Panama Papers: Cum isi ascund bogatii lumii averile. Proteste de strada si anchete in mai multe tari, dupa dezvaluiri

×
Codul embed a fost copiat

Politicieni, miliardari, sportivi si celebritati din intreaga lume folosesc paradisuri fiscale pentru a isi ascunde averile, arata ceea ce pare a fi cea mai mare scurgere de informatii despre afacerile off-shore din istorie - "Panama Papers".

Citeste in articol:
Cele mai mari nume implicate in scandal
Reactia lui Lionel Messi
Franta si Olanda anunta ca vor incepe anchete
► Regimul sirian "a ocolit sanctiunile internationale cu ajutorul unor firme-fantoma"

Proteste de strada, anchete, explicatii si contra-acuzatii. Sunt cateva dintre urmarile dezvaluirilor fara precedent din asa-numitul dosar "Panama Papers". Milioane de documente ajunse in presa arata cum sefi de stat si de guvern, celebritati, oameni de afaceri si retele criminale folosesc paradisurile fiscale pentru a ascunde averi.

Mii de islandezi au iesit in strada pentru a-i cere premierului lor, al carui nume apare pe lista, sa demisioneze, desi oficialul sustine ca este nevinovat. La randul sau, jucatorul de fotbal Lionel Messi a denuntat "acuzatiile injurioase care i se aduc". 

Franta, Spania si Austria sunt printre primele tari care au declarat ca vor investiga cazul.

Citește și
Grecia
Scandal in Grecia, dupa ce WikiLeaks a publicat transcrierea unei convorbiri dintre Atena si creditorii ei. Ce s-a aflat
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Societatile offshore, “masina de bani” a oligarhilor din jurul presedintelui Putin

Presedintele rus Vladimir Putin si anturajul sau sunt de mult timp suspectati ca au manevrat adevarate averi cu ajutorul montajelor financiare sofisticate prin paradisurile fiscale, telegramele diplomatice americane dezvaluite de WikiLeaks evocand deja active secrete detinute in strainatate, relateaza Agerpres. Dar publicatia Le Monde sustine acum ca documentele contabile ale societatii panameze de consultanta juridica Mossack Fonseca, in posesia carora a intrat Consortiul international al jurnalistilor de investigatie (ICIJ), ce le-a atribuit numele de “Panama Papers”, ofera si dovada acestor averi ascunse.

Citeste si: Filiera romaneasca din Panama Papers. Ce romani apar in cea mai mare scurgere de informatii despre afacerile offshore

Furnizate initial publicatiei germane Süddeutsche Zeitung de catre o sursa anonima, aceste documente, care par a fi cea mai mare scurgere de informatii financiare secrete ajunse pana in prezent in posesia presei, arata cum persoane din anturajul liderului de la Kremlin au deturnat de-a lungul anilor prin intermediul companiilor offshore sute de milioane de euro din bani publici in folosul oligarhiei financiare ruse.

Acesti oameni sunt prietenii presedintelui Putin, noteaza Le Monde. Toti provin din zona Sankt-Petersburg, unde ofiterul KGB Vladimir Putin a fost la inceputul anilor “90 eminenta cenusie a primarului celui de-al doilea oras al Rusiei. Mai tarziu, au devenit ministri sau miliardari, reprezentanti ai noii oligarhii ruse.Tehnicile folosite pentru a scoate din Rusia sume colosale de bani arata o creativitate deosebita: credite acordate de bancile publice ruse si care nu au mai fost rambursate niciodata, imprumuturi transferate din mana in mana pana cand s-au evaporat, cesiunea de actiuni fictive, onorarii nejustificate pentru activitati de “consultanta”, despagubiri acordate in schimbul unor pretinse operatiuni comerciale nereusite. Ziaristii de investigatie reuniti in ICIJ estimeaza ca prin astfel de metode aproape un miliard de euro au ajuns in paradisurile fiscale din Caraibe in perioada 2009-2011 cu ajutorul unor societati paravan manevrate de oligarhii rusi.

