Criza in Golf, dupa ce Qatar-ul a fost izolat diplomatic de aliatii SUA. Sauditii au inchis birourile televiziunii Al-Jazeera

donald trump getty

Arabia Saudita, Egiptul, Emiratele Arabe Unite si Bahreinul au rupt luni relatiile cu Qatarul, declansand cea mai grava criza diplomatica din regiune din ultimii ani.

Arabia Saudita, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite si Yemen au anuntat luni ca intrerup relatiile diplomatice cu Qatar-ul si i-au acuzat pe qatarezi ca destabilizeaza intreaga regiune prin sustinerea unor grupari militante, printre care se numara si jihadistii Statului Islamic si al-Qaeda. Criza a afectat atat pretul international al petrolului, cat si zborurile aeriene, iar Statele Unite incearca sa tempereze conflictul. Acesta a escaladat dupa o disputa privind sustinerea Qatarului pentru Fratia Musulmana din Egipt, dar si o serie de acuzatii referitoare la o colaborare cu Iranul.

DESFASURAREA EVENIMENTELOR:

- Sase companii aeriene din Golf si-au suspendat cursele catre Qatar
Iranul cere "dialog" si da vina pe Trump
Aliatii SUA din Golf rup relatiile cu Qatarul
- Replica Qatar-ului
Preturile petrolului au crescut
Haos pe aeroportul din Doha
Statele Unite intervin in conflictul diplomatic

Sauditii au inchis birourile televiziunii Al-Jazeera

Citește și
Canary Wharf, Londra
Cea mai bogata tara din lume “cumpara” Marea Britanie cu totul. Decizia neasteptata luata fix inainte de declansarea Brexit
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Autoritatile saudite au inchis luni seara birourile locale ale televiziunii qatareze Al-Jazeera, la doar cateva ore dupa ce o alianta de tari arabe condusa de Riad a anuntat intreruperea temporara a relatiilor diplomatice cu Doha, transmite Haaretz.

Riad a acuzat televiziunea qatareza ca transmite ideologia militanta a guvernului de la Doha.

”Qatar imbratiseaza multiple grupari teroriste, care au ca scop sa distruga stabilitatea regionala, inclusiv Fratia Musulmana, ISIS si al-Qaeda”, se arata intr-un comunicat transmis de agentia de presa a Arabiei Saudite.

Luna trecuta, autoritatile egiptene au interzis 21 de site-uri, printre care se numara si principalul site al televiziunii qatareze Al-Jazeera.

Sase companii aeriene din Golf si-au suspendat cursele catre Qatar

Companiile emirateze Etihad, Emirates, Flydubai si Air Arabia, precum si Saudia si Gulf Air (Bahrein) au anuntat luni suspendarea tuturor zborurilor lor catre si dinspre Qatar dupa ruperea relatiilor de catre Abu Dhabi, Ryad si Manama cu Doha, relateaza AFP.

In comunicate separate, Etihad Airways, Flydubai si Air Arabia precizeaza ca suspendarea zborurilor cu Qatarul va intra in vigoare marti dimineata, ''pana la noi ordine''.

Egiptul i-a ordonat ambasadorului Qatarului sa paraseasca tara in decurs de doua zile

Egiptul i-a dat un termen de 48 de ore ambasadorului Qatarului sa paraseasca tara, in timp ce autoritatile de la Cairo si-au rechemat inaltul reprezentant de la Doha, relateaza luni Reuters

''Ambasadorul qatarez a fost convocat astazi si i s-a dat o notificare formala privind expirarea acreditarii sale ca ambasador in Egipt, si i s-a acordat un termen de 48 de ore pentru a parasi tara'', se spune intr-un comunicat al Ministerului egiptean de Externe.

Iranul cere "dialog" si da vina pe Trump

Diplomatia de la Teheran a cerut rezolvarea crizei din Golf prin "dialog" intre Qatar si celelalte state. In acelasii timp, insa, seful adjunct de cabinet al presedintelui Rouhani a sugerat ca aceasta situatie e rezultatul vizitei lui Donald Trump in Arabia Saudita.

