Prima reactie oficiala a SIE dupa ce Basescu l-a acuzat pe Ponta ca a fost ofiter acoperit. Timp de 30 de ani, totul e secret

traian basescu victor ponta

"Cat a fost sef la SIE, Teodor Melescanu ar fi ascuns trecutul ofiterului Victor Ponta", sustine Traian Basescu. Iar Melescanu, spune tot presedintele, ar fi initiat o hotarare de guvern prin care trecutul rezervistilor devine secret de stat.

De altfel, Traian Basescu i-a cerut de mai multe ori fostului sef SIE sa-i spuna daca vreunul dintre membrii guvernului a fost ofiter al serviciului de informatii. "Este ilegal ce mi-a cerut" spune Teodor Melescanu. SIE precizeaza ca, potrivit legii, nu poate sa confirme informatia ca o persona a fost ofiter indiferent daca acest lucru este adevarat sau fals.

Traian Basescu a dezvaluit aseara ca a cerut SIE sa ii comunice daca in guvernul Romaniei sunt fosti sau actuali ofiteri acoperiti. Presedintele a facut trei solicitari in scris si de fiecare data a primit acelasi raspuns - informatia este secret de stat.

"M-a deranjat cumplit jocul politic. un om pe care l-am numit si in care am avut incredere, domnul Melescanu, a ajuns sa faca un astfel de joc tarand serviciul intr-o astfel de actiune pentru a acoperi un om care nu mai era in SIE. Nu sunt atat de suparat pe Ponta cat sunt pe Melescanu", a spus Traian Basescu.

"Traian Basescu e primul presedinte din 1989 pana azi care a cerut liste cu ofiterii de informatii. La ce i-au servit, ati vazut aseara. Eu am avut doua variante. Sa respect legea sau nu. Am respins-o pe cea de-a doua. Eu nu acopar si nu descopar pe nimeni", a fost replica lui Melescanu.

Citește și
basescu - ponta
Basescu: "Ponta a fost ofiter acoperit al SIE". Premierul afirma ca "sunt minciuni", Melescanu nu confirma si nici nu infirma
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Basescu i-a reprosat astfel lui Teodor Melescanu, fost director al SIE, ca nu l-a informat ca Victor Ponta ar fi fost in perioada 1997-2001 ofiter activ de informatii. Mai mult, presedintele l-a acuzat ca a incercat sa blocheze accesul la aceasta informatie printr-o hotarare de guvern care stabilea ce este si ce nu secret de stat.

Serviciul de Informatii Externe a explicat marti, prin intermediul unui comunicat, la ce s-a referit presedintele Romaniei.

In 2002, o hotarare de guvern stabilea ca toate institutiile de stat care lucreaza cu infromatii clasificate trebuie sa isi faca o lista cu categoriile de date pe care le considera secrete si sa o publice in fiecare an.

Ultima operatiune de acest fel a SIE a fost in 2013 cand a dat lista de categorii de informatii ce sunt secrete. Printre ele si: "datele referitoare la personalul din domeniul activitatii informative sunt secrete chiar si dupa incetarea, in orice mod, a raporturilor de munca sau serviciu" .

SIE spune ca angajatii operativi trebuie protejati pentru ca ei culeg informatiile. Protectia, se aplica conform legii timp de 30 de ani, deci si dupa ce au iesit din sistem.

Acuzatiile impotriva lui Victor Ponta sunt grave, iar el este un politician manevrat, a declarat Klaus Iohannis.

"Domnule Ponta, ce alte lucruri ati mai ascuns in CV-ul dvoastra? Ce alte lucruri nu ne-ati spus si ar fi fost bine sa ne spuneti?", l-a intrat candidatul ACL.

Si Basescu, si Iohannis se folosesc de arme murdare, a fost replica premierului.

"Sunt convins ca, dupa acest atac murdar, amandoi au de pierdut, iar eu sunt mai puternic", a spus Ponta.

Iar Monica Macovei si Elena Udrea i-au cerut lui Ponta sa-si dea demisia din fruntea guvernului si sa se retraga din cursa pentru Cotroceni.

"Este inacceptabil ca un om cu functie de premier sau presedinte al Romaniei sa poata fi santajabil", a spus Macovei.

"Solicit retragerea domnului Victor Ponta din competitia pentru Presedintia Romaniei si solicit demisia sa din functia de prim-ministru", a precizat si Elena Udrea.

Declaratiile lui Basescu nu sunt dezvaluiri, ci doar o diversiune, a declarat Tariceanu:

"Presedintele nu a gasit alt moment mai potrivit, mai propice decat in timpul campaniei electorale sa faca niste declaratii pe care eu le pun in categoria golnii marca Basescu"

Dupa declaratiile presedintelui, s-a sesizat si presedintele comisiei parlamentare de control al SIE, care a anuntat ca va convoca o sedinta extraordinara in care va cere votul pentru audierea conducerii interimare a SIE, dar si a fostului sef al Serviciului, Teodor Melescanu.

COMUNICATUL SIE

SIE a prezentat parcursul elaborarii HG 223/2013 si motivele pentru care a fost adoptat actul normativ "dezbatut si supus aprobarii in sedinta publica a Executivului din data de 30.04.2013".

