Salah Abdeslam era pregatit sa repete un atac masiv la Bruxelles. Ce au gasit trupele speciale in ascunzatoarea sa din Belgia

Salah Abdeslam

Salah Abdeslam, arestat vineri in cartierul bruxellez Molenbeek, ''era pregatit sa repete ceva'' la Bruxelles dupa ce a participat la atentatele de la Paris din 13 noiembrie anul trecut, soldate cu 130 de morti si cateva sute de raniti.

''Primele comentarii dinspre Salah Abdeslam ieri (sambata) erau ca el voia sa mearga la Stade de France si ca urma sa se arunce in aer, dar nu a mai facut acest lucru. O alta informatie este ca era pregatit sa repete ceva la Bruxelles si aceasta este poate realitatea, intrucat am gasit multe arme, arme grele, in cursul primelor investigatii, si am descoperit o noua retea in jurul lui la Bruxelles'', a spus Didier Reynders,  ministrul belgian al afacerilor externe si europene, intr-o conferinta organizata la Bruxelles de institutul american German Marshall Fund.

''Dupa atacurile teroriste de la Paris, am declarat la un canal de televiziune din SUA ca noi cautam zece persoane dotate cu arme grele. Le-am cautat incepand din noiembrie, nu doar in Belgia, ci si in Franta. Suntem siguri ca pentru moment am gasit peste 30 de persoane implicate in atacurile de la Paris, dar suntem convinsi ca exista si altele'', a adaugat seful diplomatiei belgiene.

Salah Abdeslam a fost inculpat de justitia belgiana pentru ''participare la asasinate teroriste'' si ''participare la activitatile unui grup terorist'', dupa care a fost incarcerat, sambata, in inchisoarea de maxima securitate de la Bruges (nord-vestul Belgiei).

Personaj-cheie al celor mai grave atentate comise vreodata in Franta, Abdeslam este vizat din 24 noiembrie 2015 de un mandat de arestare european emis de un judecator francez, ceea ce ar trebui sa faciliteze predarea sa justitiei din Franta.

Citește și
bruxelles
Operatiunea dramatica prin care a fost capturat Salah Abdeslam. Obama l-a felicitat pe presedintele Hollande
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Mandatul de arestare european permite evitarea procedurii internationale standard, extradarea, care este de multe ori prea complicata si nesigura.
 

Salah Abdeslam: "Trebuia sa ma arunc in aer cu o bomba, dar m-am razgandit"

Salah Abdeslam, suspectul arestat la Bruxelles pentru atentatele teroriste de la Paris din 13 noiembrie, planuise initial sa se sinucida aruncandu-se in aer cu o bomba pe un stadion din capitala Frantei, impreuna cu mai multi camarazi jihadisti.

Conform Times of India, el a facut aceasta marturisire in fata anchetatorilor belgieni, la doar o zi dupa ce a fost impuscat in picior si capturat de fortele speciale antiteroriste din Bruxelles. Actiunea autoritatilor a fost incheiata cu succes abia dupa 4 luni de "vanatoare" a autorilor sangerosului masacru din Paris, in 2015.

"A vrut sa se arunce in aer pe Stade de France, insa ... s-a razgandit", a anuntat Francois Molins, seful investigatorilor francezi, citand din declaratia lui Abdeslam inainte sa fie transferat intr-o inchisoare de maxima siguranta din Bruges.

"Aceste prime declaratii, care trebuie luate cu precautie, lasa deschisa o serie intreaga de intrebari la care Salah Abdeslam va fi nevoit sa dea explicatii", a adaugat procurorul François Molins in cursul unei conferinte de presa, conform Agerpres, care citeaza AFP.

Magistratul s-a referit "in special" la prezenta jihadistului in arondismentul 18 (nord) al Parisului pe 13 noiembrie "cu incepere de la orele 22.00, dupa ce a transportat echipa de comando la Stade de France" cu o masina Clio neagra, gasita la patru zile dupa atentat in acest arondisment.

