Viorica Dăncilă nu mai vine în Parlament, la ”Ora prim-ministrului”. Motivul anunțat

Viorica Dancila, Parlament
Agerpres

Premierul Viorica Dăncilă nu va mai fi prezentă, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterile de la "Ora prim-ministrului".

Secretarul Camerei Deputaţilor Georgian Pop a anunţat miercuri dimineață, cu doar câteva înainte de ora programată pentru participarea premierului în plen, că Viorica Dăncilă nu mai poate veni în Parlament, deoarece trebuie să fie prezentă la Palatul Cotroceni, unde are loc ceremonia de învestire în funcția de ministru delegat pentru Afaceri Europene a lui George Ciamba.

"La ora 10,00, aici, în Parlament, aveam stabilită 'Ora prim-ministrului' şi tot la ora 10,00, domnul preşedinte Klaus Iohannis a stabilit ora depunerii jurământului de către domnul Ciamba (pentru portofoliul de ministru delegat al Afacerilor europene - n.r). Practic, doamna prim-ministru fiind la depunerea jurământului la Cotroceni, neputând să participe, am decis să amânăm 'Ora prim-ministrului' pentru o dată ulterioară. Într-o şedinţă viitoare de Birou permanent vom stabili când reprogramăm "Ora prim-ministrului' ", a precizat Georgian Pop.

Secretarul Camerei a explicat că dezbaterea nu putea fi amânată cu o oră sau două, întrucât nu se ştie exact cât va dura ceremonia de depunere a jurământului de la Palatul Cotroceni.

"Nu putem şti exact cât durează festivitatea sau dacă după aceea mai există discuţii. Neputând să facem noi programul de la Cotroceni şi fiind ora 10,00, ora de începere la Cotroceni, şi aici la Camera Deputaţilor, am decis amânare. Mi se pare o decizie firească. Nu putem să stabilim noi sau să punem termene să dureze festivitatea 5 minute sau 45 de minute sau o oră ", a adăugat Pop.

Citește și
viorica dancila
Mesaj critic pentru Dăncilă: ”Votați, poate se mai deconcesionează lucrurile”
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Ora premierului: ”De ce România a ajuns ruşinea Uniunii Europene?”

Dezbaterile politice de miercuri din Camera Deputaților urmau să aibă loc la solicitarea grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, cu tema "Angajamentul Guvernului Dăncilă privind respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi ale reprezentanţilor instituţiilor UE referitoare la modificările legilor Justiţiei, ale Codului penal şi ale Codului de procedură penală".

PNL a solicitat iniţial prezenţa premierului în plen în săptămâna 5 - 9 noiembrie, însă Viorica Dăncilă a transmis o scrisoare conducerii Camerei Deputaţilor în care anunţa că în această perioadă are agenda ocupată.

"După 10 încercări depuse în scris la conducerea Camerei Deputaţilor, astăzi, în unanimitate, Partidul Naţional Liberal a reuşit aducerea în faţa Parlamentului a premierului Viorica Vasilica Dăncilă în data de 14 noiembrie. Propunerea referitoare la dată, în mod surprinzător, a fost făcută chiar de Liviu Dragnea. Partidul Naţional Liberal a solicitat în scris de 10 ori, data a ales-o Liviu Dragnea. Vom vedea care este scopul acestei deschideri pe care a manifestat-o la modul cel mai maliţios cu putinţă şi cinic cu putinţă", declara, acum două săptămâni, liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, potrivit Agerpres.

"Pe fond, important este că vom avea ocazia să o întrebăm pe premierul României de ce a acceptat ca Guvernul să fie luat pe persoană fizică, în subordinea totală a lui Liviu Dragnea, de ce agenda guvernamentală în interes public este complet inexistentă, de ce bani europeni care ne sunt puşi pe masă nu sunt absorbiţi, de ce România a ajuns ruşinea Uniunii Europene şi suntem în punctul de a primi o sancţiune împotriva căreia luptăm pe toate fronturile, pentru că e vorba de noi şi de mândria noastră, ca ţară, să o primim din partea UE", spunea atunci Turcan.

Marţi, Comisia Europeană a recomandat României, în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor Justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).

"Evoluţiile din ultimele 12 luni din România pun sub semnul întrebării sau dau înapoi unele progrese din ultimii zece ani, motiv pentru care Comisia Europeană a venit cu opt noi recomandări în cadrul raportului MCV pentru România", a declarat, la Strasbourg, prim-vicepreşedintele executivului comunitar, Frans Timmermans.

De asemenea, tot marţi, Parlamentul European a adoptat rezoluţia nelegislativă privind statul de drept în România, cu 473 voturi pentru, 151 de voturi împotrivă şi 40 de abţineri, un text care afirmă "profunda preocupare" a eurodeputaţilor faţă de reforma legislaţiei judiciare şi penale din România şi "condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a forţelor de poliţie în timpul protestelor de la Bucureşti" din luna august

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Dăncilă, ”calamități și dezastre” cu limba română într-un discurs. ”Datorită interperiilor vremii”
Dăncilă, ”calamități și dezastre” cu limba română într-un discurs. ”Datorită interperiilor vremii”

Premierul Viorica Dăncilă a mers vineri în judeţul Bacău în zonele afectate, de inundaţiile din vară.

Mesaj critic pentru Dăncilă: ”Votați, poate se mai deconcesionează lucrurile”
Mesaj critic pentru Dăncilă: ”Votați, poate se mai deconcesionează lucrurile”

Preşedintele Federaţiei Române de Automobilism a reacționat după gafa premierului Viorica Dăncilă de la Craiova, unde a pronunțat ”deconcesionare” în loc de ”decongestionare”.

Premierul Dăncilă a pronunțat ”deconcesionare” în loc de ”decongestionare”
Premierul Dăncilă a pronunțat ”deconcesionare” în loc de ”decongestionare”

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat luni, la Craiova, că au fost desemnaţi câştigătorii lucrărilor de proiectare şi execuţie a drumului expres Craiova-Piteşti, tronsoanele I şi II.

Reacția lui Dragnea, după ce Dăncilă a spus ”protestanți” în loc de ”protestatari”
Reacția lui Dragnea, după ce Dăncilă a spus ”protestanți” în loc de ”protestatari”

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, susţine că premierul Viorica Dăncilă a avut ”o prestaţie foarte bună la Bruxelles”, el precizând că a ştiut ”tot ce s-a întâmplat acolo, la toate întâlnirile”.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.