Grexit 2015: EXITPOLL: Syriza, pe primul loc in scrutin, urmat de Noua Democratie. Ce sanse sunt sa iasa Grecia din zona euro

×
Codul embed a fost copiat

Formatiunea de extrema-stanga Syriza se claseaza pe primul loc in scrutinul legislativ din Grecia, cu un scor de 35,4%, fiind urmata de partidul conservator Noua Democratie, potrivit rezultatelor oficiale anuntate dupa numararea a 25% din buletine.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Citeste si:
-► Partidul Syriza, pe primul loc in scrutinul din Grecia, fiind urmat de Noua Democratie -exit-poll
-►Ghidul alegerilor din Grecia. Maoistii si neo-nazisti se lupta cu partidele traditionale pentru iesirea din zona euro
-►
Grecii se afla in fata unei decizii cruciale pentru viitorul tarii. Ce ar insemna pentru ZONA EURO victoria stangii radicale
-►
Grexit 2015: Grecia, fara acces la trilionul de euro al BCE, cel putin 6 luni. "E un morcov intins Syriza"

Conform rezultatelor partiale, partidul Noua Democratie (centru-dreapta), condus de premierul Antonia Samaras, a obtinut 28,7%.

Formatiunea neonazista Zori Aurii este pe locul al treilea, cu 6,3% din sufragii.

Citește și
Syriza
Grexit 2015: Grecia, fara acces la trilionul de euro al BCE, cel putin 6 luni. "E un morcov intins Syriza"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Miscarea de centru-stanga Potami a primit 6,1% din voturi, Partidul Comunist (KKE, de stanga), 5%, iar socialistii (PASOK), 4,5%.

Grecia ar putea abandona politicile de austeritate in urma alegerilor de duminica

Liderii principalelor doua formatiuni politice din Grecia si-au incheiat campaniile electorale prin discursuri divergente privind viitoarea strategie economica si fiscala a tarii, atat premierul Antonis Samaras, seful partidului de guvernamant Noua Democratie, cat si presedintele partidului de extrema-stanga Syriza, Alexis Tsipras, sustinand ca formatiunea pe care o conduce este singura in masura sa resusciteze economia locala.

De cealalta parte, Samaras a indemnat alegatorii sa voteze cu partidul Noua Democratie, afirmand ca politicile promovate de Tsipras vor duce la intrarea Greciei intr-o perioada de regres. "Accidentul Tsirpas nu se va intampla. Nu-i vom lasa sa ne duca inapoi", a avertizat el, citat de Bloomberg. Samaras a adagat ca Grecia era, inainte de declasarea alegerilor anticipate, la "un pas" de incheierea cu succes a actualului acord cu creditorii internationali, acord care expira in februarie.

"Grecia va incheia programul de asistenta financiara si nu va mai avea nevoie de alte imprumuturi", a spus premierul elen.

Mai multi oficiali UE, printre care ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble si omologul sau olandez Jeroen Dijsselbloem, au avertizat in ultimele zile Grecia in privinta riscurilor la care statul se expune in cazul in care deviaza de la programul economic si fiscal agreat cu Troica creditorilor. Mai mult, un eventual esec al Greciei de a continua reformele va duce la excluderea statului de pe lista tarilor eligibile pentru accesarea de finantari de la Banca Centrala Europeana prin noul program de achizitii de active din zona euro, program al carui valoare totala este de aproape 1.100 miliarde de euro si care include cumpararea de obligatiuni guvernamentale.

Alexis Tsipras: Viitorul comun al Europei nu este al austeritatii, ci al solidaritatii

Viitorul "comun" al Europei "nu este cel al austeritatii", ci al "solidaritatii", a declarat duminica Alexis Tsipras, liderul formatiunii de extrema-stanga Syriza, favorita in scrutinul legislativ organizat duminica in Grecia, relateaza AFP.

"Viitorul nostru comun in Europa nu este cel al austeritatii, este cel al democratiei, solidaritatii si cooperarii", a spus Tsipras, in varsta de 40 de ani, dupa ce a votat la Atena.

"Grecii sunt chemati la urne astazi pentru a face un ultim pas spre revenirea la speranta, pentru a se pune capat temerilor. Vom decide daca, maine, Troica (CE/BCE/FMI) va reveni in Grecia pentru aplicarea masurilor stabilite cu premierul Antonis Samaras sau daca va accepta negocieri dificile pentru revenirea la demnitate", a spus Tsipras.
Formatiunea Syriza este creditata cu un avans cuprins intre 2,9 si 6,7 procente in fata partidului Noua Democratie, condus de Antonis Samaras.

