Printul Paul, retinut in dosarul retrocedarilor, spune ca este victima unor oameni de afaceri. Truica, in arest la domiciliu

×
Codul embed a fost copiat

Unul dintre cele mai rasunatoare cazuri de coruptie din Romania a dus vineri dupa-amiaza la retinerea Printului Paul.

Sumarul evenimentelor:

Printul Paul de Romania a fost retinut in dosarul retrocedarilor ilegale
►Remus Truica va fi cercetat in stare de arest la domiciliu
►Jurnalistul Dan Andronic a fost pus sub control judiciar
►Remus Truica: Un om trebuie sa fie liber, nu arestat la domiciliu

Acuzat de cumparare de influenta, Printul Paul sustine ca este victima unui grup format din oameni de afaceri, care l-ar fi folosit ca sa obtina proprietati ale Coroanei. In cazul acestui dosar, anchetatorii vorbesc insa despre mita, trafic de influenta si abuzuri. Printre cei vizati se numara omul de afaceri Remus Truica si jurnalistul Dan Andronic.

Printul Paul a iesit din sediul DNA Brasov cu o ordonanta de retinere pe numele sau dar cu fruntea sus. Paul este acuzat de cumparare de influenta, spalare de bani si complicitate la abuz in seerviicu.

Citește și
Paul de Romania, externat, spital
"Cumparatorul de influenta" a mai amanat o zi intalnirea cu procurorii DNA. Printul Paul a iesit din spital cu fiul in brate
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Sotia l-a asteptat 6 ore in afara parchetului. Printesa Lia: "Eu nu stiu teren. Nu am vorbit cu sotul meu."

In timp ce printul era incarcerat in arestul politiei judetene Brasov, la Curtea de Apel se decidea soarta celorlalti inculpati din dosar. Remus Truica acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta, spalare de bani, complicitate la abuz in serviciu si dare de mita a fost arestat la domiciliu. La randul sau jurnalistul Dan Andronic, banuit de constituirea unui grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta, a fost lasat in libertate dar sub control judiciar.

Reporter: Ati publicat vreodata articole favorabile printului Paul?
Dan Andronic: Eu niciodata!
Reporter: Ati scris asa cum spun procurorii?
Dan Andronic: Consultati arhiva Ev Zilei.
Reporter: Dar dvs stiti ce s-a scris.
Dan Andronic: Da ce dvs stiti toate stirile pe care le dati la tv? Ma indoiesc.
Reporter: V-a cerut Truica sa faceti vreun favor pentru print?
Dan Andronic: Nu am nimic de comentat.

Andrei Marcovici, fostul consilier al lui Calin Popescu Tariceanu pe vremea in care acesta a fost premier, si administrator al firmei ''Reciplia'', cea care a preluat terenul de la Printul Paul, a fost eliberat sub control judiciar. Si el este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta si spalare de bani. Tot in libertate sunt acum si Lucian Mateescu, respectiv avocatul Robert Rosu.

Procurorii sustin ca acest grup, condus de Truica, ar fi incercat sa il ajute pe Printul Paul sa obtina ilegal proprietati ale Casei Regale. Drept rasplata, inculpatii ar fi trebuit sa primeasca, potrivit intelegerii intre 50 si 80 la suta din fiecare afacere. Prejudiciul este de aproximativ 136 de milioane de euro.

Desfasurarea evenimentelor de vineri, 11 decembrie:

UPDATE 17:40 Remus Truica a afirmat, la iesirea de la Curtea de Apel Brasov ai carei magistrati au decis sa fie plasat in arest la domiciliu, ca se astepta la o alta decizie mai buna.

"Nu comentez decizia magistratilor, dar ma asteptam la o alta decizie. Stiu ca nu am facut absolut nimic niciodata care sa lezeze legea. Ma duc acasa. Nu comentez decizia instantei. Normal ca nu este bine. Un om trebuie sa fie liber, nu arestat la domiciliu", a spus Truica in timp ce parasea Curtea de Apel, dupa aflarea deciziei magistratilor, informeaza Agerpres.

