Tiriac jr. da in judecata statul: vrea 1.3 mil. €. Afla ce va face cu banii

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Ion Ion Tiriac a dat statul roman in judecata si cere daune morale si materiale de 1.300.000 de euro pentru cele noua ore in care a fost privat de libertate in 2004. Dosarul urmeaza a se judeca la Tribunalul Bucuresti.

Intr-un interviu acordat lui Catalin Maruta in emisiunea "Happy Hour" reclamantul explica si cum vrea sa cheltuiasca banii, daca ii castiga.

Fiul omului de afaceri a declarat ca vrea sa foloseaca cei 1.300.000 de euro pentru a pune bazele unei fundatii de ajutorare a persoanelor care vor ajunge in situatia lui din 2004, atunci cand a fost retinut la aeroportul Otopeni.

Ion Alexandru Tiriac spune ca nu poate sa uite ziua in care politia de frontiera l-a impiedicat sa se imbarce in avionul ce urma sa il duca in America, la mama grav bolnava.

Fiul miliardarului Ion Tiriac se plange ca a fost retinut ilegal in doua randuri: prima oara, vreme de noua ore, pe 23 iunie 2004, in cazul "Cocaina pentru VIP-uri". A doua oara, in ziua urmatoare, cand ar fi stat in custodia autoritatilor fara justificare intre orele 11:00 si 20:00.

Citește și
Ion Tiriac
Ion Tiriac: Anul viitor o vom duce si mai greu!
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Este si motivul pentru care pretinde 750.000 de euro. In cererea de chemare in judecata spune ca toate aceste lucruri i-au provocat sentimente de frustrare si nedreptate, de neputinta. Mai mult, mama lui ar fi avut de suferit in urma acestor evenimente.

La aceasta suma se adauga 500.000 de euro pentru ca intreg scandalul i-a stirbit imaginea in tara si in strainatate. Pe tot parcursul anchetei i s-ar fi interzis sa paraseacsa Romania si astfel ar fi fost impiedicat sa partice la adunarile actionarilor organizate de compania de asigurari unde era asociat.

Tiriac Jr. cere sa ii fie platita de catre stat si suma cheltuita cu unul dintre avocati, adica 40.000 de euro.

Procesul va incepe abia in vara. Pana atunci, Ion Alexandru Tiriac si avocatii sai au avut grija ca judecatorii sa aiba in dosar toate dovezile ce l-ar putea ajuta sa castige acest razboi cu statul. In primul rand sunt sentintele care i-au fost favorabile si prin care s-a stabilit fara echivoc ca a fost nevinovat in fata acuzatiilor ce i-au fost aduse in dosarul "Cocaina pentru VIP-uri": la inceput de trafic de droguri, iar mai apoi de detinere in vederea consumului propriu sau punerea la dispozitie a locuintei proprii unor consumatori.

Tiriac jr. a precizat ca mai are inca doua plangeri depuse la CEDO, insa soarta lor nu poate fi decisa inainte ca el sa isi fi epuizat disputele cu statul aici in tara.

"Cererea de chemare in judecata a Statului Roman pe care am depus-o recent la Tribunalul Bucuresti este reactia fireasca si pe deplin justificata a oricarui cetatean roman caruia i s-au incalcat drepturile fundamentale, prevazute de Constitutie si de conventiile internationale la care Romania este parte. Retinerea fara nicio explicatie timp de peste 9 ore si, respectiv, ingradirea ulterioara a dreptului la libera circulatie timp de aproape 5 luni, in cursul anului 2004, sunt tratamente nejustificate ce mi-au fost aplicate pentru fapte care nu au existat – lucru certificat de altfel prin solutiile definitive dispuse de instantele de fond, apel si recurs din Romania, in toate ciclurile procesuale parcurse. Rezolutiile procurorului privind inceperea urmaririi penale nu au continut nici o referire la vreo proba pertinenta si nici o motivare asupra tratamentului ce mi-a fost aplicat. In speta, gravitatea situatiei deriva din masurile preventive luate de procuror si instante pe parcursul urmaririi penale, in anul 2004, prin restrangerea dreptului meu la libertate si la libera circulatie, incalcandu-se Constitutia si Conventia Europeana a Drepturilor Omului (...) In acest sens, dispozitiile articolului 504 si urmatoarele din Codul de Procedura Penala prevad dreptul la repararea de catre Stat a pagubei suferite de persoana cu privire la care s-a pronuntat o hotarare definitiva de achitare si care, in cursul procesului penal, a fost privata de libertate, ori careia i s-a restrans libertatea in mod nelegal, ipotezele nefiind limitative", afirma Ion Alexandru Tiriac intr-un comunicat remis agentiei Mediafax.

Dosarul "Cocaina pentru VIP-uri"

Ion Ion Tiriac a fost implicat acum sapte ani in scandalul “Cocaina pentru VIP-uri”.

Pe 24 iunie 2004, Ion Ion Tiriac a fost retinut la aeroportul Otopeni si dus de procurori la audieri, fiind cercetat pentru trafic, consum ilicit de droguri si punerea la dispozitie a locuintei in vederea consumului de droguri.

La 12 noiembrie 2004, Tiriac jr. a fost trimis in judecata, iar pe 14 octombrie 2009, achitat definitiv.

"Eu sunt absolut nevinovat. Se fac cinci ani acum si doresc sa fiu achitat, asa cum este corect", a spus Tiriac jr. in fata judecatorilor chiar inainte de a fi achitat in 2009.

In acelasi dosar au mai fost cercetate si alte persoane cunoscute in lumea mondena precum Ileana Lazariuc, actuala sotie a lui Tiriac jr., Raluca Sandu si Robert Sandu.

Tiriac jr. este casatorit cu Ileana Lazariuc din august 2009 si are doi copii. Ion Ion se afla la a doua casatorie, dupa ce in 2007 si-a unit destinul pentru o perioada scurta de timp cu Maria Marinescu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Ion Ion Tiriac si Ileana Lazariuc au ajuns la spital!
Ion Ion Tiriac si Ileana Lazariuc au ajuns la spital!

Ion Ion si Ileana au ajuns la Spitalul Judetean de Urgenta din Brasov, in aceasta dimineata, din cauza unei intoxicatii cu clor.

Ion Tiriac: Anul viitor o vom duce si mai greu!
Ion Tiriac: Anul viitor o vom duce si mai greu!

Ion Tiriac este de parere ca Romania se va adanci in criza si ca anul viitor, in loc sa incepem sa zarim luminita de la capatul tunelului, o vom duce "un pic mai greu".

Ion Tiriac a fost racolat de Securitate, dar nu a facut politie politica
Ion Tiriac a fost racolat de Securitate, dar nu a facut politie politica

Potrivit unor surse din CNSAS, unul dintre cei mai mari tenismeni ai tuturor timpurilor ar fi fost recrutat in 1963.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.