"Astazi, vom decide daca avansam sau daca plonjam in necunoscut", a declarat Samaras dupa ce a votat. "Sper ca nimeni nu va pune in pericol viitorul european al Greciei", a adaugat premierul.

Scrutinul parlamentar din Grecia, considerat crucial pentru viitorul tarii, a inceput

Aproape zece milioane de alegatori greci sunt chemati duminica la urne pentru desemnarea membrilor viitorului Parlament, un scrutin anticipat considerat crucial pentru viitorul tarii in zona euro. Sectiile de votare s-au deschis la ora 7.00 si se vor inchide la ora 19.00.

Scrutinul legislativ va fi urmat, in 15 zile, de un nou vot in Parlament pentru desemnarea presedintelui tarii. Noi alegeri parlamentare ar putea fi organizate pana la inceputul lunii martie daca partidele nu reusesc sa ajunga la un acord privind formarea unui guvern.

Rezultatul alegerilor de azi ar putea bulversa Europa

Mare favorit este partidul stangii radicale, Syriza, care se opune fatis programului de austeritate. Liderul sau, Alexis Tsipras, e decis sa renegocieza acordurile cu creditorii internationali care, de patru ani, impun Greciei o disciplina financiara de fier in schimbul unor imprumuturi vitale de 240 de miliarde de euro.

O victorie consistenta a formatiunii Syriza ar putea da apa la moara partidului "fratesc" din Spania, Podemos, sau Frontului Stangii din Franta.

Vine schimbarea! Asa se canta la mitingurile Podemos, noul partid spaniol care se opune austeritatii. Podemos inseamna "Noi putem", dupa sloganul imprumutat de la Barack Obama. Liderul formatiunii, Pablo Iglesias, profesor de stiinte politice, a venit in Grecia ca sa sustina partidul "fratesc" Syriza in alegeri.

"Cred ca vantul schimbarii sufla peste Europa, iar numele schimbarii pentru Grecia este Syriza", sustine Pablo Iglesias, partidul Podemos.

In Spania, partidul de stanga Podemos s-a nascut anul trecut din uriasele demonstratii impotriva masurilor de austeritate aduse de criza economica. Tinerii - loviti crunt de somaj - au fost atrasi imediat de stilul neconventional al noii formatiuni politice, orientat cu precadere catre retelele de socializare.

Partidul se opune oricarui control extern asupra economiei spaniole. Sustine ca tratamentul de austeritate impus de Uniunea European si FMI a dus doar la cresterea somajului si datoriei publice, care impovareaza tara pe termen lung.

"Trebuie sa negociem cu toate autoritatile economice din Europa conditiile in care vom plati datoria", sustine Carolina Bescansa, partidul Podemos. La fel ca Alexis Tsipras in Grecia, Pablo Iglesias este apostolul spaniolilor care refuza masurile de austeritate.

"Milioane de oameni spun, din strada, multe lucruri pe care politicienii nu le asculta niciodata. Pablo Iglesias a fost primul care a fost avocatul lor in media sociala, sau la TV", a explicat Carolina Bescansa, partidul Podemos.

"Podemos a zdruncinat deja politica spaniola. Unele sondaje il arata castigator atat in fara partidului conservator, de guvernamant, cat si in fata actualei opozitii socialiste, la alegerile generale care vor avea loc anul acesta", a relatat Al Goodman, corespondent CNN.

Pana una alta, a sosit momentul adevarului pentru Grecia. Alexis Tsipras a mizeaza pe un avans de pana la 10 procente in fata partidului Noua Democratie, al premierului conservator Antonis Samaras. Totusi, partidul Syriza nu e sigur ca va obtine majoritatea absoluta - 151 de locuri din 300 ale parlamentului - pentru a forma singur guvernul.

Premierul grec, Antonis Samaras: "Syriza va ridica Europa impotriva noastra"

Alexis Tsipras, liderul stangii elene, s-a angajat vineri sa lupte "pentru toate popoarele din Europa", ripostand astfel atacurilor premierului grec Antonis Samaras, care a apreciat, cu doua zile inainte de legislative, ca politica sefului Syriza "va ridica Europa impotriva" Greciei, relateaza Mediafax, citand AFP.

