Elicopter SMURD prabusit in Republica Moldova. ANIMATIE GRAFICA: cum s-a produs tragedia in care au murit patru persoane

×
Codul embed a fost copiat

LIVE UPDATE | SMURD-ul si toti salvatorii sunt in doliu. Un elicopter din Iasi al acestui serviciu mobil de urgenta s-a prabusit joi dupa amiaza, in Republica Moldova.

Cele 4 persoane aflate la bord - pilotul, copilotul, medicul si un asistent - au murit. Aparatul de zbor a luat foc la impactul cu solul, iar trupurile a trei dintre victime au fost gasite carbonizate. Salvatorii facusera mai multe transporturi ca sa-i ajute pe medicii moldoveni si se pregateau sa preia un nou pacient. Ploua torential si era ceata, iar pilotul ar fi incercat sa aterizeze de urgenta, povestesc martorii.

Echipajul SMURD plecase in cursa de pe stadionul din Chisinau sa preia din Cahul un american de 64 de ani cu accident vascular, ce trebuia adus de urgenta la spitalul din Chisinau. In Raionul Cantemir insa, in apropierea localitatii Haragis, aparatul de zbor a disparut de pe radar. Se prabusise in padure. Printre copaci, elicopterul s-a facut bucati.

Cititi in articol:
► Desfasurarea evenimentelor, livetext
► Elicopterul mai efectuase un zbor joi dimineata
► S-a prabusit la ora 14:13, in localitatea Haragis
► La contactul cu solul, s-a produs un incendiu
► Imagini de la locul tragediei
► Ce au povestit primele persoane care au ajuns la fata locului
► Procurorii militari au deschis dosar penal
Reactia lui Raed Arafat
3 iunie, zi de doliu national in Republica Moldova

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR

Citește și
elicopter SMURD
"Elicopterul SMURD", ultima metoda a escrocilor de a pacali lumea la telefon. "Precizam ca toate interventiile sunt gratuite"
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

UPDATE 23:25 Mai multi salvatori vor ramane in aceasta noapte la locul tragediei, unde vor continua cercetarile. Maine, impreuna cu echipa trimisa de Romania, vor analiza problele pentru a stabili circumstantele accidentului aviatic.

UPDATE 22:45 Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul de Interne, ar putea ajunge vineri in Republica Moldova.

 UPDATE 22:05 Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat joi un decret prezidential prin care ziua de 3 iunie este declarata zi de doliu national in memoria celor patru victime ale accidentului aviatic din apropierea localitatii Haragis, raionul Cantemir, in care a fost implicat un elicopter al SMURD Iasi, informeaza Publika.

In memoria celor patru cetateni romani decedati in accidentul aviatic din sudul Repubicii Moldova, toate localitatile, misiunile diplomatice si consulatele tarii vor avea drapelele arborate in berna. De asemenea, la ora 12.00 moldovenii vor pastra un moment de reculegere.

UPDATE 21:00 Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, si-a exprimat profundul regret in legatura cu prabusirea, joi, a unui elicopter al Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD), in satul Haragas, raionul Cantemir, soldata cu pierderi de vieti omenesti.

"Imi exprim profunda compasiune si transmit condoleante familiilor membrilor echipajului SMURD, care si-au pierdut viata incercand sa salveze o alta viata. Este un moment trist pentru cetatenii de o parte si de alta a Prutului si pentru mine personal", arata Timofti, intr-un mesaj postat pe site-ul presedintiei.

UPDATE 20:00 Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a convocat joi o sedinta extraordinara a executivului pentru stabilirea circumstantelor accidentului aviatic din apropierea localitatii Haragas, raionul Cantemir, in care a fost implicat un elicopter al SMURD Iasi. La sedinta sunt invitati sefii institutiilor implicate in ancheta, scrie Publika.

UPDATE 19:05 Premierul Dacian Ciolos transmite condoleante familiilor victimelor accidentului din Republica Moldova.

"Transmit condoleante familiilor victimelor tragicului accidentul care a avut loc astazi in Republica Moldova. Statul roman va asigura toate cheltuielile necesare pentru repatriere si funeralii.

Imediat dupa accident, am vorbit cu ministrul de Interne, Petre Toba, caruia i-am cerut sa constituie o celula de criza la Ministerul Afacerilor Interne si sa organizeze recuperarea si repatrierea celor decedati.

In cursul acestei zile, am avut doua convorbiri telefonice cu premierul Republicii Moldova, care m-a asigurat de tot sprijinul in desfasurarea anchetei. Procurorul general al Republicii Moldova se deplaseaza la locul accidentului, unde se vor lua toate masurile pentru repatrierea celor decedati.