Recurgerea la societatile offshore a permis regimului oligarhic rus sa instituie un control discret asupra sectoarelor strategice ale economiei, in special mass-media. Avocatii companiei de consultanta Mossack Fonseca, cea care intre anii 1977 si 2015 a creat sau administrat peste 214.000 de entitati offshore in 21 de paradisuri fiscale pentru clienti proveniti din peste 200 de tari si teritorii, au executat docil montajele financiare cerute de clientii lor rusi, dar documentele releva ca ei erau uneori preocupati de imprudenta acestora. Pivotul rus al acestor montaje financiare offshore este o banca din Sankt-Petersburg, Bank Rossia, asistata de o societate discreta de avocati elvetieni. Un responsabil de la Casa Alba a descris-o in 2014 drept o “banca a prietenilor”. Actionarul ei principal este Iuri Kovalciuk, considerat “bancherul personal” al presedintelui Vladimir Putin.

Dar un rol foarte important este jucat si de un alt apropiat al liderului de la Kremlin, respectiv Serghei Rolduchin, solist al prestigiosului teatru Mariinsky si rector al conservatorului din Sankt Petersburg. Le Monde mai sustine ca in tinerete el i-a prezentat-o lui Putin pe Liudmila, cea care avea sa-i devina sotie. “Am doar un apartament, o masina si o vila. Nu am milioane”, declara Rolduchin publicatiei New York Times in anul 2014. Totusi, numele sau apare in cel putin sapte societati offshore din Panama, Insulele Virgine Britanice si Belize, desi aceste societati nu sunt cu adevarat ale sale.

Insa destinatia finala a banilor spalati cu ajutorul ingineriilor financiare derulate de oligarhii rusi prin intermediul societatilor offshore este greu de aflat. Acesti bani ar putea fi folositi pentru investitii in companiile strategice ruse, dar si in sustinerea afacerilor unuia sau altuia dintre membrii sistemului oligarhic, precum si pentru cheltuieli personale extravagante.

Cele mai importante nume vehiculate in scandal

Printre numele vehiculate in acest scandal se numara presedintele rus Vladimir Putin, premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, alti sefi de stat sau politicieni influenti, dar si nume importante din lume sportului, precum fotbalistul argentinian Lionel Messi si presedintele suspendat al UEFA, Michel Platini. Nici Hollywood-ul nu a fost "ignorat": regizorul Pedro Almodovar si actorul Jackie Chan apar pe lista "neagra". Alte documente vizeaza afacerile offshore ale defunctului tata al premierului britanic David Cameron. In documentele scurse apar si fostul presedinte ale Egiptului, Hosni Mubarak, fostul lider al Libiei, Muammar Gaddafi si presedintele Siriei, Bashar al-Assad.

De asemenea, numele unor societati care au legaturi cu familia presedintelui chinez Xi Jinping, care incearca sa afiseze o imagine de politician determinat sa lupte impotriva coruptiei, apar de asemenea in documente. In total, 140 de politicieni si alte figuri proeminente din intreaga lume sunt legate de acest scandal. Numele multora dintre acestia nu apar direct in documente, ci alte indicii, precum inregistrari audio si diverse marturii, conduc catre ei, in unele cazuri fiind folosite presudonime.

Explicatiile lui Messi

Intr-un comunicat publicat luni, familia lui Lionel Messi afirma ca societatea sa din Panama nu a avut niciodata fonduri, scrie cotidianul L'Equipe.

Lionel Messi si familia sa au reactionat, luni, la dezvaluirile facute de presa internationala despre cat de multe personalitati personalitati, lideri politici, oameni de afaceri si celebritati profita de sistemul de conturi offshore, in paradisuri fiscale cu o reglementare opaca, pentru a-si disimula activele.