Intrebat cum i se par probele folosite impotriva lui, acesta a spus ca din ceea ce a citit pana acum, nu exista o proba care sa il incrimineze.

La randul sau, jurnalistul Dan Andronic, pentru care magistratii au decis sa fie cercetat sub control judiciar, a spus ca nu comenteaza in nici un fel decizia instantei si ca se duce acasa. "Nu comentez in nici un fel. Ma duc acasa", a afirmat Andronic.

Decizia Curtii de Apel Brasov nu este definitiva, putand fi contestata in termenul legal de 48 de ore.

Avocatul lui Marius Marcovici, un alt suspect cercetat in acest dosar si plasat de magistratii Curtii de Apel sub control judiciar, a afirmat ca hotararea instantei este "o decizie de neprivare de libertate pe probele existente la dosar sau mai bine zis inexistente".

UPDATE 16:45 Printul Paul a fost retinut vineri de procurorii DNA Brasov in dosarul retrocedarilor ilegale, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare. Printul Paul a venit la DNA, in cursul diminetii, insotit doar de catre avocatul sau, nu si de printesa Lia.Inainte sa intre in sediul DNA Brasov, printul Paul a fost intrebat de catre jurnalisti daca se simte bine, insa el nu a a raspuns, ci a facut doar un gest prin care a transmis ca nu prea bine.

UPDATE 16:15 Remus Truica va fi cercetat in arest la domiciliu, a decis instanta. Dan Andronic a fost plasat sub control judiciar.

Remus Truica, inainte sa fie plasat in arest la domiciliu: "Oe mine, adevarul nu ma deranjeaza"

"Eu, din ce am observat aseara, (.n.r. - joi seara, la sedinta Curtii de Apel), si ceilalti, care sunt suspecti-inculpati in acest dosar, sa spunem - avem singura dorinta de a se afla adevarul. Pe mine, adevarul nu ma deranjeaza", a declarat Remus Truica.

In legatura cu transcrierile convorbirilor telefonice aparute in presa, Truica a spus ca "toata lumea il intreaba de acestea" si, oricum, sunt mult mai multe decat au aparut in presa.

"Normal, am mii de convorbiri telefonice. Bineinteles, s-a subliniat o zona care poate fi interpretabila", a adaugat Truica, referindu-se la procentele de care se vorbeste in acele convorbiri.

Referitor la audierea Printului Paul, care are loc vineri, la DNA Brasov, Truica a replicat: "Stiti cand a venit prima data Printul Paul aici, la Brasov?. Stiti de ce a venit. Cred ca stiti, ca a fost celebru cazul la vremea respectiva, si cred ca Printul Paul incearca tot felul de variante. Printul Paul este o personalitate".

Intrebat de relatiile pe care le-ar avea la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care ar fi putut influenta retrocedarea de care este acuzat, Truica a explicat ca acest lucru "face parte din denuntul Altetei Sale, Printul Paul", in care a gasit "niste acuzatii absolut aiuristice".

"Noi am facut exact ceea ce trebuia sa facem si anume am contractat serviciile unei firme de avocatura care sa faca aceste demersuri peste tot unde este necesar. Atat si nimic mai mult", a mai spus Truica.

In acest timp, Printul Paul de Romania a fost audiat de procurorii DNA Brasov, deocamdata in calitate de martor. El este cel care ar fi cumparat influenta de la Remus Truica pentru a obtine proprietatile revendicate.

Printul Paul de Romania s-a prezentat punctual la DNA Brasov, vineri dimineata, dupa ce joi s-a externat din spitalul din Ploiesti. Se considera o victima a lui Remus Truica si sustine ca problemele cardiace i-au fost provocate de tensiunea in care a trait in ultima vreme. La iesirea din spital, a sustinut ca in tot acest scandal este nevinovat.

La Curtea de Apel Brasov, magistratii vor anunta decizia pe care au luat-o dupa ore de audieri care s-au intins pana tarziu in noapte. In acest timp, ordonantele de retinere ale lui Remus Truica si ceilalti membrii ai grupului au expirat.

