De ce pâinea nu îngraşă, de fapt. Medicii spun că poate preveni cancerul

×
Codul embed a fost copiat

Săptămînă acesta s-a recoltat orezul. Mult mai târziu decît orice altă cereală de la noi. Profităm de ocazie pentru a vorbi astăzi despre amidon - cel mai bun combustibil pentru organismul uman, absolut necesar chiar dacă ţineţi diete.

Cinci felii de pâine conţin cam 200 de kilocalorii. O porţie de orez, la fel. În plus, includerea cerealelor integrale în mesele zilnice ne oferă cantitatea de energie cu care suntem obişnuiţi... încă de când existăm pe Pământ.

Aşa arată bobul de orez. Integral. A fost decorticat doar de coajă tare, lemnoasă, exterioară. Dar i-au rămas fibrele, excelente pentru digestie. Valoarea nutritivă a orezului nu este dată de formă bobului. Dar gustul într-adevăr diferă în funcţie de formă acestuia.

Un bob... perfect. La exterior, grasim fibrele, imposibil de digerat dar indispensabile pentru fluxul digestiei. Sub ele se îngrămădeşte amidonul, un zahăr complex, cu descare lentă. Care înglobează la propriu energia soarelui. Singura care hrăneşte şi plantele şi animalele şi oamenii.

Conf. dr. ing. Nicoleta Chira: “Amidonul fiind o moleculă mare nu poate să traverseze membrană intestinală şi să ajunsă în sînge decît după hidrolizare prelabila la glucoză.”

Citește și
spaghete - SHUTTERSTOCK
Motivul pentru care oamenii iubesc pastele sau cartofii prajiti. Un cercetator ar fi descoperit "al 6-lea gust"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Adică... rupem amidonul în multe bucăţele, pe care putem să le absorbim în sînge. Procesul hrăneşte CORECT şi da energie. Nu va îngraşă! Avem nevoie de amidon inclusiv în diete. 55% este procentul magic, atunci când va doriţi pierdere ponderală.

Un gram de amidon din pâine conţine ACELEAŞI calorii precum un gram de proteină din peste! Reţineţi acest lucru, mai ales cînd citiţi despre diete aberante care va impun să renunţaţi la acest aliment, la orez sau paşte.

Pe lîngă fibre şi amidon, un bob conţine proteine din plin. Dar... în acest bob de orez nu găsim şi proteină care se numeşte gluten. În bobul de grâu, există din plin. Din acest motiv, orezul le este recomandat şi celor care suferă de intoleranţă la acest compus ori sunt bolnavi de celiachie. Vorbim însă de mai puţin de un procent din populaţia planetei.

Pentru cei fără astfel de probleme, TOATE tipurile de cereale integrale sunt excelente. Cinci felii mari de pîine au doar 200 de kilocalorii. Aceeaşi energie o oferă şi o porţie de orez.

Dr. ing. Nastasia Belc: “Orezul are proteine dar solubile, nu are gluten care e tot proteină care face să crească aşa frumos. Numai glutenul face reţeaua tridimensională să crescă.”

Reţeaua e alimentatata însă de gaz. Iar gazul - eliberat de drojdie, după ce mănîncă zahărul din făină...

Ne întoarcem la amidonul din cereale. Şi va spunem că orezul, pîinea ori paştele se pregătesc pe foc. Apoi, ideal, sunt lăsate să se răcească. Aşa ar trebui şi consumate, de altfel...

Apoi, cartofii - care, la rândul lor, conţin amidon - se pregătesc la cuptor, în coajă. Şi se consumă tot reci. În astfel de condiţii, apare amidonul rezistent - care poate contribui la eliminarea surplusului de kilograme.

Se nunest amidon rezistent pentru că rămâne rezistent la atacul enzimelor din organismul uman, însărcinate să-l rupă în bucăţi şi astfel să fie asimilat în sînge. Dacă rămâne… rezistent e tratat de către organism … asemenea fibrelor. Adică nu-l privim drept zahăr. Şi este una din explicaţiile pentu care nu îngraşă.

În catitati limitate, care inseaman 2 felii de pîine pe zi, o porţie de orez de 100 de grame sau 3 cartofi copţi. Are un rol important în alimentarea unei flore intestinale, această flora intestinală apară de cancer - mai precis, cancerul de colon.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Cartofii prajiti la temperaturi inalte pot creste riscul de cancer. Ce au descoperit medicii
Cartofii prajiti la temperaturi inalte pot creste riscul de cancer. Ce au descoperit medicii

Cartofii prajiti intens si, in general, alimentele bogate in amidon preparate la temperaturi foarte inalte pentru o perioada lunga de timp, pot creste riscul de cancer in cazul persoanelor care le consuma in mod frecvent, avertizeaza medicii britanici.

Motivul pentru care oamenii iubesc pastele sau cartofii prajiti. Un cercetator ar fi descoperit
Motivul pentru care oamenii iubesc pastele sau cartofii prajiti. Un cercetator ar fi descoperit "al 6-lea gust"

Dorinta de a ne arunca asupra unui bol cu paste sau de a devora o farfurie de cartofi prajiti este prezenta cam la toata lumea, insa oamenii de stiinta spun ca este posibil sa fi descoperit un "al 6-lea gust", care are legatura cu acest lucru.

Adevarul despre cartofii prajiti si ingrasare. De ce amidonul este indispensabil in orice dieta
Adevarul despre cartofii prajiti si ingrasare. De ce amidonul este indispensabil in orice dieta

"De la cartofi prajiti si chipsuri m-am ingrasat" este idea fixa a celor care nu accepta ca obezitatea este o problema de sanatate generala. Ne-am propus sa demonstram ca, si in acest caz, cumpatarea are rolul sau.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.