Serviciul precizeaza ca in 2002 a intocmit si supus aprobarii Guvernului lista cuprinzand categoriile de informatii secrete de stat din domeniul sau de activitate, in aplicarea art. 22 din Legea 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate.

"Caracterul militar al HG nr. 1209/2002 a relevat in timp o serie de vulnerabilitati in asigurarea protectiei sediilor, categoriilor de activitati si a personalului institutiei, generate de inopozabilitatea fata de terti a actului normativ, fapt care a permis ca unele cadre, sedii, structuri si tipuri de activitati ce se desfasoara in/de catre acestea sa fie deconspirate fara ca institutiile abilitate, in speta Parchetul, sa aiba posibilitatea legala de a intreprinde masurile procedurale ce se impuneau la sesizarea SIE", explica Serviciul.

De asemenea, precizeaza ca actualizarea listei cuprinzand categoriile de informatii clasificate secret de stat a fost initiata de catre SIE.

Demersul a fost realizat in baza aceluiasi temei legal, respectiv art.22 din Legea 182/2002 care prevede ca "Listele cuprinzand informatiile secrete de stat pe niveluri de secretizare, elaborate sau detinute de autoritatile ori de institutiile publice, se aproba si se actualizeaza prin hotarare a Guvernului".

Articolul 22 din Legea 182/2002 precizeaza: "(1) Autoritatile publice intocmesc liste proprii cuprinzand categoriile de informatii secrete de stat in domeniile lor de activitate; (2) Listele cuprinzand informatiile secrete de stat pe niveluri de secretizare, elaborate sau detinute de autoritatile ori de institutiile publice, se aproba si se actualizeaza prin hotarare a Guvernului; (3) Hotararile Guvernului privind aprobarea listelor cuprinzand informatiile secrete de stat se comunica Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe si, dupa caz, celorlalte structuri informative carora le revin, potrivit legii, sarcini de organizare a masurilor specializate de protectie".

SIE mentioneaza ca in elaborarea noii liste "au fost avute in vedere categoriile de informatii secret de stat consacrate in legislatia publica, in speta de art. 17 din Legea 182/2002, precum si de Legea 1/1998, astfel incat, prin publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, proiectul sa nu prejudicieze securitatea nationala si apararea tarii si, in acelasi timp, sa permita instituirea unui cadru normativ adecvat pentru protectia juridica a activitatii Serviciului, in ansamblul ei".

Articolul 17 din Legea 182/2002 enumera categoriile de informatiilor secrete de stat, fiind enumerate 14 cazuri in care informatiile au aceasta calitate.

"De altfel, art.1 alin. (2) din HG nr.223/2013 prevede faptul ca informatiile din lista «se detaliaza» «pe domenii concrete de activitate», prin «ordin al directorului Serviciului de Informatii Externe», asigurandu-se astfel protectia impusa de lege in privinta activitatii SIE dar si operativitate in adaptarea continutului acestora la schimbarile ce se vor produce in aceste domenii. Documentul, elaborat la nivelul departamentului juridic, cu aportul de specialitate al tuturor structurilor institutiei, a fost semnat de conducerea SIE si, ulterior avizarii, potrivit legii, a fost inaintat Guvernului spre aprobare", se mai arata in punctul de vedere al SIE.
In plus, Serviciul sustine ca "proiectul de hotarare de guvern a respectat intocmai circuitul legal de avizare, fiind inaintat Guvernului spre adoptare dupa obtinerea tuturor avizelor, inclusiv avizul Consiliului Legislativ".
"In conformitate cu legislatia in vigoare, acest tip de act normativ nu este conditionat de un aviz CSAT, asa cum, de altfel, nici HG nr. 1209/2002 NU a fost avizat de catre CSAT. De altfel, din datele pe care le detinem, nicio hotarare a Guvernului avand ca obiect de reglementare liste cuprinzand informatiile secrete de stat ale celorlalte autoritati si institutii publice care gestioneaza asemena informatii nu a fost supusa avizului CSAT", mentioneaza SIE.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Ce a anuntat Robert Turcescu, dupa ce Traian Basescu a spus ca Victor Ponta a fost ofiter acoperit al SIE
Ce a anuntat Robert Turcescu, dupa ce Traian Basescu a spus ca Victor Ponta a fost ofiter acoperit al SIE

Jurnalistul Robert Turcescu a reactionat pe pagina personala de pe Facebook, dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ca premierul Victor Ponta ar fi fost ofiter acoperit al SIE in perioada 1997-2001.

Basescu:
Basescu: "Ponta a fost ofiter acoperit al SIE". Premierul afirma ca "sunt minciuni", Melescanu nu confirma si nici nu infirma

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, ca premierul Victor Ponta a fost ofiter acoperit al SIE in perioada 1997-2001. In replica, premierul Victor Ponta a afirmat ca "sunt numai minciuni".

Traian Basescu, dezlantuit la Cotroceni. I-a facut corupti pe Ponta si Iohannis, a laudat-o pe Udrea si l-a schimbat pe Oprea
Traian Basescu, dezlantuit la Cotroceni. I-a facut corupti pe Ponta si Iohannis, a laudat-o pe Udrea si l-a schimbat pe Oprea

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca Victor Ponta si Klaus Iohannis, ambii candidati la alegerile prezidentiale din noiembrie, sunt corupti, mincinosi si oportunisti.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.