''Acuzatiile de evaziune fiscala si de spalare de bani sunt false si defaimatoare'', asigura familia Messi intr-un comunicat. ''Societatea panameza la care aceste informatii fac referire este o societate total inactiva, care nu avut niciodata fonduri, nici conturi curente deschise'', adauga familia dand vina pe fostii consilieri fiscali ai jucatorului.

Familia reaminteste de asemenea ca situatia atacantului echipei FC Barcelona a fost reglementata cu fiscul spaniol. Pentru familia argentinianului aceste acuzatii ''ii aduc un prejudiciu ireparabil lui Lionel Messi''.

Ea a cerut astfel avocatilor sai ''sa intreprinda toate actiunile legale impotriva media care au propagat aceste informatii''.

Justitia spaniola a anuntat la randul sau deschiderea unei anchete asupra afacerii ''Panama Papers''.

Franta va investiga orice pista ca urmare a dezvaluirilor in scandalul ''Panama Papers''

Presedintele francez, Francois Hollande, a afirmat luni ca dezvaluirile in scandalul ''Panama Papers'' despre posibile evaziuni fiscale offshore reprezinta vesti bune care vor contribui la impulsionarea veniturilor din taxe, relateaza agentia Reuters.

''Pot sa va asigur ca, pe masura ce apar informatii, vor fi intreprinse investigatii, vor fi deschise dosare si vor avea loc procese'', a declarat Hollande, aflat intr-o vizita la o companie de la periferia Parisului.

''Dezvaluirile sunt vesti bune, deoarece ele vor creste veniturile din taxe de la cei ce comit fraude'', a mai spus seful statului francez.

Autoritatile olandeze vor investiga acuzatiile din Panama Papers

Autoritatile olandeze vor investiga acuzatiile referitoare la Olanda dupa o scurgere de informatii din milioane de documente despre clienti ai unei firme cu sediul in Panama, relateaza Reuters.

Ministerul de Finante a anuntat, intr-o declaratie difuzata luni, ca biroul de impozite 'va urmari activ daca sunt date legate de perceperea de impozite'. Casa de avocatura Mossack Fonseca a avut un birou in Olanda care s-a inchis luna trecuta, dupa cinci ani.

Investitiile familiei premierului britanic sunt o 'problema privata', afirma purtatoarea de cuvant a lui Cameron

Purtatoarea de cuvant a premierului britanic David Cameron a refuzat sa comenteze luni daca familia liderului britanic are bani investiti in fonduri offshore infiintate de tatal acestuia, afirmand ca este vorba de o 'problema privata', relateaza Reuters.

Tatal lui Cameron, Ian Cameron, se afla printre sutele de mii de clienti numiti in peste 11,5 milioane de cazuri de scurgeri de informatii din dosare ale unei firme de avocatura cu sediul in paradisul fiscal din Panama.

In 2012, media britanice au semnalat ca tatal lui Cameron a condus o retea de fonduri de investitii offshore in interes personal.

Intrebata daca ar putea confirma ca in acele fonduri nu au fost investit inca nici un ban al familiei premierului, purtatoarea de cuvant a declarat: 'Este o problema privata, ma axez pe ceea ce face guvernul'.

ONG-uri din domeniul combaterii coruptiei cer interzicerea societatilor fantoma

Noile dezvaluiri privind folosirea paradisurilor fiscale de catre numeroase personalitati in scopuri de evaziune fiscala si spalare de bani arata necesitatea interzicerii societatilor fantoma anonime, au subliniat luni mai multe organizatii neguvernamentale din domeniul combaterii coruptiei, transmite AFP.

Comunitatea internationala trebuie 'sa actioneze imediat pentru a adopta reguli de transparenta care sa interzica societatile anonime', afirma Transparency International intr-un comunicat, dupa publicarea anchetei efectuate de Consortiul international al jurnalistilor de investigatii (CICJ).

