"Mii de romani au cerut Guvernului sa renunte la gratieri." Ce scrie presa straina despre manifestatiile din Romania

protest universitate

Protestele din Romania, in atentia presei internationale, care scrie ca mii de romani au cerut in strada Guvernului sa renunte la planurile de amnistie

Protestele din Romania au ajuns in atentia presei internationale, care noteaza ca mii de romani au iesit in strada pentru a-i cere Guvernului sa renunte la planurile de a elibera circa 3.000 de detinuti. Zeci de mii de romani au iesit in strada in capitala Romaniei, Bucuresti, si in alte orase, scrie BBC News, notand ca unii manifestanti au trecut de liniile politiei si s-au indreptat spre Guvern, relateaza news.ro.

Televiziunea britanica explica faptul ca premierul Grindeanu sustine ca masura va reduce supraaglomerarea din inchisori, in timp ce criticii sai il acuza ca incearca sa isi elibereze aliatii condamnati pentru coruptie si cer ca propunerile sa fie dezbatute in Parlament. Printre cei care urmeaza sa fie eliberati, in cazul in care legea va intra in vigoare, se numara mai multi oficiali si magistrati. BBC precizeaza ca presedintele Klaus Iohannis, care “a promis sa elimine coruptia inradacinata”, s-a alatura manifestantilor, spunand ca acestia sunt indignati pe buna dreptate.

Portalul POLITICO.EU scrie ca cel putin 20.000 de romani au iesit in strada duminica la Bucuresti si in alte orase importante din tara, dupa manifestatii de mai mica amploare miercuri si joi. Site-ul de stiri noteaza ca noul Guvern a fost investit in functie in urma cu mai putin de o luna, dupa victoria detasata a PSD din luna decembrie, in urma promisiunilor de a creste salariile si pensiile si de a scadea taxele. Politicienii de opozitie au subliniat ca programul de guvernare promis de PSD inainte de alegeri nu a inclus o masura de a comuta pedepsele, potrivit Politico.

Portalul prezinta si reactia liedului PSD Liviu Dragnea, potrivit caruia participarea presedintelui la manifestatie este inceputul unei lovituri de stat. “El a spus ca sustine actiunile anticoruptie care sunt impotriva ‘coruptiei reale’, fara a explica ce este aceasta”, mai scrie Politico. Jurnalistii portalului noteaza ca protestul vine dupa ce, in noaptea de vineri spre sambata, inca un club faimos din Bucuresti a fost distrus de un incendiu. Politico isi incheie articolul precizand ca Guvernul nu a mentionat protestele intr-un comunicat publicat duminica in legatura cu o reuniune a premierului Sorin Grindeanu, care s-a intors de la investirea lui Donald Trump, si doi membri de cabinet care l-au informat despre incendiu.

Citește și
Liviu Dragnea, presedintele PSD
Dragnea: Iohannis a fost in afara legii. E un inceput de lovitura de stat. Nu permit sa rastoarne ordinea constitutionala
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

RADIO FREE EUROPE/RADIO LIBERTY, care anunta ca cel putin 15.000 de manifestanti s-au strans in Piata Universitatii, aminteste ca planurile noului premier Sorin Grindeanu “au fost criticate de presedinte, de Procurorul General, de Curtea Suprema si de procurorii specializati in combaterea crimei organizate”. “Proiectele de decrete ale lui Grindeanu au alarmat oamenii care se plang de lipsa de transparenta si de legiferarea prin decrete in loc de Parlament”, noteaza RFE/RL.

Si agentia BLOOMBERG noteaza ca oficiali din sistemul de justitie din tara “au avertizat ca (proiectele – n.r.) ar putea submina statul de drept si perturba eforturile de lupta impotriva mitei”. Agentia noteaza ca presedintele Klaus Iohannis, care a luat parte la protest, a cerut vineri cabinetului premierului Sorin Grindeanu sa retraga propunerile si ca partidele de opozitie USR si PNL iau in considerare posibilitatea de a initia o motiune impotriva Guvernului, desi nu au majoritate parlamentara.

