Criza in Ucraina: Armata ucraineana "a atacat si a distrus" o parte din convoiul militar rusesc. Reactia Rusiei si a SUA

×
Codul embed a fost copiat

15 august 2014. Ministrii de Externe ai statelor UE someaza Rusia "sa inceteze imediat ostilitatile" la frontiera cu Ucraina, in contextul in care un convoi militar rus a patruns pe teritoriul ucrainean, fiind atacat de armata ucraineana.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

-► Presedintele Traian Basescu a vorbit cu Joe Biden, vicepresedintele SUA, pe tema situatiei din Ucraina

-► Uniunea Europeana a cerut Rusiei sa inceteze ostilitatile de la granita cu Ucraina

-► Rusia a denuntat actiunile Ucrainei

Citește și
Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO: Ambitiile lui Vladimir Putin vizeaza nu doar Ucraina, ci si Transnistria
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

-► Imediat dupa aparitia stirii despre bombardamentele din estul Ucrainei, pietele financiare din SUA si Europa si pretul aurului erau in scadere. Citeste detalii pe incont.ro.

-► Armata ucraineana a distrus majoritatea vehiculelor din convoiul militar al Rusiei

21:42 Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a afirmat, vineri, la CAE, ca UE trebuie sa fie pregatita pentru adoptarea de masuri sanctionatorii suplimentare, in situația in care Federatia Rusa nu va contribui activ la de-escaladarea situației din estul Ucrainei, informeaza MAE.

Ministrii de externe ai UE au salutat, vineri, la reuniunea extraordinara a Consiliului Afaceri Externe (CAE) eforturile de asistenta umanitara ale ONU si au exprimat intentia Uniunii de a contribui la acestea. Totodata, ei au indicat ca orice livrare de asistenta umanitara, incepand cu Rusia, trebuie sa se desfasoare in conformitate cu legislatia internationala si cu principiile in domeniu si numai cu consimtamantul autoritatilor ucrainene.

Potrivit MAE, sefii diplomatiilor europene au subliniat ca orice actiune militara unilaterala a Federatiei Ruse in Ucraina, chiar si sub pretextul unei interventii umanitare, va fi tratata ca o incalcare grava a legislatiei internationale si au reluat solicitarea adresata Moscovei de a opri imediat fluxul de material si personal militar inspre Ucraina.

21:20 Ministerul rus al Apararii a negat, vineri, informatiile privind trimiterea unui convoi militar rus in Ucraina, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Niciun convoi militar rus nu a traversat frontiera dintre Rusia si Ucraina", a declarat generalul Igor Konacenkov, un oficial din Ministerul rus al Apararii. "Fortele ucrainene distrug fantome", a ironizat generalul Konacenkov anuntul Kievului privind atacarea si distrugerea unor vehicule militare ruse.

21:14 Traian Basescu a vorbit cu Joe Biden, vicepresedintele SUA, la telefon, pe tema situatiei din Ucraina. Detalii AICI.

19:09 "Rusia trebuie sa inceteze imediat ostilitatile la frontiera cu Ucraina. Rusia trebuie sa retraga trupele stationate la frontiera", au cerut ministrii de Externe ai statelor UE, reuniti la Bruxelles, potrivit Mediafax.

19:00 Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a anuntat ca se va intalni cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, duminica, la Berlin, cu ocazia unei reuniuni interministeriale la care vor participa si reprezentantii Frantei si Germaniei, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Voi fi la Berlin, duminica, pentru o intrevedere cu Frank-Walter Steinmeier, cu Laurent Fabius si Serghei Lavrov. Nu conteaza daca va fi o intrevedere bilaterala sau intr-un format mai larg, important este sa vorbim", a transmis Klimkin prin Twitter.

18:53 Ministerul rus de Externe a denuntat "tentativele" partii ucrainene de a bloca tranzitul "convoiului umanitar" destinat regiunilor din estul Ucrainei afectate de conflict.

"Ministerul rus de Externe denunta intensificarea brutala a operatiunilor militare ucrainene in aceasta regiune; operatiunile au scopul de a bloca traseul convenit cu Kievul pentru trecerea convoiului umanitar rus", conform unui comunicat oficial, potrivit Mediafax.

