Ciolos: Romania nu va primi mai multi migranti decat s-a angajat fata de UE. Obama ii critica pe cei care refuza refugiatii

Ciolos la ONU

Presedintele american, Barack Obama, a anuntat marti la ONU angajamentul a 50 de tari de a primi 360.000 de refugiati in anul care urmeaza, dublu in raport cu cifrele actuale, scrie AFP.

UPDATE 21:45 Romania nu si-a luat niciun angajament suplimentar fata de ceea ce deja s-a angajat sa faca in problema refugiatilor, a declarat miercuri premierul Dacian Ciolos, in contextul in care, cu o zi in urma, a participat, la New York, la un summit privind refugiatii, organizat de SUA.

"Vreau sa fiu foarte clar. Romania nu si-a luat niciun angajament suplimentar fata de ceea ce s-a angajat sa faca la nivel european, insa in evenimentul de ieri (marti - n.r.) tocmai asta am prezentat: contributia Romaniei la repartizarea refugiatilor la nivel european, pe baze voluntare, pe acele cifre pe care Romania s-a angajat deja", a precizat Ciolos, intr-o declaratie de presa sustinuta la sediul Misiunii Permanente a Romaniei pe langa ONU.

Premierul a mentionat ca, la summitul de marti, a prezentat si "implicarea Romaniei, atat cu resurse umane cat si materiale, pentru intarirea controlului la frontierele europene, dar si contributiile financiare pentru a rezolva probleme la radacina acestor migratii".

Si Ministerul Afacerilor Externe a negat ca Romania va primi mai multi refugiati. ”La Summit-ul liderilor pe problema refugiatilor de la New York, Romania a pus in valoare ceea ce a facut in acest domeniu, dar nu si-a asumat angajamente suplimentare de relocare fata de decizia luata la nivel european. In contextul eforturilor la nivel UE de gestionare a migratiei, Romania participa la raspunsul comun european in domeniu, prin implementarea deciziilor de relocare interna adoptate in cursul anului 2015 si, prin participarea pe baze voluntare, la procesul de relocare externa, respectiv de sustinere activa a avansarii dialogului cu statele terte de origine si de tranzit pentru combaterea cauzelor profunde ale acestui fenomen”, se arata intr-un comunicat al MAE.

Citește și
Barack Obama la ONU
Obama: "Rusia incearca sa regaseasca gloria trecutului prin forta". Avertismentul pe care i l-a dat presedintelui Putin
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Casa Alba a anuntat o crestere cu 4,5 miliarde de dolari in raport cu 2015 a contributiilor financiare ale acestor tari care s-au reunit in marja Adunarii Generale a ONU la New York.

In deschiderea unui summit al sefilor de stat organizat la initiativa Statelor Unite, Barack Obama a salutat in special rolul Germaniei si Canadei in fata crizei migratorii aparute pe fondul razboiului care devasteaza Siria de peste cinci ani.

"Impreuna, tarile noastre vor dubla numarul de refugiati pe care ii vom primi la noi, ridicandu-l la 360.000 in acest an", a declarat liderul administratiei de la Washington, fara precizari asupra angajamentelor altor state.

Potrivit oficialilor americani, sapte tari, printre care Romania, Portugalia, Cehia, Spania, Italia, Franta, Luxemburg au promis ca vor primi cel putin de 10 ori mai multi refugiati decat in 2015, relateaza AFP.

In prima jumatate a anului 2015, au fost inregistrate 744 cereri de azil in Romania din partea imigrantilor

"Refugiatii, in majoritate femei si copii, fug din fata razboiului si terorismului. Ei sunt victime", a subliniat Obama.

A-i respinge pe unii dintre ei pentru ca sunt musulmani inseamna "sa intaresti propaganda terorista", a adaugat Barack Obama, intr-o aluzie la afirmatii facute in campania electorala de candidatul republican Donald Trump.

Mai devreme in cursul zilei, presedintele SUA a lansat de la tribuna ONU un apel tarilor bogate sa se angajeze mai mult, "chiar si atunci cand este dificil din punct de vedere politic".

In cursul anului fiscal 2015-2016, Statele Unite au primit 10.000 de refugiati sirieni. Aceasta cifra este considerata insuficienta de catre aparatorii drepturilor omului care acuza lipsa de reactie a primei puteri mondiale in fata unei crize migratorii de o amploare fara precedent.

Pentru anul fiscal urmator (2016-2017), Washingtonul s-a angajat sa primeasca in total 110.000 refugiati, insa nu a precizat cati dintre acestia sunt din Siria.

Peste jumatate dintre refugiatii lumii traiesc in opt tari (Liban, Iordania, Turcia, Iran, Kenya, Etiopia, Pakistan, Uganda), in timp ce in tarile cele mai bogate se afla numai 14% dintre acestia
 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Atacul asupra convoiului ONU in Siria e
Atacul asupra convoiului ONU in Siria e "un act de razbunare" al Rusiei. Nimeni nu crede explicatia unui general rus

Casa Alba a acuzat ca Rusia este "responsabila" pentru bombardamentul, luni, al unui convoi umanitar in Siria care a provocat proteste la nivel international, relateaza AFP.

Obama:
Obama: "Rusia incearca sa regaseasca gloria trecutului prin forta". Avertismentul pe care i l-a dat presedintelui Putin

Rusia incearca sa isi regaseasca 'gloria trecutului' prin 'forta', a declarat marti, in ultimul sau discurs la tribuna ONU, Barack Obama.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.