Profesorii din scoli si licee risca inchisoarea pentru luare de mita. De marti, ei sunt considerati "functionari publici"

Ultimul update: Sambata 29 Aprilie 2017 07:09
Data publicarii: Miercuri 26 Aprilie 2017 09:33
Categorie: Actualitate
profesor in catuse

Incepand din 25 aprilie, cadrele didactice din invatamantul preuniversitar de stat au calitatea de functionar public in sensul legi penale - si risca chiar si 10 ani dupa gratii pentru luare de mita.

Situatia a aparut in urma unei decizii a Instantei Supreme, publicata in Monitorul Oficial de marti, 25 aprilie 2017. Prin aceasta decizie, Inalta Curte de Casatie si Justitie "stabileste ca profesorul din invatamantul preuniversitar de stat are calitatea de functionar public in acceptiunea dispozitiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul penal".

Decizia a fost pronuntata de ICCJ pe 15 martie si este obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial - adica chiar de marti. Desi a trecut aproape neobservata, implicatiile ei pentru profesorii din scoli si licee sunt foarte grave, asa cum s-a intamplat si cu medicii din spitalele de stat dupa o decizie publicata in MO acum 2 ani.

in momentul in care profesorii din invatamantul preuniversitar de stat sunt considerati, in sensul legii penale, functionari publici, acest lucru inseamna ca pot fi cercetati si pedepsiti penal pentru infractiunea de luare de mita. Or, potrivit Codului Penal, aceasta infractiune este pedepsita cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica sau de a exercita profesia/activitatea in executarea careia s-a savarsit fapta. Fapta este pedepsita indiferent ca mita este pretinsa sau primita in mod direct sau in mod indirect, pentru sine sau pentru alta persoana.

Decizia a fost luata de Instanta Suprema dupa un dosar privind o profesoara de liceu din Lehliu-Gara care ar fi cerut 25 de lei de la fiecare elev dintr-o clasa pentru a promova la materia sa. Curtea de Apel a sesizat in 2016 ICCJ pentru ca Instanta Suprema sa rezolve respectiva chestiune de drept.

Sfera persoanelor care au calitatea de functionar public in acceptiunea dispozitiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul penal poate fi determinata pe baza a doua criterii: exercitarea unei functii specifice in cadrul unui sistem public si finantarea din fonduri publice a structurii in cadrul careia este exercitata functia specifica. [...]

Unitatea de invatamant preuniversitar de stat este o structura finantata din fonduri publice. Functiile specifice (personal didactic) din cadrul sistemului public de invatamant, exercitate in unitatile de invatamant preuniversitar de stat, finantate din fonduri publice, se circumscriu sintagmei "functii publice de orice natura" in sensul art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul penal.

Asadar, profesorul din cadrul invatamantului preuniversitar de stat exercita cu titlu permanent, cu o remuneratie, o functie specifica (personal didactic) in sistemul public de invatamant, in cadrul unei structuri finantate din fonduri publice (unitate de invatamant preuniversitar de stat), exercitand o "functie publica de orice natura" in sensul art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul penal", se arata in decizia ICCJ.

 

profesor in catuse Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Sase ani de inchisoare pentru elevii care isi agreseaza profesorii. Proiect de lege controversat in Senatul Romaniei

Sase ani de inchisoare pentru elevii care isi agreseaza profesorii. Proiect de lege controversat in Senatul Romaniei

tobogan cu probleme

Loc de joacă din Constanţa, închis după ce un copil s-a rănit

O nouă lovitură pentru persoanele afectate de furtună: asigurarea obligatorie nu îi va despăgubi

Autorităţile îşi bat joc de Dunăre. Navele de croazieră opresc doar dacă moare cineva, canalizarea se varsă în fluviu

Șofer amenințat cu pistolul, după ce ar fi înjurat mai mulți agenți de la Rutieră

Elev din Capitală, călcat în picioare după ce ar fi refuzat avansurile unei fete

Doi tineri au intrat cu maşina în zona pietonală din Timişoara şi au transmis live pe Facebook

aparatura ascultare

Microfoane găsite într-o primărie din Prahova. Cine îi asculta pe funcţionari

Disperare în Vest, după furtuna devastatoare. 13.000 de oameni, fără curent

Câmp plantat cu canabis, găsit de poliţie în Mureş

Procurorul cere pedeapsă maximă cu închisoarea pentru Sebastian Ghiţă, în dosarul mituirii lui Bădescu

Amenda primită de un şofer de pe ambulanţă pentru că a lovit un mistreţ în timp ce mergea la un pacient

475 de migranți ajunși în România într-o singură lună. Trei călăuze, arestate