18:06 Armata ucraineana "a distrus" majoritatea vehiculelor blindate ruse care au patruns in cursul noptii pe teritoriul ucrainean, afirma un purtator de cuvant militar.

"Trupele ucrainene au localizat si au atacat vehiculele militare intrate in cursul noptii printr-o zona a frontierei aflata sub controlul insurgentilor", a declarat Andrei Lisenko, purtatorul de cuvant al armatei ucrainene. "Militarii ucraineni au distrus vehicule militare ruse, fiind vizati de focuri de artilerie, inclusiv de pe teritoriul Rusiei", a precizat oficialul militar ucrainean.

Presedintia Ucrainei a confirmat ca o mare parte a vehiculelor militare ruse au fost distruse de armata ucraineana. "O mare parte a convoiului a fost distrusa de artileria ucraineana", a comunicat Presedintia de la Kiev, citata de AFP, potrivit Mediafax.

Presedintele Petro Porosenko a discutat prin telefon despre situatie cu premierul Marii Britanii, David Cameron.

17:10 Rusia a efectuat o incursiune militara in estul Ucrainei, confirma secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, indemnand Moscova sa retraga imediat vehiculele militare si trupele stationate in apropierea frontierei ucrainene.

NATO indeamna Rusia sa nu intervina in Ucraina, confirmand incursiunea unui convoi militar rus

"In cursul noptii, am asistat la o incursiune rusa, o trecere a frontierei ucrainene", a declarat Rasmussen la Copenhaga, citat de agentia DPA.

"Acest lucru confirma faptul ca exista un flux continuu de armament si combatanti in estul Ucrainei. Este o dovada clara privind implicarea permanenta a Rusiei in destabilizarea estului Ucrainei", a adaugat secretarul general NATO.

"Rusia trebuie sa retraga trupele de la frontierele Ucrainei, sa opreasca traficul de armament, trecerea combatantilor si a banilor in Ucraina, sa inceteze sustinerea acordata separatistilor din estul Ucrainei si sa initieze un dialog constructiv cu Administratia de la Kiev", a spus Rasmussen.

17:00 Mai multi ministri de Externe din state europene, reuniti vineri la Bruxelles, au avertizat Rusia sa evite orice incursiune militara in estul Ucrainei, pe fondul informatiilor privind intrarea unui convoi militar rus pe teritoriul ucrainean, relateaza AFP.

"Sunt alarmat de informatiile privind intrarea blindatelor ruse pe teritoriul ucrainean; daca intr-adevar este vorba de vehicule si de personal militar rus, este necesara retragerea imediata, altfel, consecintele vor fi grave", a declarat Philip Hammond, ministrul britanic de Externe.

Administratia de la Kiev a confirmat ca un convoi militar rus a patruns pe teritoriul ucrainean. "Este o situatie potential periculoasa", a adaugat Hammond.

"Este vorba de o incalcare majora a Dreptului international", a reactionat si Carl Bildt, ministrul suedez de Externe. Seful diplomatiei daneze, Martin Lidegaard, s-a declarat "profund ingrijorat de atitudinea Rusiei".

"Autoritatile ruse trebuie sa fie constiente ca Uniunea Europeana si Statele Unite sunt determinate sa raspunda oricarei agresiuni ruse", a avertizat oficialul danez.

UPDATE 15:00 Ucraina a confirmat vineri incursiunea unui convoi militar rus pe teritoriul sau, pe la un post de frontiera controlat de separatistii prorusi din estul tarii, semnalata joi seara de jurnalisti britanici, relateaza AFP.

"Un convoi militar rus a trecut frontiera pe la postul de trecere Izvarin", a declarat pentru AFP Oleksii Dmitraskivski, un purtator de cuvant al operatiunii militare ucrainene din est. "Nu dispunem de informatii privind numarul de vehicule din acest convoi", a adaugat el.

