PNL a depus motiunea de cenzura in ziua in care Ponta a aflat ca e urmarit penal. Ce se intampla in Parlament
Liberalii vor sa il demita pe Victor Ponta si sa preia guvernarea. Au depuns vineri, in Parlament, motiunea de cenzura prin care il acuza pe premier ca a incalcat dreptul la vot al romanilor din afara granitelor, la alegerile de anul trecut.
UPDATE Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca procedurile in privinta dezbaterii motiunii de cenzura se vor discuta luni in sedinta Birourilor permanente reunite ale celor doua Camere.
"Am primit motiunea de cenzura, am discutat cu presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu. Luni, la ora 13,00, va fi convocat un Birou permanent reunit la Camera Deputatilor pentru a stabili procedurile in ceea ce priveste motiunea de cenzura", a spus Zgonea, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.
Liberalii au depus, vineri la pranz, motiunea de cenzura intitulata "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu este o lozinca!", care vizeaza votul romanilor din diaspora si alegerile partiale si prin care solicita retragerea increderii Guvernului.
"Motivul fundamental pentru care consideram ca trebuie, acum, sa retrageti increderea acestui Guvern este faptul ca si-a batut joc de ceea ce este mai sfant intr-o democratie", sustin semnatarii motiunii de cenzura. Potrivit PNL, Guvernul Ponta a incalcat Constitutia si a savarsit abuzuri "inimaginabile", scrie Agerpres.
Motiune de cenzura vine la scurt timp dupa ce DNA a anuntat urmarirea penala a lui Victor Ponta.
"Au trecut 25 de ani de la Revolutie si Romania cunoaste acum cel mai grav regres democratic. Discret, fara avertismente, fara explicatii, Guvernul condus de Victor Ponta a inceput sa blocheze si sa elimine dreptul politic elementar de vot pentru milioane de romani din tara si din diaspora. Guvernul Ponta a savarsit abuzuri inimaginabile intr-o tara democratica, fara scrupule si fara regret. A calcat si calca in picioare Constitutia si legile, deciziile justitiei, doar pentru a ramane in scaunul de la Palatul Victoria", se sustine in motiunea de cenzura.
In opinia liberalilor, modul in care "sultanatul" lui Ponta se raporteaza la votul prin corespondenta si la romanii care traiesc in afara granitelor arata nepasare. PNL afirma ca motiunea de cenzura ar fi putut fi axata pe "incompetenta" lui Victor Ponta si a ministrilor sai, pe "proasta" guvernare, dand ca exemplu gestionarea cardului de sanatate, "operatiunea bacsisul".
"Victor Ponta trebuie sa plece! Motivul este atitudinea sa ostila fata de justitie, tema care ar fi putut reprezenta o alta motiune de cenzura. Guvernul Ponta este guvernul cel mai 'curat', guvernul cu cei mai multi ministri pusi sub urmarire penala in timpul exercitarii functiei. Darius Valcov a fost tinut in Guvern pana aproape de momentul de a fi arestat. Victor Ponta isi dadea cu parerea daca ar fi sau nu vinovat. Liviu Dragnea, condamnat in prima instanta din pozitia de ministru. Victor Ponta acuza acum nici mai mult nici mai putin ca justitia face politica", adauga liberalii, indicand ca exemplu si cazul Dan Sova.
Liberalii subliniaza ca singura sursa a politicii este votul. Ei afirma ca Victor Ponta refuza organizarea de alegeri partiale, iar pentru acest motiv trebuie sanctionat, fiind vorba de un derapaj de la normele democratice.
PNL acuza PSD ca a blocat proiectul liberal privind votul prin corespondenta. "Domnule Ponta, ati vrut sa ajungeti presedintele Romaniei prin sabotarea deliberata a romanilor din diaspora. E timpul sa recunoasteti si sa parasiti puterea", completeaza liberalii. Potrivit liberalilor, Ponta si Dragnea au stabilit un sistem prin care participarea diaspora la vot sa fie blocata, nerespectandu-se numarul de sectii din strainatate. Votul prin corespondenta este necesar, iar acest sistem este o uzanta pentru statele democratice, se arata in motiunea de cenzura.
