Meseria care va domina piața muncii. Program flexibil și salariu de 1.000 euro din primele luni
Cine se pricepe la calculatoare va avea un loc de muncă asigurat în viitor.
Cel puţin asta arată studiile recente. Rămân în top, cu meserii de perspectivă, şi medicii, finanţiştii, zidarii, zugravii sau electricienii. Chiar şi aşa, angajatorii vor fi nevoiţi să le ofere condiţii mai prietenoase de muncă, pentru că angajaţii vor cere libertate, spaţii creative şi program flexibil.
Piaţa muncii este într-o continuă schimbare. În timp ce apar meserii noi, altele dispar. Un lucru este însă clar, oamenii îşi doresc un program flexibil. Pentru cei care nu vor un birou clasic, au apărut hub-uri, în care fiecare îşi face programul cum vrea. Alexandru a ales recent să fie pe cont propriu şi creează aplicaţii.
Alexandru Denk: ”Lucrăm pentru Comisia Europeană şi structura birocratică, multele aprobări pe care trebuia să le iau de fiecare dată când aveam o idee m-au făcut să renunţ la asta. De aici lucrez, aici am mulţi prieteni, îmi vin şi multe idei.”
Dani, reprezentant hub: ''Oamenii vor să lucreze împreună, să facă schimb de idei şi în acelaşi timp flexibilitate cât mai mare.”
Un studiu realizat de institutul de cercetare a calităţii vieţii arată că domeniile de interes vor fi IT-ul, dar şi profesiile care nu vor putea fi înlocuite de roboţi.
Iulian Stănescu, sociolog, Institutul de Cercetare a Calității Vieții: ''Aici vine zona de îngrijire a sănătăţii, dar şi unele meserii, electrician, faianţar. acestea vor rămâne."
Dacă fetele şi băieţii din generaţiile trecute îşi doreau să devină degustători de îngheţată sau musafiri, se poate spune că acum copiii se nasc cu tableta în mână. Aşa că nu e de mirare că domeniul IT va domina piaţa muncii mult timp.
Numai la Cluj sunt peste 14 mii de specialişti. Concurența este mare, la fel şi avantajele.
Titus Mic, director departament companie IT: ''Începând la abonamente, la centrul de fitness, programe de training profesional, certificări pe care le oferim angajaţilor noştri."
Voicu Oprean, director companie IT Cluj: "Un absolvent poate să aibă un salariu de 500-600 de euro net pe lună şi poate ajunfge în 3-6 luni în funcţie de ceea ce poate să depăşească 1000 de euro."
Din păcate, multe alte meserii devin încetm încet istorie. Sunt tot mai puţini cizmari şi croitori buni, deşi avem mare nevoie.