Revolutia araba nu se opreste. Confruntari violente in Algeria
UPDATE: Conform CNN, fortele guvernamentale s-au ciocnit violent cu protestatarii din capitala Alger, care cantau "Schimbati puterea!". Potrivit Ligii Algeriene pentru Apararea Drepturilor Omului, aproximativ 100 de persoane au fost arestate.
Revoltele din Africa, comparate cu prabusirea comunismului din Europa
Chiar daca manifestantii au fost, in general, pasnici, politia i-a incercuit chiar de la inceputul actiunii, incercand sa sparga grupurile de protestatari.
Secretarul general al LAADO, Khalil AbdulMouminm, a declarat ca "situatia este foarte tensionata in prezent, iar autoritatile au blocat caile de acces in capitala Algeriei".
Potrivit AFP, aproximativ 2.000 de manifestanti care erau blocati de un important dispozitiv al fortelor de ordine au fortat cordonul de securitate si au inceput sa mearga spre Piata Martirilor.
Toata zona este incercuita de sute de membri ai fortelor de ordine in uniforma, cu vehicule blindate, mobilizati pentru marsul organizat de Coordonarea Nationala pentru Schimbare si Democratie (CNCD), care este formata din partide, societatea civila si sindicate autonome.
Pe de alta parte, aproximativ 20 de tineri contra-manifestanti l-au sustinut pe presedintele Abdelaziz Bouteflika, strigand ca "Bouteflika nu este Mubarak" - aluzie la demisia de vineri a presedintelui egiptean Hosni Mubarak.
Fortele politiei s-au mobilizat, astazi, de la primele ore ale diminetii in Alger, unde erau anuntat proteste anti-guvernamentale, care sa continue "reforma natiunii nord-africane".
Conform CNN, aceste mitinguri nu erau autorizate.
Aceste actiuni vin la doar o zi dupa victoria poporului egiptean, care a reusit sa-l dea jos din fruntea tarii pe Hosni Mubarak.
De asemenea, caderea liderului egiptean s-a produs dupa revolta populara din Tunisia, unde Zine El Abidine Ben Ali a fost fortat sa renunte la functia suprema.
CNN noteaza ca, in ultimele saptamani, au izbucnit mai multe miscari de revolta in tarile arabe, cauzate in principal de problemele legate de somaj, preturile ridicate ale alimentelor si coruptie.
Aceste probleme sunt similare celor care au stat la baza protestelor din Tunisia si Egipt.
Recent, presedintele Algeriei, Abdelaziz Bouteflika, a declarat ca va pune capat starii de urgenta din tara, care a fost instaurata de aproape doua decenii.
Starea de urgenta a fost impusa in Algeria in 1992, pentru a reprima razboiul civil care izbucnise intre guvern si fortele islamiste.
Experti, citati de CNN, spun ca anuntul facut de liderul algerian este in mod clar un semn ca acesta incearca sa previna aparitia unor revolte de tipul celor egiptene si tunisiene.
Proteste contagioase. Zeci de mii de oameni, in strada si la Yemen