"Urbi et Orbi": mesajul de Paste al Papei Francisc. "Este scandaloasa diferenta dintre bogati si saraci"
Conflictele armate, terorismul, sclavia moderna, abuzurile asupra femeilor si copiilor, saracia si bolile severe au fost invocate de Papa Francisc, duminica, in mesajul transmis credinciosilor la Liturghia de Paste oficiata in Piata San Pietro.
Liturghia de Pasti a inceput la ora locala 10.00, in fata a mii de credinciosi veniti din toate colturile lumii. Pentru cateva minute, a plouat in Piata San Pietro. Suveranul Pontif i-a salutat pe credinciosi din papamobil, facand un tur al pietei. De la balcon, a rostit binecuvantarea "Urbi et Orbi”.
Binecuvantarea a inceput cu mesajul ca, in aceasta zi, in toata lumea, Biserica transmite vorbele ingerului catre femeile care au venit la mormantul lui Iisus: “Nu va temeti! stiu ca-l cautati pe Iisus care a fost crucificat. El nu este aici pentru ca a inviat… Veniti sa vedeti mormantul”.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
“Dragostea este mai puternica, dragostea ne da viata, dragostea face ca speranta sa inmugureasca in salbaticie”, a continuat Papa Francisc.
Papa Francisc a adus o ruga lui Dumnezeu: “Ajuta-ne sa depasim criza foametei, agravata de conflicte si de imensa risipa pentru care suntem responsabili! Da-ne voie sa-i protejam pe cei vulnerabili, in special pe copii, femei si batrani, care sunt exploatati si abandonati in aceste vremuri!”.
Suveranul Pontif a transmis aceleasi ganduri pentru cei bolnavi de Ebola in Guinea, Sierra Leone si Liberia, dar si pentru cei afectati de alte boli in locurile sarace ale lumii, s-a rugat pentru alinarea celor care nu pot celebra invierea alaturi de cei dragi si a celor care si-au parasit tara in cautarea unui viitor mai bun.
O ruga speciala a fost pentru Siria, "preaiubita Sirie", pentru ca cei care sufera de pe urma conflictului sa primeasca ajutor umanitar si taberele sa nu mai foloseasca forta militara, mai ales asupra civililor, dar sa negocieze o pace de lunga durata si mult asteptata si intarziata.
Un alt mesaj a fost pentru victimele din Irak si un gand de reconciliere pentru israelieni si palestinieni. “Ne rugam pentru incheierea conflictului din Republica Central-Africana, a atacurilor teroriste brutale din Nigeria si a violentelor din Sudanul de Sud. Ne rugam ca inimile noastre sa se indrepte catre problemele din Venezuela”.
Papa Francisc a cerut in mesajul sau intelepciune pentru decidentii politici in rezolvarea conflictului din Ucraina. “Doamne, ne rugam tie pentru toti oamenii de pe pamant: tu care ai cucerit moartea, da-ne viata ta, da-ne pacea ta! Dragi frati si surori, Paste fericit!”, au fost cuvintele Papei.
"Aceasta este sarbatoarea sperantei noastre, celebrarea certitudinii ca nimic si nimeni nu va putea sa ne separe vreodata de dragostea lui Dumnezeu”, a scris Suveranul Pontif, in noua limbi, pe contul de Twitter, Pontifex, in noaptea de Pasti.
"Invierea lui Christos nu e o sarbatoare cu flori, e mult mai mult”, a spus duminica, Papa Francisc. "Priveste inainte, nu te inchide! Ai un sens in viata! Sa ne gandim un pic fiecare dintre noi la problemele zilnice, la razboaie, la tragediile umane, si simplu, cu voce umila, in fata lui Dumnezeu si a noastra, va spun frati si surori, intorceti-va acasa repetand in inimile voastre: Christos a inviat!”, a fost indemnul suveranului pontif la Liturghia de Pasti, care a precedat mesajul „Urbi et Orbi”.
"Este scandaloasa diferenta dintre bogati si saraci”, a spus Papa Francisc. „Din pacate, la 2.000 de ani dupa anuntul din Evanghelie si dupa opt secole de la marturia lui Francesco, ne aflam in fata unui fenomen de "inegalitate globala” si a unei "economii care ucide”, astfel i-a scris Papa episcopului de Assisi, Domenico Sorrentino.
Aranjamentele florale din Piata Sf. Petru au fost aduse si anul acesta din Olanda, potrivit Ansa.it. Securitatea a fost sporita in Piata Sfantul Petru, duminica. Strazile adiacente au fost inchise traficului, toate persoanele care au intrat in Piata au trecut prin filtre de control.
Papa Francisc a oficiat sambata, pentru a cincea oara, slujba de inviere, in bazilica Sfantul Petru din Roma. El i-a indemnat pe credinciosi sa nu ignore situatia imigrantilor, a celor sarmani si a persoanelor vulnerabile, scrie Reuters.
La slujba de la Bazilica Sfantul Petru, suveranul pontif a vorbit despre durerea pe care au indurat-o Sfanta Maria si Mari Magdalena cand au mers la mormantul lui Iisus si a subliniat ca aceeasi suferinta poate fi citita pe chipurile multor femei din zilele noastre.
“Pe fetele lor se reflecta toti aceia care traiesc in saracie, sunt exploatati si traficati. Vedem si chipurile celor dispretuiti pentru ca sunt imigranti, ramasi fara tara, casa si familie”, a spus suveranul pontif.
In intampinarea sarbatorilor pascale, Papa le-a dedicat predicile celor nevoiasi. in Vinerea Mare, a amintit ca multi oameni au cazut victime bombardamentelor si altii s-au inecat incercand sa fuga de razboi.
La slujba de sambata, Papa Francisc a botezat 11 persoane, multi dintre ei adulti convertiti al catolicism, din Italia, Spania, Cehia, SUA, Albania, Malta, Malaysia si China.