"Concluzia este simpla: principalul blocaj privind exercitarea dreptului la vot prin corespondenta vine din partea PSD. Daca in actuala sesiune parlamentara proiectul de lege privind votul prin corespondenta nu este adoptat, exista riscul ca la viitoarele alegeri parlamentare din 2016 sa se voteze prin aceleasi metode ca si la alegerile din 2014, iar dreptul la vot sa fie in continuare ingradit. Guvernul Ponta a atins limita incompetentei si a lipsei de buna-credinta in privinta votului prin corespondenta", se mai sustine in document. PNL considera ca singura solutie pentru deblocarea introducerii votului prin corespondenta este schimbarea echipei guvernamentale.
Liberalii critica Guvernul si pentru neorganizarea alegerilor partiale. "Aceeasi calcare in picioare a dreptului la vot de catre Guvernul Ponta se produce in aceste zile, dupa ce justitia a constatat 'excesul de putere' al Executivului. Victor Ponta refuza reprezentarea politica a cateva sute de mii de romani. Domnule Ponta, de ce nu refuzati sa primiti la buget si taxele sau impozitele pe care le platesc acesti oameni? 'Nu exista taxare fara reprezentare' este o regula de aur o democratiei pe care dumneavoastra o ignorati cu buna stiinta", mentioneaza semnatarii motiunii.
Ei amintesc ca exista trei decizii ale instantelor in care Guvernul este condamnat pentru "refuzul" de a organiza alegeri partiale pentru mandatele vacante de primari, consilieri si parlamentari.
"Daca veti vota motiunea de cenzura inseamna ca ati inteles deja mesajul dat de alegatori in decembrie 2014. Atunci, romanii din strainatate au iesit in strada si au strigat 'Vrem sa votam!'. Acum, romanii din tara - multi dintre ei - nu au reprezentanti. Nu ies si nu-si striga nemultumirea in strada, dar vocea lor e exprimata de instantele din Romania, care, rand pe rand, obliga Guvernul Ponta sa organizeze alegeri. Daca nu veti vota motiunea de cenzura, veti arata ca sunteti rupti de cetateni, de proprii vostri alegatori. A vota impotriva motiunii de cenzura echivaleaza cu a gira actiunile nedemocratice ale Guvernului Ponta, a fi de acord cu blocarea votului in diaspora si in tara, a accepta subminarea principiilor democratice", le transmite PNL parlamentarilor.
Liberalii vor sa preia guvernarea
Liberalii vor sa il demita pe premier si sa preia guvernarea pe motiv ca Victor Ponta ar fi "calcat in picioare" dreptul la vot garantat de Constitutie.
Copresedintele PNL Vasile Blaga a declarat, joi, ca sunt sanse ca Guvernul "sa cada dupa motiunea de cenzura", aratand ca exista acordul PSRo si ca se asteapta raspunsul celorlalte grupuri parlamentare. "Sanse sunt, dar sunt un politician echilibrat si nu as spune ca acest lucru sigur se va intampla. sanse sunt. Avem acordul partidului dlui Geoana, asteptam pe parcursul noptii, pentru ca maine depunem motiunea, am transmis-o si celorlalte grupuri parlamentare - UDMR, grupul dlui Fenechiu, minoritati altele decat UDMR si independentilor -, pozitia lor", a spus Blaga, conform Agerpres, care citeaza Realitatea Tv.
Liderul liberalilor a precizat ca spera ca in Parlament sa fie prezenti toti liberalii ... atunci cand se va vota motiunea.
"Sper sa fie toti (parlamentarii liberali prezenti - n.r.). Am transmis mesaje in acest sens si eu si colega mea, doamna Gorghiu, ca toti sa fie prezenti la aceasta motiune. Sper sa fie cu totii pentru ca este un moment politic foarte important in care noi nu numai ca folosim dreptul constitutional pe care nu ni-l poate lua nimeni, dar in conditiile in care indeplinim conditiile regulamentare si avem numarul necesar de semnaturi har Domnului sa putem depune aceasta motiune si o depunem pe o tema extrem de importanta pentru romani", a mai spus Blaga.
Opozitia il acuza pe Victor Ponta ca a vrut sa ajunga presedinte al Romaniei prin "sabotarea deliberata" a romanilor din diaspora. Liberalilor le lipsesc insa peste 100 de voturi pentru a-l demite pe premier.