"Accidentul Tsirpas nu se va intampla. Nu-i vom lasa sa ne duca inapoi", a avertizat seful partidului conservator Noua Democratie, in cursul unui miting electoral, la Atena. Devansat in sondaje de Syriza, Antonis Samaras a lansat critici la adresa acestui partid, afirmand ca "nu stie si nu intelege ce este Europa". "Syriza va ridica Europa impotriva noastra", a apreciat liderul conservator.

De asemenea, premierul grec s-a aratat ingrijorat de riscul exercitarii unei "presiuni sufocante din exterior" asupra insitutiilor financiare elene. "Cand aceasta va avea loc, cateva zile vor fi suficiente pentru a plonja din nou in deficit", a avertizat Antonis Samaras. Confruntat cu o panica bancara in 2013, Ciprul "a fost constrans sa limiteze retragerile din banci". "Asa ceva ar putea avea loc in Grecia" in cazul victoriei Syriza in alegerile legislative, a declarat premierul grec.

La randul sau, Alexis Tsirpas si-a mobilizat sustinatorii la Heraklion, in Creta, dandu-le asigurari ca "nu va purta o batalie dintr-un mic colt al Europei, ci pentru toate popoarele" de pe batranul continent. "Este o batalie pentru a pune capat austeritatii", a afirmat liderul stangii elene. "Pentru ca, daca nu se va pune capat austeritatii barbare, ajustarii bugetare brutale, va veni sfarsitul democratiei", a insistat el.

"Acesta este motivul pentru care toti ochii Europei sunt indreptati spre Grecia si pentru care toate popoarele din Europa asteapta 25 ianuarie", duminica, ziua desfasurarii alegerilor legislative in Grecia. Pe de alta parte, Alexis Tsirpas si-a reafirmat intentia de a cere despagubiri Germaniei pentru crimele naziste comise in Grecia in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si pentru pretul impus de fortele de ocupatie, o dezbatere mai veche care a reaparut, la imboldul Syriza, odata cu criza datoriilor.

Sondaje facute publice vineri confirmau o distanta intre trei si sapte puncte procentuale intre Syriza si Noua Democratie, in timp ce intre sapte si 15 la suta dintre alegatori sunt indecisi.

Alexis Tsipras: Syriza vrea majoritatea absoluta, pentru a putea negocia cu creditorii Greciei

Alexis Tsipras i-a indemnat pe alegatori sa ofere formatiunii "majoritatea absoluta" dupa scrutinul de duminica, pentru a avea forta de a negocia cu creditorii internationali, relateaza Mediafax. "Stim ca suntem la un pas de majoritatea absoluta in Parlament. Majoritatea absoluta este o necesitate, pentru a avea libertatea de a putea negocia de pe o pozitie puternica", a declarat Tsipras intr-o conferinta de presa.

"Ziua de 25 ianuarie va fi una istorica daca poporul grec va vrea; nu vrem doar o simpla victorie a partidului Syriza, ci un triumf istoric al poporului", a explicat Tsipras. "Syriza respecta institutiile europene si tratatele, dar Troica (n.red. - BCE/CE/FMI) nu face parte din aceste tratate. Dupa alegeri, nu va exista niciun memorandum de austeritate, nicio Troica, nici un premier Antonis Samaras, nici puterile politice care au dus poporul grec la dezastru", a insistat Alexis Tsipras.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Grecii se afla in fata unei decizii cruciale pentru viitorul tarii. Ce ar insemna pentru ZONA EURO victoria stangii radicale
Grecii se afla in fata unei decizii cruciale pentru viitorul tarii. Ce ar insemna pentru ZONA EURO victoria stangii radicale

Duminica merg la urne pentru a-si alege parlamentarii si au pe buletinele de vot doua optiuni majore.

Grexit 2015: Grecia, fara acces la trilionul de euro al BCE, cel putin 6 luni.
Grexit 2015: Grecia, fara acces la trilionul de euro al BCE, cel putin 6 luni. "E un morcov intins Syriza"

Conditiile stabilite de Banca Centrala Europeana, pentru accesarea programului de achizitii de obligatiuni de catre statele din zona euro, exclud Grecia. Cel putin sase luni.

Grexit 2015: Cel mai greu weekend pentru zona euro. Moneda unica se prabuseste, in asteptarea alegerilor din Grecia
Grexit 2015: Cel mai greu weekend pentru zona euro. Moneda unica se prabuseste, in asteptarea alegerilor din Grecia

Euro a coborat vineri la cel mai jos nivel fata de dolar din ultimii peste 11 ani, pe fondul ingrijorarilor legate de alegerile din Grecia, care ar putea fi castigate de un partid anti-austeritate.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.