CBS: tortura detinutilor in puscariile CIA din Romania l-a omorat pe Osama

×
Codul embed a fost copiat

Osama Ben Laden a fost prins dupa ce oamenii sai, torturati prin inchisorile CIA din Romania si Polonia, au cedat si l-au vandut. CBS a aruncat pe piata aceasta informatie bomba, care face acum inconjurul planetei.

VIDEO. Primele imagini din casa unde a fost ucis bin Laden

Cine a fost omul care a terorizat intreaga planeta aproape 2 decenii

Prima poza cu Osama bin Laden ucis, doar un trucaj

Astfel, subiectul puscariilor secrete, care s-ar afla inclusiv pe teritoriul tarii noastre, revine in atentie. Oficialii de la Bucuresti neaga vehement toata povestea.

Citește și
SUA
Moartea lui bin Laden ar putea accelera cresterea economica a SUA
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

"Informatii de pe teritoriul Romaniei pentru prinderea lui bin Laden este foarte putin probabil sa fi aparut. Informatii de la serviciile romane din teatrele externe este posibil sa fi aparut. Repet, din cunostintele mele nu sunt inchisori CIA in Romania si nici nu au fost", a declarat Atanasiu, fostul ministru al Apararii.

"Existenta unor centre de detentie pe teritoriul Romaniei nu s-au confirmat. S-a confirmat insa existenta unor transferuri de prizonieri" sustine europarlamentarul Norica Nicolai.

Oficiali citati de Associated Press sustin ca insa ca interogatoriile conduse de CIA au stat la baza prinderii si uciderii teroristului Osama bin Laden. Jurnalistii americani adauga ca datele privind cateva dintre locatiile liderului Al-Qaeda ar proveni chiar de la Khaled Sheikh Mohammed, seful atentatelor de la 11 septembrie 2011.

De asemenea, CIA a obtinut informatii asemanatoare de la succesorul lui Mohammed, Abu Faraj al-Libi. Amandoi s-ar fi numarat printre numeroasele persoane interogate prin "metode speciale" in inchisorile CIA din Polonia, Romania, Thailanda si alte locuri - scriu si jurnalistii de la MSNBC.

Aceasta stire, noteaza presa americana, redeschide subiectul sensibil al programului de detentie si interogare, lansat de fostul presedinte George W. Bush. Acesta a autorizat CIA sa folosesca cele "mai dure" metode de interogare din istoria SUA. Apoi, presedintele Barack Obama a inchis acest program controversat.

De altfel si cei de la Fox News scriu ca toti anii acestia de culegere a informatiilor de catre CIA, inclusiv controversatele metode de interogare a membrilor Al-Qaeda din timpul administratiei Bush, au dus, intr-un final, la ghidarea comandoului Seal in ascunzatoarea lui Bin Laden din Pakistan.

Care erau mijloacele de tortura

Conform unor documente secrete ajunse in presa de-a lungul ultimilor ani, presupusii teroristi erau arestati si dusi in locuri de detentie tinute secrete. Acolo erau legati cu niste catuse la maini de tavan, in timp ce erau fortat zeci de ore sa asculte muzica hard rock cu difuzoarele date la maximum.

Apoi erau mutati in alta puscarie de genul inchisorii secrete din Polonia numita "Quartz". Daca nu cooperau, erau apoi supusi unor metode avansate de slabire prin dieta lichida si interogari dure.

Erau mutati in alte si alte locuri cum era inchisoarea secreta de la Bucuresti. Se pare ca ea era formata din sase celule care aveau pe perete cate un ceas si o sageata pozitionata cu varful catre Mecca.

Intr-un final, dupa luni de agonie, majoritatea detinutilor deveneau dereglati mintal, ajungand cunoscut cazul in care unii dintre prizonieri au distrus camerele de supraveghere si au aruncat in ele cu propriile fecale. Altii au inceput sa aiba senzati permanente de furnicaturi, ca si cum corpul le era invadat de ceva, dezvoltand un tic nervos si scarpinandu-se incontinuu.

Dupa ce teroristul numarul unu al planetei a fost ucis, presedintele american a exclamat: "Lumea este un loc mai sigur fara Osama bin Laden!"Anuntul privind eliminarea lui a produs insa o unda de soc pe toate continentele, iar serviciile secrete sunt in alerta maxima, de teama unor atentate razbunatoare.

CNN: De ce s-au grabit americanii sa arunce in mare cadavrul lui bin Laden

Cum a fost tradat Osama de Al-Qaeda. Un curier, cheia capturarii

La ordinul presedintelui american, patru elicoptere de lupta, avand la bord doua echipe SEALS, cea mai bine antrenata unitate antitero americana, au decolat de la o baza militara din nordul Pakistanului. Ajunse la sol, trupele au pornit asaltul asupra cladirii, in timp ce liderii de la Washington urmareau incordati desfasurarea de forte.

Osama bin Laden a opus rezistenta, iar oamenii sai au aruncat cu grenade spre elicoptere, asa ca soldatii americani i-au impuscat, liderul terorist primind un glont in cap.

bin Laden a fost "omorat" de 9 ori. Vezi cum a reusit sa revina la viata

Trupele speciale au gasit in vila respectiva documente care ar putea sa dezvaluie locul unde se ascunde Ayman al-Zawahiri, devenit el acum numarul unu in Al Qaida si cel mai cautat terorist de pe glob. La finalul operatiunii, intreaga cladire a fost incendiata.

Punctul critic al operatiunii a fost momentul in care americanii erau pregatiti sa decoleze si si-au dat seama ca motorul unuia dintre cele 4 elicoptere nu mai functiona. Au decis sa distruga aparatul defect, si au urcat, carand si trupul lui Ben Laden, in celelalte 3.

Pentru ca operatiunea sa reuseasca a fost nevoie de doi ani de asteptare. Totul a pornit de la o informatie obtinuta de la un detinut din Al Qaeda, care a indicat un curier de incredere al lui bin Laden. Serviciile de informatii americane l-au urmarit, pana au ajuns la liderul gruparii teroriste.

Presedintele Barack Obama a avut de ales dintre mai multe modalitati de atac, printre care si o lovitura aeriana asupra cladirii. Desi mult mai periculos, el a optat pentru un raid terestru, pentru ca succesul operatiunii putea fi confirmat doar cu ajutorul cadavrului lui Osama.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
"Tatal meu, Osama bin Laden". Copilaria alaturi de "un monstru"

Omar bin Laden, fiul in varsta de 29 de ani al celui care, timp de un deceniu, a fost cel mai vanat terorist de pe planeta, mai calca uneori prin barurile de striptease si se plange ca se feresc toti sa faca afaceri cu el, ca de un lepros.

Moartea lui bin Laden ar putea accelera cresterea economica a SUA
Moartea lui bin Laden ar putea accelera cresterea economica a SUA

Moartea liderului al-Qaida, Osama bin Laden, ar putea sustine increderea consumatorilor americani si ar putea accelera cresterea economica a Statelor Unite, a declarat ministrul de Finante francez, Christine Lagarde.

bin Laden a fost
bin Laden a fost "omorat" de 9 ori. Vezi cum a reusit sa revina la viata

Fiind cel mai cautat terorist din intreaga lume, uciderea lui Osama bin Laden era cel mai dorit lucru de americani. Asa ca primul anunt privind moartea sa a fost facut in iulie 2002, la nici un an de la atentatele de la 11 septembrie.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.