Presedintele Klaus Iohannis: "Am decis sa retrag ordinul Steaua Romaniei domnului Laszlo Tokes"

Ultimul update: Duminica 06 Martie 2016 06:53
Data publicarii: Joi 03 Martie 2016 16:23
Categorie: Politic

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, joi dupa amiaza, la Palatul Cotroceni, ca i-a retras ordinul "Steaua Romaniei" lui Laszlo Tokes si a explicat de ce i-a oferit mandat premierul Ciolos pentru a reprezenta Romania la Bruxelles.

Sinteza declaratiilor facute de presedinte:

- Ma vor referi la cateva chestiuni importante pentru opinia publica.

- Prima - decoratia domnului Laszlo Tokes, care i-a fost atribuita in 2009 de presedintele Romaniei si in urma unor declaratii, Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua Romaniei a propus retragerea. Domnul Tokes a contestat decizia si instantele au admis ca acest Consiliu a avut dreptul sa faca propunerea.

- Chestiunea a ajuns pe masa mea si trebuie sa iau o decizie.

- Dupa pararea mea, trebuie sa tinem cont de cateva lucruri: cel care acorda o distinctie vrea sa rasplateasca, sa-i recunoasca un merit. Cel care primeste si care accepta aceasta distinctie trebuie sa recunoasca evident Romania si constitutia tarii, sa aprecieze valorile care stau la baza Constitutiei.

- Avand in vedere toate acestea, am decis sa retrag ordinul Steaua Romaniei domnului Laszlo Tokes.

- A doua chestiune: mandatul premierul Ciolos pentru a reprezenta Romania luni la doua intalniri la Bruxelles, un summit UE - Turcia si o intalnire informala a liderilor care sunt reprezentati in Consiliu.

- Scopul este de a evalua stadiul masurilor luate pentru a controla fluxul migrationist, de a evalua relatia care s-a instituit intre UE si Turcia, de a evalua impactul misiunii NATO in Marea Egee si de a gasi cai pentru un mai bun control al fluxului migrator.

- Mandatul e foarte clar si in logica pozitiillor noastre este clar ca e nevoie de un control mult mai riguros al granitelor externe ale UE, de colaborare si solidaritate la nivelul UE. Este nevoie de masuri ferme convenite de comun acord pentru a gasi solutii.

- Al treilea punct explica de ce a fost nevoie de acest mandat. Incepand de duminica seara, voi face o vizita de stat in Israel si Palestina. Vizita a fost programata de cateva luni si nu poate fi contramandata.

- In Israel, voi avea intalniri cu presedintele, premierul, speakerul parlamentului si cel putin o intalnire cu diaspora.

- Sunt foarte multe domenii in care avem colaborarii bune, abordari comune.

- Voi face o vizita la Autoritatea din Palestina.

- Pe 15 martie - urmatoarea chestiunie pe care vreau sa o anunt - va avea locsedinta CSAT din primul trimetru. Se va discuta despre bilant si buget.

- In fine, a 5-a si ultima tema, revolutionarii: Am constatat ca exista o preocupare intensa in acest domeniu si vreau sa fac cateva precizari.

- Legislatia a fost modificata si a instituit o procedura de reverificare a titlurilor de revolutionar. Legea prevede clar ca nimeni nu primeste un titlu care nu a fost si pana acum, toti cei trecuti in aceste anexe au avut si inainte acest titlu.

- Administratia Prezidentiala nu are nicio atribuitie de verificare a contestatiilor, doar secretariatul de stat pentru problemele revolutionarilor si comisia parlamentara au dreptul sa verifice dosarele propuse. Legea imi da o singura atributie: sa iau act de liste, sa le validez prin decret. Aceste titluri nu sunt in niciun caz decoratii oferite de presedinte.

Presedintele Klaus Iohannis a raspuns la trei intrebari puse de jurnalisti.

Intrebare: Ati fost informat cu privire la ce se intampla in Arges?

Klaus IohannisM-am informat, tema ma preocupa. Am avut chiar doua discutii cu ministrul Sanatatii si astept in continuare sa primesc un raport. Urmaresc cu aceeasi ingrijorare cu care urmariti si dvs evolutia si sper ca autoritatile competente sa isi faca treaba bine.

Intrebare: In acest moment, sunteti multumit de cum a fost gestionata criza bebelusilor de catre Guvern?

Klaus Iohannis: Este prematur sa ma pronunt.

 

Intrebare: Propunerea pentru numirea lui Kovesi la DNA a fost trimisa la CSM. Veti semna?

 

Klaus Iohannis: E evident ca am fost informat si m-am exprimat deja in public cel putin de doua ori. Cred ca rezultatele de DNA vorbesc de la sine.

 

Presedintele Iohannis regreta ca romanii din diaspora nu vor sa se intoarca in tara. Coruptia, principala lor nemultumire

Presedintele Iohannis regreta ca romanii din diaspora nu vor sa se intoarca in tara. Coruptia, principala lor nemultumire

Comisia de la Veneţia nu acceptă prag la abuzul în serviciu. Proiectul este în lucru în Parlament

Dragnea: Ministrul Justiţiei să aibă o poziţie faţă de întâmplările din ultima perioadă

PNL cere revocarea din funcţiile guvernamentale a Rovanei Plumb şi a lui Sevil Shhaideh

Călin Popescu Tăriceanu: Se încearcă o lovitură de stat

PSD şi ALDE, scut în faţa DNA. Sevil Shaideh și Rovana Plumb nu demisionează

Dosarul lui Sevil Shhaideh, discutat în Biroul Permanent al PSD. ”Privim cu îngrijorare”

liviu pop inquam

Ministrul Educației își analizează ”perlele”. Ce spune despre greșeli și erori

PNL amenință Guvernul si PSD cu Curtea Constituționala

Ministrul Sănătății, testat de premier: ”Câte tulpini are vaccinul?”

Guvernul acordă ajutoare financiare bisericilor afectate de furtuni: aproape 1 milion de euro

Parlamentul României cere Ucrainei să rezolve rapid situaţia învăţământului în limbile minorităţilor

Liviu Dragnea, despre o eventuală înlocuire a ministrului Liviu Pop: Nu se pune problema