'Ancheta Panama Papers dezvaluie partea intunecata a sistemului financiar mondial, in care banci, avocati si profesionisti din finante infiinteaza societati anonime pentru a ascunde averi ilegale provenite din coruptie. Aceasta practica trebuie sa inceteze', pledeaza José Ugaz, presedintele Transparency International, citat in comunicat.

'Pe cand sfarsitul opacitatii societatilor fantoma?', se intreaba si organizatia neguvernamentala One, potrivit careia aceste structuri care permit ascunderea proprietarului real al unui cont sau al unei societati constituie 'o fisura majora in progresele realizate impotriva evaziunii fiscale si a coruptiei'.

La randul sau, Manon Aubry, responsabila a Oxfam France, considera ca 'atunci cand vedem ca sistemul a fost creat pentru clienti din peste 200 de tari diferite, constatarea este clara: evaziunea fiscala este astazi o problema mondiala, cu impact asupra tuturor statelor si care necesita un raspuns international'.

Le Monde: Regimul sirian a ocolit sanctiunile internationale cu ajutorul unor firme-fantoma

Regimul sirian al presedintelui Bashar al-Assad a reusit sa ocoleasca sanctiunile internationale si sa-si finanteze masinaria de razboi cu ajutorul a trei firme-fantoma cu sediul in Seychelles, ale caror nume au fost dezvaluite de ancheta jurnalistica 'Panama Papers', transmite AFP, preluand cotidianul Le Monde, una din publicatiile implicate in investigatie.

Potrivit anchetei, inregistrarea de firme in paradisuri fiscale a fost o practica de lunga durata a lui Rami Makhlouf, varul extrem de bogat al lui Bashar al-Assad si una dintre figurile cele mai acuzate de opozantii regimului.

Conform anchetei desfasurate de Consortiul international al jurnalistilor de investigatii (ICIJ), Süddeutsche Zeitung si partenerii lor, 'trei societati siriene indicate de Trezoreria americana ca 'sustinatoare ale masinariei represive siriene' au recurs la serviciile (firmei panameze de avocatura) Mossack Fonseca pentru a infiinta firme-fantoma in Seychelles', scrie Le Monde.

In plus, firmele-fantoma erau 'o modalitate, pentru regimul sirian, de a ocoli sanctiunile internationale (...) si de a camufla averea familiei Assad', aflata la putere in Siria de aproape o jumatate de secol, adauga le Monde.

Cele trei firme siriene - Pangates International, Maxima Middle East Trading si Morgan Additives Manufacturing - 'au furnizat carburant aviatiei militare a regimului, ale carei bombardamente (...) au ucis zeci de mii de civili de la inceputul conflictului' in 2011, potrivit documentelor consultate de jurnalistii Le Monde.

Cele trei firme figureaza din iulie 2014 pe lista neagra a Departamentului american al Trezoreriei, iar 'una dintre ele, Pangates, specializata in produse petroliere rafinate, apartine grupului Abdulkarim, considerat ca apropiat de puterea siriana si avand sediul la Damasc', precizeaza publicatia franceza.

Corespondenta electronica intre Pangates si Mossack Fonseca arata ca legaturile intre acestea datau din anul 1999, insa de-abia in august 2015 firma panameza de avocatura si-a manifestat in sfarsit ingrijorarea fata de proprietarii, activitatile si sanctiunile care vizeaza societatea cu sediul in Emiratele Arabe Unite.

Miliardarul Rami Makhlouf, care domina economia Siriei si este detinatorul cele mai mari averi din tara, a recurs si la firme-fantoma precum Drex Techonologies SA, inregistrata in anul 2000 in Insulele Virgine britanice.

Conform unor e-mailuri interne ale Mossack Fonseca, consultate de Le Monde, 'responsabilul departamentului de control de conformitate ('compliance') a pledat pentru taierea imediata a puntilor' cu firma respectiva, insa, din cauza reticentelor unui alt angajat, aceasta ruptura a intervenit abia in septembrie 2011.