Potrivit jurnalistilor de la cotidienele britanice The Guardian si Daily Telegraph, aflati in zona, 23 de vehicule blindate pentru transport de trupe, camioane de combustibil si alte vehicule logistice cu numere de inmatriculare militare rusesti au traversat frontiera joi seara, cu putin inainte de ora 22.00 (21.00, ora Romaniei).

Aceasta miscare a fost observata de la postul de frontiera rus Donetk, de langa postul de frontiera ucrainean Izvarin.
Prin postul de trecere a frontierei Donetk trebuie sa treaca un convoi umanitar rusesc controversat, destinat populatiei din estul Ucrainei afectata de conflict.

Jurnalistii AFP au observat la randul lor vineri dimineata, de partea rusa, o coloana de zece transportoare blindate de trupe rusesti indreptandu-se spre postul de frontiera Donetk din Rusia.
Autoritatile ucrainene au mai evocat in trecut incursiuni ale convoaielor militare rusesti in regiunile ucrainene Donetk si Lugansk, pornind din posturi de frontiera controlate de rebeli.

UPDATE 14:30 Intre timp, in Ucraina, foarte multe persoane se intreaba in continuare de ce sunt atat de goale camioanele trimise in convoiul umanitar de Rusia.

UPDATE 10:00: Doi mascati din fortele speciale rusesti OMON acompaniaza astazi convoiul, transmite din tabara unde s-au oprit camioanele corespondentul Financial Times, Courtney Weaver.

UPDATE 08:00: "Pe 14 august, la ora 19:30 (19.30, ora Romaniei), convoiul cu ajutor umanitar care plecase din Harkov a ajuns in orasul Starobelsk, in regiunea Lugansk. Ajutorul umanitar include alimente, apa, medicamente, precum si alte produse de care au nevoie locuitorii din estul Ucrainei", anunta Ministerul ucrainean pentru Situatii de Urgenta, potrivit unui comunicat.

Ministerul informeaza ca acest convoi este format din 26 de camioane, 18 dintre care au fost trimise de regiunea Harkov.

Autoritatile ucrainene au decis miercuri sa aloce 10 milioane de grivne (570.000 de euro) pentru nevoile umanitare ale populatiei din estul tarii, afectata de patru luni de lupte intre insurgentii prorusi si fortele guvernamentale.

Ucraina si Rusia sunt implicate intr-un conflict de cateva zile privind modalitatile de distribuire a unui ajutor umanitar rusesc destinat bastioanelor rebele Donetk si Lugansk, asaltate de armata ucraineana si care se confrunta cu o situatie umanitara critica.

Ucraina, ca si alte state occidentale, suspecteaza ca acest convoi, care a plecat marti dimineata de la o baza militara de langa Moscova si este stationat in prezent in sudul Rusiei, ar putea fi folosit ca o acoperire pentru o eventuala interventie rusa in Ucraina. Acest scenariu a fost calificat drept absurd de Ministerul rus al Afacerilor Externe.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Criza in Ucraina. Ce au fotografiat jurnalistii aflati in zona in convoiul rusesc.
Criza in Ucraina. Ce au fotografiat jurnalistii aflati in zona in convoiul rusesc. "De ce e atat de mult spatiu gol?"

14 august 2014 - LIVE UPDATE. Controversatul convoi cu ajutoare rusesti nu a trecut inca granita in Ucraina.

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO: Ambitiile lui Vladimir Putin vizeaza nu doar Ucraina, ci si Transnistria
Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO: Ambitiile lui Vladimir Putin vizeaza nu doar Ucraina, ci si Transnistria

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, este de parere ca ambitiile presedintelui rus Vladimir Putin merg "dincolo de Ucraina" si vizeaza alte regiuni apropiate de frontierele Rusiei, precum Transnistria.

Criza in Ucraina. Statele Unite vor ca toate camioanele rusesti care transporta ajutoare spre aceasta tara sa fie verificate
Criza in Ucraina. Statele Unite vor ca toate camioanele rusesti care transporta ajutoare spre aceasta tara sa fie verificate

13 august 2014. Washingtonul a aprobat marti cererea Kievului de a supune unui control la frontiera camioanele rusesti care transporta ajutoare umanitare spre Ucraina

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.