Incidente la marsul din Capitala. Un sofer a intrat cu masina printre biciclisti, lovind 7 persoane

×
Codul embed a fost copiat

Finalul marsului biciclistilor din capitala s-a incheiat cu un eveniment nefericit, in zona Tineretului.

Update duminica, 22 septembrie, ora 07:30

Un sofer, care a ignorat restrictiile de trafic, a intrat in mijlocul manifestantilor si i-a lovit pe doi dintre ei.

Imediat, cei din multime l-au urmarit pe barbat, care a lovit alti cinci biciclisti.

Suparati, oamenii i-au atacat masina, iar conducatorul s-a baricadat inauntru, pana au venit politistii.

Citește și
rosia montana
Scandalul Rosia Montana continua cu oameni in strada, politicieni in razboi si mineri in protest
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Acesta, impreuna cu cateva victime si martori, si-a petrecut seara la audieri, la sectia 14 de Politie.

Soferul este cercetat in libertate pentru vatamare corporala.

Incidentul s-a petrecut sambata, in jurul orei 18:00, cand aproximativ 5.000 de biciclisti marsaluiau pe bulverdul Dimitrie Cantemir din Capitala.

"Domnul respectiv a iesit de pe o straduta laturalnica, a intrat in cativa protestatari in viteza, mai multi dintre noi am mers dupa el ca sa-i luam numarul de inmatriculare, ca sa-i facem plangere, cand, dintr-o data, ne-a aparut in fata si ne-a secerat efectiv ca pe niste popice, ne-a aruncat in sus. Pe mine...am mana julita, am cazut pe spate", povesteste o victima.

"M-a lovit pe mine si pe alti baieti, am cazut pe jos, a intrat cu masina peste bicicleta si eu am scapat cu viata ca m-am dat la o parte", spune o alta victima.

Cei cinci biciclisti spun ca au fost raniti la picioare si la maini, au avut julituri, a venit si SMURD-ul ca sa le ofere ingrijiri medicale, pe doi dintre ei i-a pansat.

Suparati, biciclistii au inceput sa-i atace masina soferului, care s-a baricadat inauntru.

La fata locului au venit jandarmii, dar si politistii, care au inceput cercetarile.

Conducatorul auto, dar si cateva dintre victime si martori, au mers la sectia 14 de politie, ca sa dea declaratii.

Dupa aproximativ 4 ore de audieri, oamenii au plecat acasa. Soferul va fi cercetat, in stare de libertate, pentru vatamare corporala.

sambata, ora 19:20

La un moment dat, pe traseul lor de 15 kilometri, un sofer care a ignorat restrictiile de trafic, a intrat in mijlocul protestatarilor si l-a atins cu masina pe unul dintre ei, spun martorii.

Imediat, cei din multime s-au luat dupa autoturism, moment in care cel de la volan i-ar fi lovit din nou. Oamenii au atacat autoturismul. Conducatorul s-a baricadat in vehicul si a asteptat ajutorul politiei.

Spontani, protestatarii au oferit o amintire de neuitat unor tineri casatoriti care isi faceau poze de nunta in zona.

Prin aceasta forma inedita de protest cei care au marsaluit astazi cu bicicleta prin Bucuresti doreste in primul rand o banda dedicata biciclistilor pe principalele artere ale Bucurestiului

Bucurestiul a avut peste 100 de kilometri de piste pe sosea pana la sfarsitul lui 2012. Au fost insa desfiintate dupa ce politia le-a declarat ilegale, iar cele 24 de milioane de lei cheltuiti pentru investitie au fost practic aruncati pe fereastra. Acum au ramas doar 20 de kilometri pe sosea, iar aceste piste sunt de multe ori blocate de masini, stalpi, cosuri de gunoi sau statii de autobuz.

Este ineficient si ilogic sa iei dintr-un trotoar de doi metri sa iei o bucata ca sa faci pista de biciclete si sa privezi pietonii de o zona pe care sa circule.

"Sunt chestiuni legate de legislatie, sunt chestiuni legate de drumurile publice, dar eu cred ca lucrurile putem sa le grabim.", spune Sorin Oprescu.

La protest au participat si multe persoane cu handicap care resimt cel mai mult lipsa unor trasee adecvate transporturilor alternative, care sa aiba de exemplu borduri coborate la toate trecerile de pietoni.