"E primul rezultat al dansului sabiilor", a scris oficialul pe Twitter , facand aluzie la un moment al vizitei. "Epoca sanctiunilor s-a terminat insa si nu pot rezolva astfel criza".

Statele Unite intervin in conflictul diplomatic

Secretarul de stat american Rex Tillerson a facut apel la tarile din Golf sa incerce sa-si reglementeze divergentele si ramana unite.

"Desigur, incurajam partile sa se aseze si sa discute despre aceste divergente", a declarat presei seful diplomatiei americane, aflat in vizita la Sydney, Australia. "Daca avem un rol de jucat pentru a le ajuta sa-si infrunte aceste divergente, consideram ca este important pentru Consiliul de cooperare al Golfului sa ramana unit", a spus Tillerson.

El a adaugat ca nu se asteapta ca aceasta decizie sa aiba "vreun impact semnificativ asupra luptei impotriva terorismului in regiune sau pe plan global".

Preturile petrolului au crescut

Preturile petrolului sunt in crestere, luni, dupa ce o alianta condusa de Arabia Saudita a intrerupt legaturile diplomatice cu Qatarul si a luat masuri de intrerupere a accesului in statul din Golful Persic, amplificand tensiunile in regiunea producatoare de petrol, transmite Bloomberg.

Contractele futures au crescut cu pana la 1,6% la bursa din New York, compensand cea mai mare pierdere saptamanala din ultima luna, de 4,3%. Conflictul diplomatic nu a afectat livrarile de petrol, dar creste riscul perturbarii acestora, inclusiv in cazul unor state membre ale OPEC, precum Arabia Saudita, Iran si Qatar. Tarile se vor folosi de stramtoarea Urmuz, prin intermediul careia au loc 30% din livrarile maritime depetrol.

Preturile petrolului au coborat sub 50 de dolari pe baril din cauza ingrijorarilor ca extinderea reducerilor de productie de catre OPEC va fi insuficienta pentru a reduce stocurile mondiale, in conditiile cresterii livrarilor SUA. Cotatia petrolului american West Texas Intermediate (WTI), cu livrare in iulie, a crescut cu pana la 76 de centi, la 48,42 dolari pe bril, la bursa din New York, fiind ulterior tranzactionat la 48,28 dolari pe baril, la Hong Kong. Volumul tranzactiilor este cu circa 33% peste media ultimelor 100 de zile.

Pretul petrolului Brent, de referinta la Londra, cu livrare in august, a crescut cu 66 de centi, la 50,61 dolari pe baril. Cotatia petrolului Brent a scazut cu 4,2% saptamana trecuta.

Haos pe aeroportul din Doha

Zeci de zboruri au fost anulate sau redirectionate luni dimineata de pe aeroportul international Hamad de la Doha, la doar cateva ore dupa ce o alianta a tarilor arabe condusa de sauditi a anuntat intreruperea relatiilor diplomatice cu Qatar, transmite al-Arabiya. Arabia Saudita, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite si Yemen au intrerupt pentru o perioada temporara de 24 de ore toate legaturile aeriene, terestre si maritime cu Qatar, iar vizitatorii qatarezi au la dispozitie 14 zile pentru a parasi cele cinci tari din zona Golfului.

Intre timp, diplomatii qatarezi din cele cinci tari arabe au primit ordin pentru a se intoarce in 48 de ore la Doha. Reprezentantii celor cinci tari arabe au precizat ca nu le vor permite cetatenilor sa viziteze sau sa tranziteze un aeroport din Qatar, iar zborurile qatareze nu vor putea sa treaca prin spatiile aeriene ale Arabiei Saudite, Egiptului, Emiratelor Arabe Unite si Yemenului.

