BACALAUREAT 2012. Barem limba si literatura romana

bacalaureat, elevi

Luni, 172.000 de candidati vor sustine proba scrisa la limba si literatura romana. Toate noutatile despre desfasurarea BACALAUREATULUI 2012 le gasiti pe stirileprotv.ro.

Descarca mai jos baremul la limba si literatura romana - Bacalaureat 2012, sesiunea de toamna

Candidatii la bacalaureatul de toamna sustin, luni, prima proba scrisa, la limba romana, la care s-au inscris 99.111 candidati, acestia fiind repartizati in 304 centre.

Examenul de bacalaureat din sesiunea august-septembrie continua, luni, cu proba scrisa la limba si literatura romana, urmata, marti, de proba la limba si literatura materna.

Proba obligatorie a profilului este programata miercuri, 29 august, iar ultima proba scrisa - cea la alegere a profilului si specializarii - va avea loc vineri, 31 august.

Citește și
Bacalaureat, examene, elevi
Bacalaureat 2012. Subiectele pentru probele scrise, mostenite. Pop: "Speram sa nu fie capcane"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Pe StirileProTV.ro vei gasi luni baremul de la prima proba scrisa din sesiunea de toamna.
 

Bacalaureat 2012. Subiectele la proba scrisa la limba si literatura romana

DESCARCA MAI JOS BAREMUL DIN VARA PENTRU PROBA LA LIMBA ROMANA

Redactarea unui eseu avand la baza versuri ale lui Mihai Eminescu sau a unui text argumentativ pornind de la o afirmatie a lui Lucian Blaga este una dintre conditiile necesare pentru promovarea probei scrise a bacalaureatului de anul acesta la limba romana, potrivit baremului.

Practic, redactarea eseului (subiectul nr. 3) sau a textului argumentativ (subiectul nr. 2) in conformitate cu baremul aduce candidatului trei puncte. Adagand la acestea punctul primit din oficiu, rezulta ca obtinerea unui alt punct la subiectul nr. 1 asigura candidatului nota 5, necesara pentru a promova proba.

Concret, subiectul 1 al probei de luni a inclus noua cerinte legate de un fragment din "Craii de Curtea-Veche" de Mateiu Caragiale, candidatii fiind astfel testati, in principal, la capitol vocabular si teorie literara.

Subiectul 2 a constat in redactarea unui text argumentativ pornind de la afirmatia "Nu e de ajuns sa ai mari calitati; trebuie sa stii cum sa se folosesti cu rost" a lui Lucian Blaga.

Potrivit baremului, la acest subiect au fost punctate, printre altele, organizarea si coerenta textului, echilibrul intre ipoteza, dezvoltarea argumentelor si concluzie, precum si utilizarea adecvata a mijloacelor lingvistice necesare unei aprecieri.

La subiectul al III-lea, absolventii claselor a XII-a au avut de elaborat un eseu despre tema si viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, apartinand lui Mihai Eminescu. La acest subiect, cel mai bine punctate au fost: evidentierea unei trasaturi care face posibila incadrarea operei pentru care a optat candidatul intr-un curent cultural/literar, intr-o perioada sau intr-o orientare tematica susþinerea unei opinii in concordanta cu cerinta/incercare de sustinere a opiniei sau schematism; prezentarea a doua imagini/idei poetice din text, relevante pentru tema aleasa si viziunea despre lume.

Toate cerintele extrase pentru proba de luni au reprezentat varianta de subiecte cu numarul 4.

Peste 170.000 de candidati au sustinut, luni, prima proba scrisa la limba si literatura romana de la bacalaureat, toate scolile care a avut loc examenul fiind dotate cu camere de supraveghere video.
 

Aceasta proba va fi structurata pe trei subiecte, fiecare fiind notat cu 30 de puncte, la care se adauga 10 puncte din oficiu. Pe stirileprotv.ro veti gasi baremul de corectare pentru subiectele de luni, de la proba scrisa la limba si literatura romana din cadrul Bacalaureatului 2012.

Baremul de corectare pentru subiectele la proba scrisa la limba si literatura romana din acest an, sesiunea olimpicilor, il gasiti in documentele atasate.