Anterior, agentia de presa REUTERS a scris ca mii de romani “s-au strans in ger in Piata Universitatii, locul tuturor protestelor majore dupa ce Romania a rasturnat comunismul, in 1989”. “Manifestanti de toate varstele au fluturat pancarte pe care scria ‘Suntem treji’ sau ‘Vrem dreptate, nu coruptie’ si au scandat ‘Hotii’”, adauga agentia, precizand ca multimii i s-a alaturat si presedintele Klaus Iohannis. Reuters noteaza ca manifestatii au avut loc si la Cluj, Timisoara, Iasi, Sibiu si in alte orase din tara, dar si in fata ambasadelor din Londra, Paris si Copenhaga. “Desi Romania a aderat la Uniunea Europeana in 2007, sistemul sau judiciar continua sa faca obiectul unei monitorizari speciale de catre Comisia Europeana, care a laudat eforturile magistratilor de a combate coruptia, dar a notat ca politicienii romani au o istorie in care au incercat sa impuna legi care pot slabi puterile de ancheta”, comenteaza agentia la finalul articolului.

La randul sau, AFP aminteste ca Executivul de la Bruxelles, “care supravegheaza indeaproape reforma justitiei in Romania, a avertizat in raportul sau anual din 2015 in legatura cu orice proiect care ar avea ca efect "achitarea persoanelor condamnate pentru infractiuni de coruptie’”. DPA noteaza ca presedintele Klaus Iohannis s-a alaturat protestului de duminica de la Bucuresti si ca manifestatii similare au avut loc si in alte orase din Romania.

Agentia ASSOCIATED PRESS a scris ca “mii de oameni au marsaluit in capitala Romaniei si in alte orase duminica, pentru a protesta fata de propunerea Guvernului de a gratia mii de detinuti, masura despre care criticii spun ca ar putea submina lupta anti-coruptie”. Printre cei peste 10.000 de manifestanti care s-au strans in Piata Universitatii din Bucuresti s-au numarat persoane in varsta si oameni cu copii pe umeri sau in brate, noteaza jurnalistii. Ei au numit PSD “ciuma rosie”, mai scrie AP, care precizeaza ca presedintele Klaus Iohannis s-a alaturat manifestatiei.

Stirea AP a fost preluata de publicatii precum The Guardian, Washington Post sau Fox News. Agentia belgiana BELGA afirma ca “peste 15.000 de romani, inclusiv presedintele Klaus Iohannis, au iesit in strada duminica pentru a protesta fata de un decret care le-ar permite oamenilor politici sa scape de urmaririle penale”.
Protestul de la Bucuresti a ajuns si in atentia postului iranian de televiziune PRESS TV, care noteaza ca peste 10.000 de oameni au iesit in strada in toata Romania pentru a protesta fata de planul Guvernului de a gratia mii de detinuti.

Televiziunea de la Teheran relateaza ca criticii proiectului premierului Sorin Grindeanu spun ca acesta este un complot pentru a-i ajuta pe aliatii Guvernului condamnati pentru coruptie si alte infractiuni. Press TV ofera ca exemple cazul liderului PSD Liviu Dragnea, care a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru fraudarea alegerilor, dar si pe al lui Dan Voiculescu, „mogulul media condamnat la 10 ani de inchisoare pentru spalare de bani”.

 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
"Legea gratierii e rusinea tarii!" Cum s-au vazut protestele anti-gratiere in marile orase din Romania

Si in alte orase, mii de oameni au iesit in strada si au scandat impotriva ordonantelor de urgenta privind gratiera si modificarea Codului Penal.

Dragnea: Iohannis a fost in afara legii. E un inceput de lovitura de stat. Nu permit sa rastoarne ordinea constitutionala
Dragnea: Iohannis a fost in afara legii. E un inceput de lovitura de stat. Nu permit sa rastoarne ordinea constitutionala

 Liviu Dragnea a avut o reactie duminica seara cu privire la protestele derulate in Capitala si alte mari orase ale tarii.

Recomandări
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina

Experţi ai Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) confirmă că Rusia a obţinut unele câştiguri teritoriale în războiul său împotriva Ucrainei, relatează vineri DPA.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.