Abdeslam a ajuns la inchisoarea din Bruges, Belgia

Salah Abdeslam a ajuns la inchisoarea din Bruges (nord-vest) unde a a fost incarcerat, a facut cunoscut sambata, in jurul orelor 18.00 GMT administratia penitenciarelor din Belgia, potrivit AFP.

"A ajuns la inchisoarea din Bruges", a declarat purtatoarea de cuvant a administratiei penitenciarelor din Belgia, Kathleen Van De Vijver.

El va sta intr-o celula din aripa "de securitate speciala si individuala" creata in 2008 pentru "persoanele care prezinta un risc de evadare si cei care au probleme de comportament in inchisorile normale", a precizat Kathleen Van De Vijver.

"Intr-un comunicat difuzat imediat dupa atentate, Daech (acronimul in araba al gruparii Statul Islamic) mentiona comiterea unui atentat in arondismentul 18", a reamintit François Molins. "Prin urmare, investigatiile vor trebui sa stabileasca daca o actiune kamikaze a lui Salah Abdeslam urma intr-adevar sa aiba loc" in acest arondisment.

Suspectul, in varsta de 26 de ani, "pare, in acest stadiu al investigatiilor, ca avand un rol central in constituirea echipelor de comando de la 13 noiembrie, in pregatirea logistica a atentatelor si fiind prezent la Paris pe 13 noiembrie", a adaugat procurorul.

Jihadistul "a participat la sosirea unui anumit numar de teroristi in Europa", a afirmat François Molins, subliniind ca acesta si-a "intensificat deplasarile prin Europa cu ajutorul masinilor inchiriate succesiv".

Arestarea lui Salah Abdeslam reprezinta un "progres foarte serios" pentru ancheta, a apreciat magistratul. "Investigatiile continua fara incetare, in Franta si in Belgia", pentru a identifica "toti actorii" acestor atacuri, care au facut 130 de morti si sute de raniti.

Mandatul european de arestare i-a fost notificat sambata "la orele 16.15 de un magistrat al parchetului federal belgian", a mai precizat procurorul Parisului. "Salah Abdeslam a refuzat extradarea sa in Franta", insa fara sa impiedice in vreun fel acest lucru. Extradarea va interveni intr-un termen ce poate merge de la "cateva zile pana la trei luni", a adaugat François Molins.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Salah Abdeslam, suspect-cheie in atentatele de la Paris, acuzat de
Salah Abdeslam, suspect-cheie in atentatele de la Paris, acuzat de "crime teroriste". Avocat: "A recunoscut ca a fost acolo"

Salah Abdeslam, suspect-cheie in atentatele de la Paris, va refuza extradarea sa in Franta, a anuntat sambata la Bruxelles avocatul sau Sven Mary, precizand ca Abdeslam, ranit la picior, a fost plasat 'sub mandat de arestare', relateaza AFP.

Operatiunea dramatica prin care a fost capturat Salah Abdeslam. Obama l-a felicitat pe presedintele Hollande
Operatiunea dramatica prin care a fost capturat Salah Abdeslam. Obama l-a felicitat pe presedintele Hollande

Salah Abdeslam, teroristul care a reusit sa fuga dupa atentatele de la Paris, a fost capturat de fortele speciale belgiene intr-o dramatica operatiune antitero.

Atentate la Paris: Amprentele lui Salah Abdeslam, gasite in apartamentul perchezitionat de politie marti la Bruxelles
Atentate la Paris: Amprentele lui Salah Abdeslam, gasite in apartamentul perchezitionat de politie marti la Bruxelles

Amprentele lui Salah Abdeslam, suspectul in atacurile din 13 noiembrie 2015 de la Paris, dat in continuare in urmarire, au fost gasite in apartamentul unde au avut loc perchezitii in cartierul Forest, a informat vineri Parchetul federal.

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital
Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova, în urma căreia o persoană a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, este o posibilă acumulare de gaze.

Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă
Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării, până sâmbătă dimineaţă, iar în unele zone noaptea se va forma brumă, anunţă meteorologii.