Suprafata de care nici nu stiati ca exista pana cand n-a fost impozitata. Taxele pentru case si masini au crescut "din pix"

Ultimul update: Joi 14 Ianuarie 2016 07:03
Data publicarii: Luni 11 Ianuarie 2016 15:06
Categorie: Financiar

Nici n-a inceput bine anul, ca mii de oameni au luat cu asalt directiile de taxe si impozite din tara ca sa-si plateasca darile.

S-au format cozi, s-au impartit vorbe grele, iar cei mai multi au aflat ca darile pentru locuinte si masini au crescut. In plus, persoanele care au in casa sedii de firme trebuie acum sa aduca la primarie o evaluare a proprietatii, facuta in ultimii 5 ani.

Cei care au ajuns la ghiseu, au aflat ca mai toate primariile au marit taxele pentru case si masini.

"Am pastrat aceeasi cota dar baza impozabila a crescut cu ceva. Pentru cei la care se cunoaste suprafata construita desfasurata, cu 6%. Pentru cei la care nu se cunoaste si se lucreaza cu suprafata utila, cu 25%", spune Adrian Bodo director Directia Fiscala Timisoara.

Pentru un apartament, de exemplu, cu doua camere, impozitul e calculat pe baza suprafetei utile de 50 de metri patrati - anul trecut am platit cat pentru 60 de metri patrati, iar anul acesta, exact ca in schitele lui Caragiale, din pix, suprafata pe care suntem obligati sa o platim la impozite e de 70 de metri patrati. Cum adica dumneavoastra nu aveti 70 de metri patrati? Nu-i nimic, savantii care au scris codul fiscal au facut sa aveti. Se impoziteaza si peretii, holurile, liftul, casa scarii plus terenul de sub bloc aferent. Asta printr-o formula la care s-a marit un asa-zis "coeficient de masurare la exterior" pana la 1,4 - fata de 1,2 cat era anul trecut. Asa ca tam-nesam impozitul apartamentelor se majoraza cu 25 la suta in majoritatea oraselor, iar al caselor cu 7%. Exista si o veste buna pentru cei care au mai multe case pe numele lor: daca pana acum plateau aproape dublu pentru a doua cladire si chiar triplu pentru a treia sau a patra, au scapat de corvoada. Achita insa impozit pe destinatia cladirii. "

Daca este un sediu de firma in acel apartament, atunci impozitul poate creste de la 3 pana la de 25 de ori fata de 2015. In acest caz, trebuie sa completati noile declaratii fiscale.

Consultantii spun ca majorari vor fi pentru toata lumea, dar diferentiate.

"Impozitul este majorat pe de o parte pentru majorarea pretului pe metrul patrat de constructie, iar pe de alta parte din cauza majorarii coeficientului de masurare la exterior", spune Adrian Benta, consultant fiscal.

In urma adoptarii noului cod fiscal, au crescut taxele si pentru proprietarii de masini, intre 5 si 30 la suta. Puteti sa mai reduceti din pierdere daca platiti pana la 31 martie, pentru ca veti obtine o bonificatie de 10%.

Cozi cu noaptea in cap, la taxe si impozite. Nemultumirile celor care s-au inghesuit sa scape de datorii la inceput de an

Cozi cu noaptea in cap, la taxe si impozite. Nemultumirile celor care s-au inghesuit sa scape de datorii la inceput de an

curte

Decizie istorică a Curții Europene de Justiție, privind creditele în monede străine

Europenii îmbogățiți peste noapte. Țara în care fiecare cetățean deține 200.000 dolari

Ministrul Finanțelor, după ce a introdus supraacciza: ”Nu am urmărit care e prețul la pompă”

Guvernul vrea să îi oblige prin lege pe angajatorii din mediul privat să nu scadă salariile brute

Lidl face o mișcare surpriză în România: deschide primul magazin de haine

Pariul câștigător al fermierilor care au dorit să-și mărească rapid recoltele

bloc, locuinte

Anul în care programul ”Prima Casă” ar urma să dispară

România, ţara din UE unde costul forţei de muncă creşte cel mai rapid

Profituri mari din culturi exotice. Cât se câștigă din 2 hectare de afine americane

UE vrea să obțină bani de la giganții IT americani. Planul susținut și de România

Sectorul de mobilă, cel mai performant după IT. Ce profit fac atelierele cu tehnici tradiționale

Supraacciza a scumpit cu 13 bani/ l carburanții. Avertismentul transportatorilor: ”Cresc toate prețurile”