Internautii s-au plans pe retelele sociale de haos zii si zeci de zboruri au fost deja anulate pe aeroportul international Hamad de la Doha ca urmare a deciziei luate de alianta condusa de Riad. Etihad Airways a anuntat ca linia aeriana va suspenda toate zborurile din si spre Qatar.

 

Aliatii SUA din Golf rup relatiile cu Qatarul

Arabia Saudita, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite si Yemen au anuntat ca intrerup relatiile diplomatice si i-au acuzat pe qatarezi ca destabilizeaza intreaga retiune prin sustinerea unor grupari militante, printre care se numara si jihadistii Statului Islamic si al-Qaeda.

Emiratele Arabe Unite au afirmat ca autoritatile de la Doha "destabilizeaza securitatea regionala". La randul sau, Arabia Saudita a anuntat inchiderea frontierelor terestre, aeriene si maritime cu Qatarul, motivandu-si decizia prin dorinta de "a-si apara securitatea nationala in fata pericolelor terorismului si extremismului". Iar Bahreinul a acuzat Doha de "subminare a securitatii si stabilitatii si de amestec in treburile interne".

De asemenea, sauditii i-au acuzat pe qatarezi de colaborare cu militiile iraniene, in contextul unor tensiuni din ce in ce mai mari intre Riad si Teheran. Si guvernul recunoscut international al Yemenului a anuntat ruperea relatiilor diplomatice cu Qatarul, acuzandu-l de cooperare cu rebelii houthi.

Acum 2 saptamani, agentia oficiala de stiri din Qatar a publicat o serie de afirmatii laudative la adresa Iranului, atribuite emirului Tamim bin Hamad Al Thani. Doha a anuntat ca "Agentia de presa a Qatarului a fost piratata de o entitate necunoscuta" iar comunicatul era fals, dar afirmatia nu a fost acceptata de statele din zona.

 

Replica Qatar-ului

Doha a sustinut ca masura aliantei arabe este nejustificata si a dezmintit ca ar sprijini grupari teroriste afirmand ca e vorba de „o campanie de minciuni si inventii” al carei scop este punerea tarii sub tutela.

O criza similara a avut loc in 2014, cand, in urma unor acuzatii similare, Arabia Saudita, Bahreinul si UAE si-au retras ambasadorii de la Doha.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Regele din Qatar are 26 de rude rapite de teroristi si a trimis un avion cu bani rascumparare. Ce s-a intamplat cu aeronava
Regele din Qatar are 26 de rude rapite de teroristi si a trimis un avion cu bani rascumparare. Ce s-a intamplat cu aeronava

Un avion cu bani din Qatar trimis sa preia 26 de membri ai familiei regale de la Doha, rapiti de o militie irakiana.

Cea mai bogata tara din lume “cumpara” Marea Britanie cu totul. Decizia neasteptata luata fix inainte de declansarea Brexit
Cea mai bogata tara din lume “cumpara” Marea Britanie cu totul. Decizia neasteptata luata fix inainte de declansarea Brexit

Inainte de separarea de UE, Marea Britanie ia masuri sa pastreze investitiile straine, intr-un efort de a combate concurenta din alte state europene, care vor sa atraga talente si capital.

Locuitorii celui mai bogat stat din lume, sfatuiti sa evite risipa. De ce s-a prabusit economia tarii intr-un singur an
Locuitorii celui mai bogat stat din lume, sfatuiti sa evite risipa. De ce s-a prabusit economia tarii intr-un singur an

Pentru prima data in ultimii 15 ani, statul a prevazut pentru 2016 un deficit bugetar, cifrat la 12 miliarde de dolari.

Decizie uriasa: Arabia Saudita si Rusia au cazut de acord sa
Decizie uriasa: Arabia Saudita si Rusia au cazut de acord sa "inghete" productia de petrol. Care vor fi efectele

Arabia Saudita, Rusia, Qatar si Venezuela s-au intalnit in secret in aceasta dimineata si au cazut de acord sa "inghete" productia de petrol, la nivelul din ianuarie.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.