Pe lista, inclus si numele lui Petro Porosenko

In timpul sangeroasei invazii a Rusiei din 2014 in regiunea ucraineana Donbas, documentele arata ca reprezentantii presedintelui Petro Porosenko se straduiau sa gaseasca o copie a unei facturi la utilitati necesare pentru inregistrarea unei companii offshore in Insulele Virgine Britanice (IVB). Un purtator de cuvant a lui Porosenko a declarat ca infiintarea acestei companii nu a avut nimic de a face cu “niciun eveniment de natura politica si militara din Ucraina.

”Consultantii fiscali ai lui Porosenko au declarat ca presedintele nu a inclus compania din IVB in declaratia sa de avere pentru ca nici holdingul, nici companiile afiliate nu detin bunuri, relateaza news.ro.

Premierul islandez, pus in dificultate de revelatiile din Panama Papers

Premierul Islandei, Sigmundur David Gunnlaugsson, a fost duminica seara primul politician de rang inalt ce s-a vazut confruntat cu intrebarile jurnalistilor dupa ce numele sau s-a regasit printre cei circa 140 de responsabili din aproximativ 50 de tari care si-au disimulat averile cu ajutorul unei societati panameze de consultanta pentru companiile offshore, dar el s-a eschivat sa raspunda, consemneaza AFP.

“Niciodata nu am ascuns fonduri”, a fost reactia sefului executivului de la Reykjavik cand un ziarist al televiziunii publice suedeze SVT i-a adresat o intrebare pe acest subiect. “Parca m-ati acuza de ceva”, a adaugat el inainte de parasi iritat intalnirea cu presa.

Dar documentele societatii panameze de consultanta Mossack Fonseca, in posesia carora a intrat Consortiul international al jurnalistilor de investigatie (ICIJ), ce le-a atribuit numele de “Panama Papers”, releva ca premierul islandez a detinut impreuna cu sotia sa o societate paravan inregistrata in Insulele Virgine Britanice. In anul 2009 el i-a cedat sotiei actiunile sale in schimbul sumei simbolice de un dolar. De altfel, chiar sotia sa a recunoscut luna trecuta existenta acestei societati paravan.

Ales premier in anul 2013, David Gunnlaugsson a promis ca guvernul sau nu va repeta greselile ce au impins Islanda in grava criza financiara din anul 2008, care a obligat atunci aceasta tara sa ceara sprijinul Fondului Monetar International. Trei banci islandeze au dat faliment in urma acelei crize, aceste institutii fiind coplesite de activele toxice, iar directorii lor au fost intre timp judecati si trimisi in inchisoare. Chiar si fostul premier Geir Haarde a fost adus in fata justitiei, dar nu a primit nicio condamnare, fiind in final considerat vinovat doar pentru neconvocarea rapida a consiliului de ministri.

Insa actualul premier se vede confruntat acum nu doar cu revelatiile din “Panama Papers”, ci si cu o motiune de cenzura care va fi dezbatuta saptamana aceasta in legislativ, luni urmand sa se desfasoare in plus o manifestatie impotriva sa la Reykjavik

Compania Mossack Fonseca se considera victima unei “campanii impotriva vietii private”

Directorul companiei panameze de consultanta Mossack Fonseca, ce a ajutat timp de aproape patru decenii politicieni si celebritati din lumea intreaga sa-si ascunda averile prin paradisurile fiscale cu ajutorul societatilor offshore, considera ca aceasta companie nu a comis nicio ilegalitate si ca ea este victima unei “campanii internationale impotriva vietii private”, consemneaza luni agentia Reuters, careia acest director i-a acordat un interviu telefonic.

Ramon Fonseca a confirmat ca societatea Mossack Fonseca a fost victima unei scurgeri “limitate” de informatii. Conform presei, aceasta scurgere priveste circa 11,5 milioane de documente despre activitatea desfasurata de respectiva companie intre anii 1977 si 1995, perioada in care ea a creat sau administrat peste 214.000 de entitati offshore in 21 de paradisuri fiscale pentru clienti proveniti din peste 200 de tari si teritorii.

