Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Seful Directiei principale de informatii a armatei ruse a murit. Cauza si circumstantele decesului nu au fost facute publice

GRU Rusia

Seful Directiei principale de informatii a armatei ruse (GRU), general-colonel Igor Sergun (59 de ani), care se afla pe listele cu sanctiuni ale UE si SUA pentru rolul serviciului sau in criza ucraineana, a murit luni la Moscova.

Comunicatul postat pe site-ul presedintiei ruse nu precizeaza nici cauzele mortii acestuia si nici circumstantele decesului, au relatat agentiile de presa ruse.

Sergun a inceput sa activeze in spionajul militar in 1987. In 1988, conform Interfax, acesta avea gradul de colonel si activa ca atasat militar al URSS la Tirana (Albania).

El a fost numit sef al GRU, devenind totodata sef adjunct al Statului Major General al armatei ruse, in 26 decembrie 2011, luandu-i locul lui Aleksandr Sliahturov, care a fost trecut in rezerva ca urmare a implinirii limitei de varsta. In 2014, Igor Sergun a fost inclus pe listele cu sanctiuni ale Uniunii Europene si Statelor Unite ale Americii pe fondul suspiciunilor privind implicarea ofiterilor GRU in conflictul din estul Ucrainei.

Kievul a denuntat in mod repetat implicarea GRU in actiunile militare din sud-estul Ucrainei. Rusia a fost acuzata de liderii ucraineni si occidentali ca furnizeaza echipament militar si resurse rebelilor prorusi din Donetk si Lugansk, teatrul unei insurectii militare din aprilie 2014.

Un tribunal din Kiev examineaza in prezent cazul a doi militari rusi - Aleksandr Aleksandrov si Evgheni Erofeev - acuzati de trecerea ilegala a frontierei, contrabanda si activitati militare si teroriste. Acuzarea sustine ca la interogatoriul dupa retinerea in mai 2015 cei doi au recunoscut ca sunt ofiteri GRU in termen.

Ministerul rus al Apararii afirma, dimpotriva, ca in momentul retinerii cei doi nu mai faceau parte din armata activa. De altfel, in timpul procesului, acestia si-au schimbat depozitiile, negand ca in momentul capturarii lor ar fi fost militari activi.

La conferinta sa de presa anuala cu mass-media locale si straine, din decembrie, presedintele Vladimir Putin a afirmat ca autoritatile ruse 'nu au ascuns niciodata' prezenta unor militari rusi pe teritoriul Ucrainei pentru anumite 'sarcini specifice', dar ca nu este vorba de desfasurarea de trupe regulate.

Intrebat de un reporter ucrainean in legatura cu cei doi ofiteri GRU, capturati de Kiev si judecati acum in Ucraina, Putin a raspuns: 'Noi nu am spus niciodata ca nu au existat oameni acolo care aveau anumite sarcini, inclusiv in domeniul militar'. El a insistat insa ca nu a fost vorba niciodata de trupe 'regulate ruse', dupa cum a relatat la vremea respectiva Reuters.

In acest context, portalul ucrainean Rbc.ua aminteste ca, la 27 decembrie, a murit la Moscova seful-adjunct al fortelor aeropurtate ruse, general maiorul Aleksandr Susukin (52 de ani), care a condus operatiunea de anexare a Crimeii in martie 2014.

 

Sursa: Agerpres, Data publicarii: 5 Ianuarie 2016
Citeste mai multe despre: Rusia, Igor Sergun, GRU,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed