Tara in care detinutii umbla liberi prin orase si au propriile chei. Cum functioneaza cel mai permisiv sistem de detentie

Ultimul update: Miercuri 16 Martie 2016 06:59
Data publicarii: Duminica 13 Martie 2016 16:48
Categorie: Internaţional
inchisoare Finlanda

Prin anii 60, Finlanda avea cea mai mare rata de detentie din Europa. Atunci, cercetatorii nordici au inceput sa investigheze cat de mult ajuta detentia la reducerea criminalitatii. Concluzia lor? Nu ajuta.

Asa ca, pe masura ce au trecut anii, Finlanda a inceput sa-si modifice legislatia si sa inceapa un proces amplu de micsorare a ratei de incarcerare.

La sfarsitul acestei perioade de schimbari, tara a avut una din cele mai mici rate de detentie de pe continent. Tapio Lappi-Seppälä, managerul Institutului de Criminologie de la Universitatea din Helsinki, a declarat ca rata criminalitatii nu a crescut.

Asa au aparut inchisorile deschise, pentru care finlandezii sunt acum cunoscuti in toata lumea. Sunt, practic, niste locuinte fara porti, lacate sau uniforme. Detinutii au propriile chei, muncesc in comunitatile din regiune, studiaza si isi fac singuri cumparaturile. Cu alte cuvinte, acestia nu sunt trimisi aici ca sa fie pedepsiti, ci pentru a fi “reabilitati”.

Exista, insa, si o consecinta negativa a acestui stil de detentie. Potrivit unei noi statistici publicate de Consiliul Europei, sistemul de detentie finlandez are cea mai mare rata de evadari.

Aproximativ 1 din finlandezi condamnati la inchisoare a evadat in 2013, un nivel aproape dublu fata de Belgia, urmatoarea tara din top.

inchisoare Finlanda Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
O noua lovitura pentru Europa: inca o tara vrea sa iasa din zona euro. Ce se intampla cu moneda unica

O noua lovitura pentru Europa: inca o tara vrea sa iasa din zona euro. Ce se intampla cu moneda unica

Donald Trump si militari

Trump nu vrea ca persoanele transgen să facă parte din armata americană. Reacția Pentagonului și a Opoziției

Politia elena a arestat un rus suspectat ca a spalat patru miliarde de dolari. Ce a facut cu banii

Venezuela a oferit "stimulente" soldatilor Fortelor Armate Nationale. Cetatean: "E mai mult decat umilinta"

sanctiuni Rusia si UE

UE, ingrijorata de sanctiunile americane impotriva Rusiei. "Ar putea afecta independenta energetica"

Premiera istorica la Bruxelles. UE aplica unui stat membru cea mai dura sanctiune de care dispune. Ce se intampla cu Polonia

The Guardian, despre bicicletele Pegas: "De la vestigii ale erei comuniste la design de secol XXI"