Ludovic Orban, prim-vicepresedintele PNL: "Am demarat negocieri cu PSRO, cu UDMR. Am angajat si negocieri individuale, inclusiv cu foarte multi parlamentari PSD, UNPR, PC, PLR".
In replica, reprezentantii PSD isi ironizeaza rivalii politici si anunta ca nu au nici o emotie, pentru ca motiunea nu are cum sa fie adoptata.
Chiar daca nu au luat o decizie finala, cei de la UDMR nu le dau mari sperante celor de la PNL.
Mate Andras, liderul deputatilor UDMR: "Daca se va mentine aceasta tema, motiunea nu cred ca are sanse de sustinere din partea noastra".
Singurii care au spus ca vor vota pentru demiterea lui Victor Ponta sunt cei sapte parlamentari care, alaturi de Mircea Geoana au infiintat Partidul Social Romanesc.
Pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata, ar fi nevoie de cel putin 278 de voturi din totalul celor 555 de senatori si deputati. PNL are 174 de alesi, asa ca ar avea nevoie de toate cele 55 de voturi ale UNPR, de 25 de voturi ale maghiarilor, precum si de cele 21 ale PC si 18 ale liberalilor lui Tariceanu.
Numai ca Gabriel Oprea a anuntat ca UNPR nu il va trada pe Victor Ponta, la fel si Calin Popescu Tariceanu. In conditiile in care sansele motiunii de cenzura sunt aproape nule, cei de la PSD ironizeaza opozitia si pe Alina Gorghiu, cea care in aceste zile este la Tokyo, la Adunarea Parlamentara NATO.
Florin Iordache, deputat PSD: "Poate vine Gorghiu din Japonia cu niste parlamentari sa voteze motiune".
Dezbaterea si votul motiunii vor avea loc saptamana viitoare.
Guvernul Ponta - "Greu de ucis" prin motiune de cenzura
Premierul Victor Ponta s-a "luptat" pana acum cu doua motiuni de cenzura, ambele indreptate impotriva Cabinetului Ponta III (5 martie 2014 - 16 decembrie 2014).
Astfel, la 13 mai 2014, liberalii au depus motiunea de cenzura intitulata "Opriti Guvernul Ponta 3 - Guvernul coruptiei, demagogiei si minciunii". Potrivit textului motiunii, Executivul condus de Victor Ponta ar duce Romania in orizontul "intunecat si corupt" din perioada 2001-2004, dar si in perioada de dinainte de 1989, cand partidul unic acaparase intreaga tara. La 27 mai, motiunea de cenzura a fost respinsa de plenul Parlamentului, cu 176 voturi pentru si 19 impotriva. Au fost prezenti 326 de deputati si senatori, dintre care au votat 196. Un vot a fost anulat. Pentru a fi adoptata, ar fi fost nevoie de minim 286 de voturi ''pentru''.
A doua motiune de cenzura a fost depusa la 12 septembrie 2014 de catre Alianta Crestin Liberala, alcatuita din Partidul Democrat Liberal si PNL. Motiunea a fost intitulata "Victor Ponta pune in pericol statul de drept! Opriti fraudarea alegerilor de catre PSD!". Liberalii si democrat-liberalii, in numar de 171, au acuzat in text faptul ca in ultimele luni in Romania "asaltul supra democratiei si asupra statului de drept a atins cote alarmante", artizanul acestor "actiuni destabilizatoare" fiind, in opinia semnatarilor, Guvernul condus de Victor Ponta. La 22 septembrie 2014, si aceasta motiune de cenzura a fost respinsa de plenul Parlamentului, cu 154 voturi pentru, 12 impotriva si doua anulate. Votul a fost secret cu bile.
In articolul 113 din Constitutia Romaniei, se arata ca Senatul si Camera Deputatilor, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Totodata, motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii. Documentul se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.
Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea potrivit articolului 114 din Constitutie.
in cazul motiunii ce va fi depusa de PNL la 5 iunie 2015, pentru a fi adoptata, este nevoie de votul majoritatii parlamentarilor, adica 278 voturi. in prezent, grupurile PNL au, in total, 173 de parlamentari, astfel ca mai este nevoie de inca 105 voturi ''pentru'', chiar presupunand ca toti parlamentarii liberali vor fi prezenti.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, PNL, Parlament, motiune de cenzura, victor ponta, demitere,
Dată publicare:
04-06-2015 19:03