Paul de Romania: "A fost un pic soc, dar sper ca printesa a explicat, am fost inconjurat de multi oameni care au incercat sa ne fure si ne-au pus intr-o stare de nerv, eu nu am furat niciodata. De ce trebuie sa fur proprietatea mea?"

Printesa Lia: "Gresit, nu a fost gresit, a fost intentionat, a fost frauda, a fost influenta de trafic si alta, posibil, nu sunt un expert, evaziuni de taxe. Eu nu, printul si eu nu vreau sa fim in acest grup. Eu nu am participat si nimeni. Nu sunt deasupra justitiei."

Asadar, Paul de Romania se considera o victima a lui Remus Truica. Procurorii anticoruptie sustin insa ca printul s-a inteles cu Truica, pe atunci consilier al premierului Adrian Nastase, sa-l ajute sa dobandeasca intreaga avere revendicata nelegal, in baza faptului ca este nepotul regelui Carol al II-lea, nerecunoscut insa ca membru al casei regale de catre Regele Mihai,

Paul a revendicat zeci de imobile, palate, manastiri, ferme, podgorii, paduri si lacuri din toata tara. Numai in Bucuresti, el ar fi dorit sa obtina imobilul Bibliotecii UniversItare, cladirea in care se afla in prezent Ambasada Iranului, sediul Ministerului Afacerilor Externe, dar si cel in care functiona PDL.

Printul a depus notificari peste tot si spera ca bunurile sa ii fie retrocedate. Adica, in baza renumelui, Paul Lambrino spera sa obtina proprietatile pe care le cerea. I-au sarit in ajutor Remus Truica prin firma lui Reciplia si Dan Andronic, Andrei Marcovici, ca director al societatii comerciale , si Lucian Mateescu. Acestia ar fi facut demersuri ca Paul de Romania sa obtina proprietatile, iar grupul ar fi urmat sa primeasca intre 50 si 80 la suta din fiecare afacere.

Procurorii spun ca, prin aceste metode, printul Paul a intrat in proprietatea a 17 hectare de pamant care apartinusera Fermei Baneasa. Desi nu detinea niciun act care sa ateste ca este mostenitor legal al fermei regale Baneasa, Printul Paul a reusit sa puna mana pe tot acest teren cu ajutorul lui Remus Truica. Acesta a reusit sa il convinga pe fostul director al institutului sa i retrocedeze printului terenul. In schimb, a primit o excursie in strainatate pentru 4 persoane. Terenul a fost apoi parcelat si vandut unor oameni de afaceri.

Prejudiciul adus statului roman este de aproape 136 de milioane de euro.

 

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
STENOGRAME DIN DOSARUL DNA. Truica despre retrocedarea fermei Baneasa: Doar vom semna si va fi a noastra
STENOGRAME DIN DOSARUL DNA. Truica despre retrocedarea fermei Baneasa: Doar vom semna si va fi a noastra

Remus Truica dadea asigurari, intr-o discutie purtata cu un alt membru al grupului infractional pe care il constituise, ca pentru obtinerea fermei de la Baneasa ar mai fi nevoie doar de cateva formalitati.

"Cumparatorul de influenta" a mai amanat o zi intalnirea cu procurorii DNA. Printul Paul a iesit din spital cu fiul in brate

In timp ce Remus Truica asteapta sa afle daca isi va petrece sarbatorile in arest, Printul Paul de Romania s-a externat din spital, dar a reusit sa mai amane cu o zi intalnirea cu procurorii DNA.

Scandal urias de coruptie in Romania, in care apare numele Printului Paul. Prima persoana retinuta de procurori
Scandal urias de coruptie in Romania, in care apare numele Printului Paul. Prima persoana retinuta de procurori

Cunoscutul om de afaceri Remus Truica a ajuns sub escorta la DNA Brasov. El trebuie sa raspunda unor acuzatii extrem de grave: dare de mita, trafic de influenta, spalare de bani, dar si initierea unui grup infractional organizat.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.