Legea "darii in plata" a fost modificata de initiator. Cine nu mai beneficiaza de pe urma ei in noua varianta

×
Codul embed a fost copiat

Legea darii in plata este doar pentru cei care au facut imprumuturi sa isi cumpere o locuinta sau teren pentru o casa. Initiatorul proiectului a modificat legea retrimisa in Parlament de seful statului.

Deputatul Daniel Zamfir propune ca textul sa ii excluda dintre posibilii beneficiari pe oamenii de afaceri care s-au imprumutat ca sa ridice malluri sau cartiere de locuinte. Mai mult, de noul text ar putea beneficia si cei executati silit de banci, care au ramas cu datorii si dupa vinderea casei.

 Initiatorul legii privind darea in plata vrea ca principiul textului pe care l-a scris sa ramana neschimbat, adica riscul sa fie impartit intre banca si client.

Daniel Zamfir a amendat textul trimis spre reexaminare si a inlocuit din toate articolele cu termenul "consumator', sintagma "persoana fizica". Astfel, sustine Zamfir, se va face diferenta clara intre cel care ia imprumutul ca sa isi cumpere teren sau casa si cel care vrea investeasca banii pentru un viitor castig, respectiv pentru malluri sau cartiere rezidentiale.

Daniel Zamfir, initiator lege:"Simplu spus, cei care si-au luat credite pentru dezvoltarea de afaceri, nu beneficiaza de legea darii in plata"

Citește și
Credite, banca
Modificarea pregatita de alesi dupa ce Iohannis a cerut reexaminarea "Darii in Plata". Cine nu va mai putea beneficia de lege
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

In plus, clientul si banca vor putea negocia in loc de 15, 30 de zile pana sa se ajunga la darea in plata. Si mai apare o modificare ce i-ar putea ajuta pe datornicii pe care bancile i-au executat fara sa isi inchida datoria.

Daniel Zamfir, initiator lege: "Un cetatean caruia i s-a luat casa, dar i s-a pus poprire pe venituri pentru urmatorii 15-20 de ani poate cere instantei aplicarea legii darii in plata si i se va sterge poprirea pe viitoarele venituri"

Senatorii au termen pana la sfarsitul lui februarie sa discute textul trimis spre reexaminare, apoi va intra in atentia deputatilor. Pana se intorc alesii din concediu, initiatorul proiectului spun ca bancile fac presiuni inclusiv la presedintele Klaus Iohannis.

Mai mult, conform unui raspuns primit de la Ministerul Afacerilor Externe, Zamfir sustine ca "potentialele consecinte asupra economiei Romaniei" ale legii au facut obiectul unor discutii si la nivel diplomatic.
 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Legile a caror soarta va fi decisa la inceputul lui 2016. Unde s-au
Legile a caror soarta va fi decisa la inceputul lui 2016. Unde s-au "impotmolit" deciziile privind fumatul sau darea in plata

La inceput de 2016, facem bilantul marilor legi care au fost in ultima perioada pe agenda publica. Si asta pentru, ca desi au trecut de Parlament, nu toate au intrat si in vigoare.

Modificarea pregatita de alesi dupa ce Iohannis a cerut reexaminarea
Modificarea pregatita de alesi dupa ce Iohannis a cerut reexaminarea "Darii in Plata". Cine nu va mai putea beneficia de lege

Legea privind darea in plata va fi modificata astfel incat sa le foloseasca doar celor care au luat credite pentru uz propriu, nu si celor care au facut afaceri cu banii bancilor.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.