noastre.

"Avem un cuvant de spus: participam cu niste criterii. Vreau sa fie foarte clar, nu va exista un criteriu de religie, sa ne ducem noi sa spunem cine e crestin, cine e musulman, cine e budist. (...) Se pune doar problema de a fi din tari care intr-adevar sunt in conflict - Siria, Irak, Afganistan - si se pune problema de a avea familii", a mai spus Ponta.

El a anuntat ca Romania va acorda un ajutor Serbiei, la solicitarea autoritatilor de la Belgrad, pentru gestionarea crizei refugiatilor.

"Cred ca poimaine o sa dam un ajutor. Ne-au cerut vecinii nostri sarbi un ajutor. O parte (dintre refugiati - n.r.) sunt in Serbia, o parte sunt la granita Turciei cu Grecia. La Edirne e o tabara de cateva zeci de mii de oameni pe care turcii nu ii lasa sa plece. O parte au trecut Croatia mai departe si cei mai multi s-au dus in Suedia, Germania, Austria", a adaugat premierul.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Primii refugiati sirieni au ajuns in Romania duminica noapte. Ce le-au cerut autoritatilor
Primii refugiati sirieni au ajuns in Romania duminica noapte. Ce le-au cerut autoritatilor

Valul de refugiati a ajuns si in tara noastra – sub forma a patru tineri sirieni, gasiti intr-o gara din judetul Arad.

Milionarul care si-a cheltuit trei sferturi din avere pentru refugiati.
Milionarul care si-a cheltuit trei sferturi din avere pentru refugiati. "Daca ajung in strada, stiu ca am facut ce trebuia"

Un filantrop din Statele Unite si-a investiti averea intr-o organizatie umanitara care a salvat mii de refugiati ce riscau sa fie inghitit de valurile Mediteranei.
 

Iohannis s-a razgandit in privinta cotei de imigranti:
Iohannis s-a razgandit in privinta cotei de imigranti: "Numarul nu e atat de mare". Cum pot fi repartizati primii 2.475

Ministrii de Interne din Uniunea Europeana au decis marti seara repartizarea a 120.000 de refugiati, aflati in prezent in Italia si Grecia. Decizia a ignorat votul "impotriva", dat de Romania, Cehia, Ungaria si Slovacia.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.