De asemenea, am vorbit si cu procurorul general adjunct al Romaniei, care m-a informat ca este in curs de instituire un protocol cu Republica Moldova, astfel incat partea romana sa fie parte in ancheta care investigheaza cauzele accidentului.

Doua laboratoare criminalistice romanesti, cu echipele aferente, sunt pregatite si se vor deplasa in aceasta seara spre Republica Moldova, astfel incat maine, la prima ora, sa fie la fata locului si sa participe activ la ancheta, alaturi de specialistii moldoveni, imediat ce protocolul intre cele doua parti va fi semnat.

Am vorbit si cu ambasadorul Marius Lazurca, care s-a deplasat la fata locului, sa se implice personal pentru a facilita demersurile necesare.Imediat ce vom avea mai multe informatii, acestea vor fi comunicate."

UPDATE 18:31 Presedintele Klaus Iohannis a transmis joi un mesaj de condoleante familiilor victimelor accidentului de elicopter din Republica Moldova.

''Am aflat cu durere de tragedia petrecuta in Republica Moldova, unde un elicopter SMURD s-a prabusit in urma unui teribil accident. Patru vieti au fost curmate in timpul unei operatiuni care avea menirea sa salveze o alta viata. Transmit condoleante familiilor victimelor, cat si medicilor care si-au pierdut astazi colegii!'', a scris seful statului, pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 18:00 Seful Deprtamentului pentru Situatii de Urgenta din MAI, Raed Arafat, a transmis un mesaj de condoleante familiilor membrilor echipajului SMURD care au murit joi in accidental aviatic din Republica Moldova, aratand ca ii pare rau ca salvatorii devin victime.

“Condoleante familiilor si prietenilor colegilor nostri pe care i-am pierdut astazi in tragicul accident cu elicopterul SMURD prabusit in Republica Moldova! in astfel de momente ramanem fara cuvinte si fara raspunsuri si ne intrebam oare ce s-a intamplat si de ce a trebuit sa se intample!”, scrie Raed Arafat pe pagina sa de Facebook.

Acesta arata ca riscurile acestei meserii sunt asumate de angajatii SMURD, insa aceste riscuri trebuie sa fie reduse la minimum chiar daca ele niciodata nu pot fi reduse la zero.

“Imi pare rau ca salvatorii devin victime si ramanem neputinciosi cand pierdem colegi valorosi in misiuni de salvare. Nu avem de unde sa stim cand astfel de tragedii urmeaza sa se intample, altfel poate am fi facut totul sa le prevenim”, a aratat seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

Arafat precizeaza ca a lucrat mult cu colegii din Iasi si din Moldova ca proiectul cu Republica Moldova sa fie implementat si sa fie un success.

“Imi pare rau ca ne confruntam, din nou, cu o tragedie care pune la incercare echipa si sistemul. Sunt convins ca vom merge mai departe si vom salva vieti, asa cum am facut intotdeauna!”, transmite Raed Arafat.

UPDATE 17:49 Un dosar care vizeaza prabusirea elicopterului SMURD in Republica Moldova a fost inregistrat, joi, la Sectia Militara a Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, o echipa de procurori romani urmand sa plece spre locul prabusirii, in vederea efectuarii unor investigatii ale cauzei accidentului.

UPDATE 17:45 Elicopterul SMURD care s-a prabusit joi in Republica Moldova, toate cele patru persoane aflate la bord decedand, a alimentat la Chisinau inainte sa plece in a doua misiune, a decolat la 13.10 spre Cahul, pentru a prelua un pacient cu accident vascular cerebral, iar la 14.23 era anuntata la Iasi pierderea legaturii radio cu aparatul de zbor, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

UPDATE 17:35 Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a dispus crearea unei comisii care sa ancheteze cauzele prabusirii elicopterului SMURD in raionul Cantemir si a discutat telefonic cu premierul Dacian Ciolos, pe care l-a asigurat tot sprijinul din partea autoritatilor de la Chisinau in acest dosar.

„Prim-ministrul Pavel Filip a cerut Serviciului Protectiei Civile si Situatiilor Exceptionale, Ministerului Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor, Autoritatii Aeronautice Civile, Procuraturii Generale sa intreprinda toate masurile pentru investigarea si elucidarea cauzelor accidentului aviatic din apropierea localitatii Haragas, raionul Can­te­mir”, se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul Guvernului din Republica Moldova.

