SUA vor să vândă avioane de luptă F-35 României. Cât costă și de ce e controversat

SUA vor să vândă avioane de luptă F-35 României - 8
Getty

Pentagonul ia în considerare vânzarea de avioane de luptă F-35, produse de Lockheed Martin Corp către 5 noi țări, printre care România, Grecia și Polonia, relatează Reuters.  

Potrivit unui anunț făcut joi, Pentagonul ia în calcul extinderea vânzării de avioane F-35 fabricate de Lockheed Martin către cinci noi ţări, inclusiv România, în contextul în care aliaţii europeni doresc să îşi întărească poziţia militară în faţa Rusiei.

Într-o declaraţie adresată Camerei Reprezentanţilor, vice-amiralul Mathias Winter, directorul biroului F-35 din cadrul Pentagonului, a transmis că ”printre potenţialii clienţi se numără Singapore, Grecia, România, Spania şi Polonia.”

Printre ţările care doresc să achiziţioneze aeronave F-35 se numără şi Finlanda, Elveţia şi Emiratele Arabe Unite. Anul trecut, Belgia a fost primul nou client pentru aeronavele F-35, alegând acest model în locul modelului Eurofighter Typhoon, achiziţie care s-a ridicat la 4 miliarde de euro.

Israelul a devenit anul trecut prima țară din lume în afara SUA care a folosit avionul performant F-35 în atacuri. Armata americană a utilizat pentru prima dată aparatul F-35 (în versiunea F-35B) în luptă în septembrie 2018, pentru a bombarda ţinte talibane în Afganistan.

Citește și
VIDEO. Cine e primarul care are doar 10 clase, a candidat de unul singur și are o poveste de viață specială

SUA au lansat în 2018 un nou plan "Buy American" ("Cumpăraţi produse americane"), o strategie care relaxează restricţiile cu privire la vânzări şi încurajează în acelaşi timp o implicare sporită a oficialilor SUA în creşterea afacerilor în străinătate pentru industria americană de armament.
 

De ce a fost suspendată vânzarea de F-35 către Turcia 
 

Pentagonul a anunţat luni suspendarea tuturor livrărilor către Turcia de echipamente, precum şi a activităţilor ce vizează capacitatea operaţională a avioanele de vânătoare invizibile F-35, în încercarea de a descuraja achiziţionarea de către Ankara a sistemelor antirachetă ruseşti S-400.

"În aşteptarea unei decizii fără echivoc din partea Turciei, care trebuie să renunţe la sistemul S-400, livrările şi activităţile legate de operaţionalizarea capacităţii avioanelor F-35 ale Turciei au fost suspendate", potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Mike Andrews.

Oficialul american a adăugat că dialogul cu Turcia pe acest subiect important va continua. SUA au avertizat în repetate rânduri Turcia că sistemele ruseşti S-400, pe care statul turc intenţionează să le cumpere, ar compromite securitatea avioanelor F-35, produse de compania Lockheed Martin.
 

De ce este F-35 un avion de luptă controversat și cât costă un singur model
 

F-35 este cel mai costisitor program de armament lansat vreodată de Pentagon, cu o finanţare estimată la 398,6 miliarde de dolari pentru 2.443 de aparate, adică 163 de milioane de dolari pe unitate.

Presa americană a relatat în ultimii ani că au fost risipiţi foarte mulţi bani din cauza problemelor tehnice apărute pe parcurs la acest model. Mai multe anchete guvernamentale americane au criticat motoarele avionului F-35.

Aparatul este lăudat pentru tehnologia care îl face nedetectabil de radare, pentru viteza supersonică, agilitate şi diverse captatoare care îi oferă pilotului un acces fără precedent la o gamă largă de informaţii.

Lansat la începutul anilor 1990, F-35 este cel mai scump program de înarmare din istoria militară americană, cu un cost total estimat pentru Pentagon de aproape 400 de miliarde de dolari, obiectivul fiind producerea a aproape 2.500 de aparate în deceniile următoare.

Incluzând mentenanţa, costul total al lui F-35 este evaluat la 1.500 miliarde de dolari pentru toată durata programului, până în 2070.

Forbes anunța în septembrie 2018, că potrivit unui nou contract, Lockheed a scăzut prețul pentru un singur avion F-35 la 90 de milioane de dolari. 

Dezvoltarea avionului a fost marcată de întârzieri faţă de calendar şi depăşiri de buget. În iunie 2014 și în octombrie 2018, întreaga flotă de F-35 a SUA a fost consemnată la sol pentru a fi investigate cauzele unui incendiu misterios survenit la bordul unuia dintre aceste aparate și după ce un avion F-35 s-a prăbuşit în cursul unui exerciţiu Carolina de Sud.


Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Citește și...
Icoană extrem de valoroasă, furată de la un călugăr de pe Muntele Athos. Unde a fost găsită piesa veche de peste 200 de ani
Icoană extrem de valoroasă, furată de la un călugăr de pe Muntele Athos. Unde a fost găsită piesa veche de peste 200 de ani

O icoană extrem de valoroasă furată dintr-o mănăstire de pe muntele Athos a fost descoperită în apartamentul hoțului, în Serbia. Valoarea icoenei vechi de peste două secole este estimată la peste 700.000 de dolari.

Detalii picante din viața lui Hunter Biden. Relație amoroasă cu văduva fratelui său. Amândoi consumau droguri
Detalii picante din viața lui Hunter Biden. Relație amoroasă cu văduva fratelui său. Amândoi consumau droguri

Verdictul de vinovăție dat lui Hunter Biden spulberă teza favorită a republicanului Donald Trump, care se considera persecutat de justitie.

Președinte de partid, demis și exclus în doar câteva ore, după anunțarea intenției unei alianțe cu extrema dreaptă
Președinte de partid, demis și exclus în doar câteva ore, după anunțarea intenției unei alianțe cu extrema dreaptă

Președintele unui partid de dreapta din Franța, Eric Ciotti, a fost dat jos de la conducerea formațiunii după ce și-a anunțat intenția unei alianțe cu formațiunea de extremă dreapta condusă de Marine Le Pen.

Recomandări
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut
Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"

Echipa națională de fotbal a României a participat la 17 campanii de calificare pentru Campionatul European.   

PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză
PSD și PNL vor merge separat la prezidențiale. Cine ar putea fi candidatul PSD, dacă Ciolacu refuză

Deși guvernează împreună, PSD și PNL se pregătesc să meargă pe drumuri separate, la următoarele alegeri.

Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică
Investițiile României cresc, dar construcțiile stagnează. Economiștii anticipează o revenire economică

Necesare într-o economie puternică, investițiile din România au crescut în primele luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.