Deputatul PSD Bogdan Diaconu a depus plangere penala impotriva organizatorilor marsului secuilor

Marsul secuilor

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a anuntat ca a depus plangere penala impotriva organizatorilor marsului secuilor, care a avut loc in Covasna duminica, 27 octombrie 2013.

Conform unui comunicat de presa, deputatul social-democrat a luat aceasta decizie pentru "a opri ascensiunea fara seaman a extremismului maghiar din Romania si pentru a asigura respectarea Constitutiei".

Astfel, parlamentarul a depus o plangere penala la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie impotriva organizatorilor evenimentului.

"Plangerea are in vedere savarsirea urmatoarelor infractiuni:

• Actiuni impotriva ordinii constitutionale, prevazute si pedepsite de art.1661 cod penal;

Citește și
miting secui
Peste 100.000 de maghiari au participat la "Marele mars al Secuilor" din judetul Covasna
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

• Instigare la discriminare, prevazuta si pedepsita de art.317 cod penal;

• Instigare publica si apologia infractiunilor, prevazuta si pedepsita de art.324 cod penal." - se arata in comunicatul de presa, semnat Bogdan Diaconu.

Deputatul PSD sustine ca, in cadrul evenimentului intitulat ”Marele Mars al secuilor”, a fost citita si adoptata public si o "proclamatie care contravine flagrant prevederilor constitutionale, derogand de la principii a caror revocare este interzisa chiar si Parlamentului Romaniei".

In speta, in cadrul evenimentului ”Marele Mars al secuilor” a fost adoptata o proclamatie prin care se propun urmatoarele:

"• Inventarea unei forme administrative inexistente, bazate pe criteriu etnic: ”Delimitarea provizorie a Tinutului Secuiesc, format din 8 scaune si 153 autoritati locale, asa cum aceasta a fost stabilita in Rezolutia Adunarii Nationale de la Ditrau”

• Autoguvernarea interna a asa numitului ”Tinut Secuiesc”, ceea ce inseamna, potrivit documentului in cauza, ”putere regionala, care dispune de autoritate deliberativa constituita prin mijloace democratice, de o larga autonomie si de mijloacele necesare exercitarii competentelor de autoguvernare”

• Amenintarea cu nesupunerea civica in cazul in care nu se va acorda autonomie teritoriala asa numitului ”Tinut Secuiesc”: ”Daca Guvernul nu va incepe in cel mai scurt timp dialog serios cu reprezentantii secuimii despre revendicarile de mai sus ale poporului secuiesc, despre viitorul tinutului Secuiesc, atunci se vor inmulti si se vor intensifica actiunile de protest, mergand pana la nesupunerea civica”

• Implicarea unui stat strain in gestionarea administrativa interna a Romaniei, in total dispret al suveranitatii Romaniei. Astfel, proclamatia ii solicita Guvernul Ungariei "sa pretinda" de la Guvernul Romaniei respectarea tratatului de baza dintre cele doua state, "cu un accent deosebit pe articolul 15/9 din aceasta". - se arata in comunicatul de presa.

Peste 100.000 de maghiari, din mai multe judete ale tarii, dar si din Ungaria, au participat, duminica, la "Marele mars al secuilor" din judetul Covasna, oamenii militand pentru autonomia Tinutului Secuiesc.

"Marele mars al secuilor" s-a incheiat dupa ce cei peste 100.000 de maghiari au format un lant viu pe o distanta de 54 de kilometri, intre localitatile Chichis, aflata la granita cu judetul Brasov, si Bretcu, la iesirea catre Bacau, iar presedintele CNS, Izsák Balázs, a citit o proclamatie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Antonescu, despre
Antonescu, despre "Marsul secuilor": E inacceptabila chiar si simularea unei enclave in Romania

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminica, la Focsani, comentand "Marsul secuilor", ca inclusiv "simularea" unei enclave pe teritoriul statului roman este o actiune inacceptabila.

Peste 100.000 de maghiari au participat la
Peste 100.000 de maghiari au participat la "Marele mars al Secuilor" din judetul Covasna

Peste 100.000 de maghiari, din mai multe judete ale tarii, dar si din Ungaria, au participat, duminica, la "Marele mars al secuilor" din judetul Covasna, oamenii militand pentru autonomia Tinutului Secuiesc.

Basescu in Harghita: Am vazut la porti steagul secuiesc. Oare nu era loc si pentru cel romanesc?
Basescu in Harghita: Am vazut la porti steagul secuiesc. Oare nu era loc si pentru cel romanesc?

Presedintele Traian Basescu a spus, joi, la finalul slujbei de la manastirea din Izvoru Muresului, ca pe drum spre manastire a vazut la porti si drapelul secuiesc, langa cel al Ungariei, el intrebandu-se daca nu era loc si pentru steagul tricolor.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.