De asemenea, sefului Executivului de la Chisinau a anuntat ca a convocat la Guvern „factorii responsabili pentru coordonarea actiunilor de mai departe: investigarea cauzelor si stabilirea circumstantelor accidentului”.

UPDATE 17:28 Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a transmis condoleante joi, dupa prabusirea unui elicopter al SMURD in raionul Cantemir, soldata cu moartea a patru persoane.

„Imi exprim profunda compasiune si transmit condoleante familiilor membrilor echipajului SMURD, care si-au pierdut viata, incercand sa salveze o alta viata. Este un moment trist pentru cetatenii de o parte si de alta a Prutului si pentru mine personal”, a scris Timofti intr-un mesaj publicat pe site-ul Presedintiei din Republica Moldova..

Anterior, si fostul premier Iurie Leanca, liderului Partidului Popular European Moldovean a transmis condoleante Romaniei.

"De fiecare data ma bucur mult cand SMURD-ul trece Prutul, fiind alaturi de noi pentru a salva zeci si sute de vieti omenesti. Astazi, insa, in aceste momente triste, imi exprim toata compasiunea pentru rudele si apropiatii victimelor accidentului tragic de la Cantemir. Condoleante Romania, condoleante intregului popor roman", a scris politicianul pe Facebook.

UPDATE 17:20 O echipa de procurori a inceput ancheta la fata locului. Deocamdata, nu au nicio ipoteza a cauzei prabusirii.

UPDATE 17:02 Procurorii militari au deschis un dosar penal in legatura cu prabusirea elicopterului SMURD in zona raionului Cantemir, localitatea Haragis - Republica Moldova, in urma caruia patru persoane au decedat, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

UPDATE 16:45 Au aparut noi poze de la locul prabusirii elicopterului, publicate de deschide.md.

UPDATE 16:35 Purtatorul de cuvant al MAI, comisar sef Monica Dajbog: "La nivelul MAI a fost convocata o celula de criza.

In jurul orei 15 a fost gasita epava elicopterului. La 9:55 a decolat de la Iasi.

Ultima revizie fusese facuta in februarie 2016. Pilotul avea o experienta de 4.181 de ore de zbor.

In acest moment familiile vor fi informate de tragedie de o echipa formata din psihologi si politisti. Toate aeronavele vor ramane la sol."

UPDATE 16:15 La contactul cu solul, s-a produs un incendiu, a declarat purtatorul de cuvant al ISU din Republica Moldova.

UPDATE 16:02 Toate cele patru persoane aflate in elicopterul SMURD Iasi au murit, trei dintre ele fiind carbonizate, a declarat Iurie Balanuta, primarul din Haragis, localitatea din Republica Moldova unde s-a prabusit aparatul de zbor. Edilul a mai spus ca imediat după prabusirea elicopterului au avut loc mai multe explozii, potrivit News.ro.

Primarul a spus ca elicopterul cauta un loc sa aterizeze, langa padure, el precizand ca in zona ploua puternic si este ceata.

"Elicopterul cauta un loc de asezare. In padure este un loc sportiv, un teren de fotbal. Stadionul este undeva la 100 de metri in padure (...) Elicopterul e de culoare rosie si pe o usa scrie SMURD (...) Ploua. Acum ploua inca mai tare si negura (ceata -n.r.) invadeaza (...) Indata dupa incendiu au aparut explozii de la rezervoarele de petrol (...) Sunt patru cadavre pe care acum Procuratura le duce in raionul Cantemir. Trei sunt carbonizate. Aveau haine de culoare rosie (...) Localnicii sunt nelinistiti si indurerati. Au vazut maini, picioare ramase prin copaci

", a declarat primarul localitatii Haragis.

UPDATE 15:45 Pretul unui elicopter EC 135 medicalizat, exact modelul care s-a prabusit, este de 5 milioane de euro.

UPDATE 15:35 Realitatea.md prezinta primele poze de la locul prabusirii elicopterului.

 UPDATE 15:30 Reactia MAI: "Am fost informati de autoritatile din Republica Moldova de disparitia elicopterului. Nu avea pacient la bord, ar fi disparut din zona Cantemir-Haragis. Este elicopterul nostru. MAI se afla in contact cu fortele de interventie", au precizat oficiali din MAI.

UPDATE 15:16 "Confirm faptul ca s-a prabusit elicopterul SMURD in raionul Cantemir. Toti cei aflati la bord sunt decedati. Decizia de decolare si zbor apartine Autoritatii Aeronautice din Romania. Elicopterul se indrepta dupa un pacient la Cahul. Echipajul este completat de un pilot, copilot si asistent medical", a declarat viceministrul Sanatatii din Republica Moldova, Oleg Craciun, relateaza publika.md.