Prin sustinerea probei la aceasta disciplina, candidatii trebuie sa faca dovada competentelor formate in clasele a IX-a – a XII-a,  in conformitate cu programa de examen, potrivit reprezentantilor Ministerului Educatiei. Astfel se va urmari:

1. Utilizarea corecta si adecvata a limbii romane in diferite situatii de comunicare:

♦ Utilizarea adecvata a tehnicilor de redactare si a formelor exprimarii scrise compatibile cu situatia de comunicare in elaborarea unor texte diverse;

♦ Identificarea particularitatilor si a functiilor stilistice ale limbii in receptarea diferitelor tipuri de mesaje/texte;

♦ Receptarea adecvata a sensului/sensurilor unui mesaj transmis prin diferite tipuri de mesaje orale sau scrise;

♦ Utilizarea adecvata a achizitiilor lingvistice in producerea si in receptarea diverselor texte orale si scrise, cu explicarea rolului acestora in construirea mesajului.

2. Utilizarea adecvata a strategiilor de comprehensiune si de interpretare, a modalitatilor de analiza tematica, structurala si stilistica in receptarea textelor literare si nonliterare:

♦ Identificarea temei si a modului de reflectare a acesteia in textele studiate sau in texte la prima vedere;

♦ Identificarea si analiza principalelor componente de structura, de compozitie si de limbaj specifice textului narativ;

♦ Identificarea si analiza principalelor componente de structura si de limbaj specifice textului dramatic;

♦ Identificarea si analiza elementelor de compozitie si de limbaj in textul poetic;

♦ Compararea unor viziuni despre lume, despre conditia umana sau despre arta reflectate in texte literare, nonliterare sau in alte arte.

♦ Interpretarea textelor studiate sau la prima vedere prin prisma propriilor valori si a propriei experiente de lectura.

3. Punerea în context a textelor studiate prin raportare la epoca sau la curente culturale/literare:

♦ Identificarea si explicarea relatiilor dintre opere literare si contextul cultural in care au aparut acestea;

♦ Construirea unei viziuni de ansamblu asupra fenomenului cultural romanesc, prin integrarea si relationarea cunostintelor asimilate.

4. Argumentarea in scris si oral a unor opinii in diverse situatii de comunicare

♦ Identificarea structurilor argumentative in texte literare si nonliterare studiate sau la prima vedere;

♦ Argumentarea unui punct de vedere privind textele literare si nonliterare studiate sau la prima vedere;

♦ Compararea si evaluarea unor argumente diferite, pentru formularea unor judecati proprii.

Pentru 3 iulie este programata proba scrisa de limba si literatura materna, pe 4 iulie va avea loc proba obligatorie a profilului, iar pe 6 iulie, candidatii vor sustine proba la alegere a profilului si specializarii. Pe 8 iulie vor fi afisate rezultatele, iar pe 9 iulie, intre orele 8.00 si 12.00, vor fi depuse contestatiile. In perioada 10 -12 iulie va avea loc solutionarea contestatiilor, iar pe 13 iulie vor fi afisate rezultatelor finale.

 


 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Bacalaureat 2012. Subiecte limba si literatura romana
Bacalaureat 2012. Subiecte limba si literatura romana

Peste 172.000 de candidati au fost inscrisi la proba scrisa la limba si literatura romana de la bacalaureat, programata pentru luni. Toate noutatile despre desfasurarea BACALAUREATULUI 2012 le aflati de pe stirileprotv.ro.

Bacalaureat 2012. Subiectele pentru probele scrise, mostenite. Pop:
Bacalaureat 2012. Subiectele pentru probele scrise, mostenite. Pop: "Speram sa nu fie capcane"

Inca ministru al Educatiei, Liviu Pop a facut sambata o declaratie care nu-i va linisti deloc pe cei peste 170.000 de elevi care vor intra luni in proba scrisa la limba si literatura romana.

La Bacalaureat s-a copiat cu iPhone-ul: Un elev din trei a scris pe Facebook si Twitter!
La Bacalaureat s-a copiat cu iPhone-ul: Un elev din trei a scris pe Facebook si Twitter!

Elevii romani nu au mai reusit sa copieze la Bacalaureat. Camerele de luat vederi instalate in fiecare sala au fost inaminul numarul 1 al celor care voiau sa se inspire de la colegi.

Recomandări
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice

Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică, relatează CNBC.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.