TRASEUL PROTESTULUI DE SAMBATA AL BICICLISTILOR

Aproximativ 5.000 de biciclisti participa, sambata, la un mars de protest in Capitala, cerand amenajarea pistelor speciale pe carosabil, dar si demisia primarului Sorin Oprescu, circulatia auto fiind restrictionata pe traseul lor.

Participantii la mars s-au strans de la ora 14.00 la intrarea din Piata Charles de Gaulle in Parcul Herastrau, avand ca destinatie Parcul Tineretului. Timp de aproximativ un sfert de ora, ei au blocat circulatia pe ambele sensuri pe Podul Basarab.

In prezent, participantii la mars se deplaseaza in grup compact, iar traficul auto este asigurat in continuare pe traseul acestora, cu restrictii minore, de cateva minute, a declarat purtatorul de cuvant al Birgazii Rutiere a Capitalei, Andrei Codau.

Alaturi de protestatari si-a facut aparitia si o mireasa, care s-a fotografiat impreuna cu mirele in Piata Revolutiei.

Sursa Foto: Stirile ProTV

mireasa piata revolutiei

Traseul biciclistilor include si inconjurul Palatului Parlamentului, cei care doresc putandu-se alatura astfel protestatarilor fata de proiectul de la Rosia Montana, care si-au propus formarea unui lant uman in jurul acestei cladiri, sambata dupa ora 18.30.

In cadrul acestui protest, biciclistii cer demisia primarului Sorin Oprescu, invocand: neaplicarea masurilor de siguranta rutiera, incurajarea transportului motorizat, lipsa unei viziuni pentru cresterea calitatii vietii, mentinerea in functii a persoanelor vinovate de pagubele de milioane de euro provocate de receptia ilegala a pistelor pentru biciclete si neaplicarea masurilor de eficientizare a transportului public prin asigurarea de benzi dedicate.

Sursa foto Paul Angelescu, reporter Stirile ProTV

biciclisti piata revolutiei

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat vineri ca toate obiectivele rutiere reabilitate si cele noi au prevazute piste pentru biciclisti pe carosabil, iar, acolo unde locul nu permite, acestea vor fi trasate pe trotuare.

Potrivit lui Sorin Oprescu, decizia amplasarii pistelor si pe carosabil a fost luata in urma discutiilor avute cu reprezentantii organizatiilor nonguvernamentale, in cadrul grupurilor de lucru dedicate "chestiunii pistelor de biciclisti".

"Nu oricum si in orice conditii poti sa construiesti, pana cand nu exista studiile de specialitate, si ma refer aici la pistele de biciclete asezate pe carosabil, pe calea rutiera, pentru care trebuie sa ai si cadru legislativ", a precizat Oprescu care a mentionat ca studiile in intersectii in special pe cele doua axe principale de transport din Capitala, N-S si E-V, au fost demarate impreuna cu reprezentantii ONG-urilor.

Sursa foto: Elena Calistru, Facebook.com

biciclisti piata revolutiei 2

Potrivit primarului general, in prezent, dupa ce politia a "suspendat" aproximativ 40 de piste de biciclete, in Capitala, au ramas doar 18 "viabile", iar acestea se intind doar pe cativa kilometri.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
GREVA LA METROU. Metrorex anunta un nou protest, pe termen nedeterminat, din 30 septembrie
GREVA LA METROU. Metrorex anunta un nou protest, pe termen nedeterminat, din 30 septembrie

Usile metroului nu s-au deschis marti la timp pentru mii de calatori, care au intarziat la serviciu.

Scandalul Rosia Montana continua cu oameni in strada, politicieni in razboi si mineri in protest
Scandalul Rosia Montana continua cu oameni in strada, politicieni in razboi si mineri in protest

Continua scandalul intre politicieni pe tema Rosia Montana. Premierul Victor Ponta i-a convins duminica seara pe minerii care se blocasera de cinci zile in subteran sa incheie protestul.

Protest impotriva eutanasierii. Iubitorii de animale cer sterilizarea cainilor si nu uciderea lor
Protest impotriva eutanasierii. Iubitorii de animale cer sterilizarea cainilor si nu uciderea lor

 Protest aseara la Timisoara impotriva eutanasierii cainilor. Aproape 100 de iubitori de patrupede au militat pentru sterilizarea maidanezilor si nu pentru uciderea lor.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.