Deocamdata nu se cunoaste modul in care a ajuns in posesia presei aceasta vasta baza de date, considerata cea mai mare scurgere de informatii secrete financiare pana in prezent. Documentele, reunite sub numele de “Panama Papers”, au ajuns initial la publicatia germana Süddeutsche Zeitung, fiind furnizate aparent de o sursa a carei identitate este protejata pentru a nu o pune in pericol. Vazand anvergura informatiilor, publicatia germana a sesizat Consortiul international al jurnalistilor de investigatie (ICIJ), care afirma pe website-ul sau ca a repartizat munca de analiza a documentelor unui numar de 370 de ziaristi proveniti din peste 70 de tari.

Potrivit primelor dezvaluiri, printre cei care au desfasurat montaje financiare pentru activitati de spalare de bani ori si-au ascuns averile prin paradisurile fiscale cu ajutorul societatilor offshore create sau administrate de compania Mossack Fonseca se numara peste 140 de responsabili de rang inalt din peste 50 de tari, inclusiv 12 fosti sau actuali presedinti.

Printre ei sunt mentionati membri ai anturajului presedintelui rus Vladimir Putin si a celui chinez Xi Jinping, premierul pakistanez Nawaz Sharif, presedintele ucrainean Petro Porosenko si fostul sef al executivului de la Kiev, Pavlo Lazarenko, premierul islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, regele Salman al Arabiei Saudite, presedintele argentinian Mauricio Macri sau fostul premier irakian Ayad Allawi. Pe lista se regaseste inclusiv tatal decedat al actualului premier britanic David Cameron. Sunt evocate si nume din afara lumii politice, cum ar fi cazul fotbalistului Lionel Messi sau al fostului presedinte al UEFA, Michel Platini.

Insa Ramon Fonseca, cel care este si co-fondator al companiei ce-i poarta numele, sustine ca “marea majoritate” a celor peste 240.000 de societati pe care aceasta le-a creat au fost folosite “in scop legal”. Mai mult decat atat, el a apreciat ca societatea sa nu este responsabila pentru activitatile desfasurate de respectivele companii. “Noi realizam structuri legale pe care le vindem unor intermediari cum ar fi banci, avocati, contabili si trusturi, iar ei au proprii clienti pe care nu ii cunoastem”, explica Ramon Fonseca.

Guvernul panamez, din care el insusi a facut parte pana luna trecuta, a promis ca va coopera in orice ancheta judiciara ce va rezulta in urma acestor dezvaluiri. 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Filiera romaneasca din Panama Papers. Numele mari din Romania care apar in cea mai mare scurgere de informatii
Filiera romaneasca din Panama Papers. Numele mari din Romania care apar in cea mai mare scurgere de informatii

Romania este si ea reprezentata in Panama Papers, cea mai mare scurgere de informatii din istorie despre afacerile off-shore.

Scandal in Grecia, dupa ce WikiLeaks a publicat transcrierea unei convorbiri dintre Atena si creditorii ei. Ce s-a aflat
Scandal in Grecia, dupa ce WikiLeaks a publicat transcrierea unei convorbiri dintre Atena si creditorii ei. Ce s-a aflat

Grecia a cerut FMI "explicatii" dupa publicarea de catre Wikileaks a unui document asupra negocierilor dintre Atena si creditorii ei, in care reprezentantii Fondului evoca o posibila incapacitate de plata a tarii.

Bild: Estul Ucrainei, guvernat ca o regiune a Rusiei.
Bild: Estul Ucrainei, guvernat ca o regiune a Rusiei. "Liderul din umbra" al Donbasului a incercat sa puna mana si pe Moldova

Jurnalistii de la Bild au obtinut un document secret ce demonstreaza ca Vladimir Putin controleaza regiunile separatiste din estul Ucrainei – incalcand practic acordurile de la Minsk.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.