UPDATE 15:15 "Elicopterul a cazut la padurea de la intrarea satului. S-au depistat patru cadavre. Trei sunt carbonizate. Oamenii legi cerceteaza cazul. Cred ca s-a prabusit din cauza neguri. Au intrat in padure, s-au lovit si au cazut. Nu putem spune cine sunt victimele. Durere mare. Cineva a incercat sa salveze pe altcineva, dar si-a pierdut viata. Erau imagini ingrozitoare. Am depistat bucati din cadavre. Rezervoarele au explodat de trei ori. Primul cadavru a fost scos inainte de bubuituri. Sunt vreo 40 de oameni la fata locului", a declarat primarul satului Haragis, raionul Cantemir, Iurie Balanuta, relateaza publika.md.

UPDATE 15:10 "Am vazut o mana, un picior, castile pilotilor. Martorii au scos un pilot cu tot cu scaun, dar doi erau arsi. Sunt trei cadavre. Au cazut in marginea localitatii. Nu sunt victime printre locuitorii satului. Au cazut in padure. Nimeni nu a ramas in viata. Ploua tare. Politistii strang totul gramada. E strasnic. Aproape este stadionul. Nu cred ca pilotul a incercat sa aterizeze pe stadion. Elicoperul avea viteza, dar zbura normal. Vantul e moderat acum, nu e puternic", a declarat un martor, relateaza publika.md.

UPDATE 15:00 Aparatul de zbor s-a prabusit langa padurea din satul Haragis, raionul Cantemir, la ora 14:13. Informatia a fost confirmata de sefa serviciului de presa al Departamentul Situatii Exceptionale, Liliana Puscasu, relateaza publika.md.

Potrivit purtatorului de cuvant al DSE, Diana Turcan, elicopterul SMURD Iasi s-a prabusit in satul Haragis din Cantemir. Cel putin o persoana a murit, iar in aceste momente celelalte 3 sunt cautate. In aceasta dimineata echipajul SMURD a mai efectuat un zbor la Chisinau. Elicopterul SMURD cu 4 persoane la bord, membri ai echipajului, zbura spre Cahul sa preia un pacient si sa-l transporte la un spital din Chisinau. In elicopter se aflau pilotul, copilotul, medic si paramedic SMURD.

Elicopterul SMURD Iasi care s-a prabusit la Cantemir a mai efectuat un zbor la Chisinau in aceasta dimineata

In aceasta dimineata, elicopterul SMURD care s-a prabusit la Cantemir a fost solicitat de catre medicii din Vulcanesti, pentru a transporta aerian si monitorizat un pacient, internat in spitalul rational, relateaza ProTV Chisinau. O femeie de 85 de ani, care sufera de bronhopneumonie, insuficienta respiratorie si renala acuta. Pe parcursul zborului, pacienta a fost monitorizata medical de catre paramedicii si medicii SMURD Iasi.La ora 12:10 minute elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chisinau, femeia fiind preluata de catre o ambulanta 903 si transportata la Spitalul de Urgenta. Aceasta a fost a 19 operatiune aeriana SMURD pe teritoriul Republicii Moldova.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Sase copii au lesinat in clasa, iar trei fetite au fost transportate la spital. De ce dau parintii vina pe profesor
Sase copii au lesinat in clasa, iar trei fetite au fost transportate la spital. De ce dau parintii vina pe profesor

Alerta intr-o scoala din sectorul 4 al Capitalei: 6 copii au lesinat in clasa, in timpul orei de Educatie Tehnologica. Mai multe echipaje SMURD au venit la fata locului, iar 3 fetite au ajuns la spital.

"Elicopterul SMURD", ultima metoda a escrocilor de a pacali lumea la telefon. "Precizam ca toate interventiile sunt gratuite"

Inventivitatea hotilor este fara limita. Mai multi oameni sustin ca au fost sunati de persoane necunoscute, care i-au anuntat ca rudele lor au fost implicate intr-un accident grav.

Ambulanta SMURD, implicata intr-un grav accident in Alba Iulia. Soferul vinovat avea permisul de conducere suspendat
Ambulanta SMURD, implicata intr-un grav accident in Alba Iulia. Soferul vinovat avea permisul de conducere suspendat

O ambulanta SMURD, aflata in misiune, dupa cum spun martorii, a fost implicata intr-un accident in Alba Iulia. Autospeciala a intrat intr-un sens giratoriu, dar in sens invers, unde a lovit un alt autoturism.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.