Patriarhul Daniel: "Ne cerem iertare daca unele cuvinte ale noastre au fost rastalmacite". Pozitia oficiala a BOR

×
Codul embed a fost copiat

Patriarhia a emis joi un comunicat, ca raspuns la controversele din ultimele zile.

"Ne cerem iertare daca unele cuvinte ale noastre au fost insuficient de lamuritoare sau au fost rastalmacite", afirma patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, intr-un 'Cuvant parintesc si prietenesc pentru tineri'.

"In aceste momente de mare durere pentru moartea multor tineri nevinovati la Clubul Colectiv din Bucuresti, pentru familiile indoliate care isi plang pe cei dragi ai lor, si pentru cei raniti care se afla in spitale, dar si in vreme de mare framantare sociala, va adresam cuvant parintesc de mangaiere si de pretuire, de pace si binecuvantare. Ne cerem iertare daca unele cuvinte ale noastre au fost insuficient de lamuritoare sau au fost rastalmacite", arata patriarhul BOR, in textul transmis joi AGERPRES de Biroul de presa al Patriarhiei Romane.

Patriarhul Daniel afirma ca Biserica Ortodoxa Romana intelege ca tinerii de azi doresc "nu numai socializare si comuniune intre ei, ci si sa fie ascultati si incurajati in aspiratiile lor".

"Biserica noastra ii iubeste pe toti tinerii, pe cei care vin la biserica si pe cei care nu vin la biserica, deoarece ei sunt darul lui Dumnezeu pentru familie si pentru societate. Pana acum, Biserica, impreuna cu tinerii din parohii, a organizat multe programe spirituale, culturale si social-filantropice. Acum insa dorim sa exprimam mai multa afectiune si intelegere pentru toti tinerii din societate, respectand libertatea, demnitatea si aspiratiile lor. Biserica este acum alaturi de tineri intelegand dorinta lor de innoire spirituala si morala a societatii romanesti si se roaga pentru prezentul si viitorul poporului roman, spre a trai in pace si unitate", mai arata patriarhul Daniel, in cuvantul parintesc si prietenesc pentru tineri.

Citește și
preot Ioan-Florin Florescu
Mesajul unui preot ortodox:"Multe am aflat zilele astea despre bostani, dar cel mai important lucru l-am aflat despre oameni"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Unul dintre putinii preoti care au incercat sa discute cu tinerii si sa se apropie de ei a fost parintele Constantin Necula. S-a intamplat la Sibiu. Un om deschis, care cauta sa le indrume pasii tocmai pentru ca a inteles invatatura lui Iisus, asa cum este ea. Iisus a venit pentru oameni, spune el, si cum oamenii sunt diferiti, trebuie sa-ti adaptezi mesajul pentru fiecare dintre ei.

In timp ce unii l-au huiduit, parintele Necula a stiut sa se apropie cu vorba buna de ei, iar pe unii i-a covins sa il urmeze in curtea bisericii si sa se roaga impreuna.

Parintele Constantin Necula, preot: "E vocea unei strazi impotriva unei Romanii care din nefericire a devenit prea mustrata si prea putin familie, casa. II iubesc prea mult ca sa-i judec, nu am judecat in viata mea pe nimeni. Dar eu cred ca biserica inseamna mult mai mult decat un glas pe strada, inseamna pur si simplu candela aprinsa in sufletul fiecaruia. Repet, sunt o generatie frumoasa isi merita uneori zilele de glorie. Chiar daca ce striga acum nu ma entuziasmeza dar e de munca. E lectia cea mai grea a Romaniei din ultimii 20 de ani."

Oamenii au rabufnit pentru ca imediat dupa tragedie niciun preot nu s-a gandit sa tina o slujba la Colectiv. Era nevoie de vorbe bune si de alinare in atata durere. Si mai grav iesirea in public a patriarhului, de marti, a pus capac.

Patriarhia Romana a negat zvonurile potrivit carora Preafericitul Daniel ar avea in plan sa se retraga din functie.


 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Cu butoni cu Iisus la camasa si lant de aur la gat, Patriarhul ne explica:
Cu butoni cu Iisus la camasa si lant de aur la gat, Patriarhul ne explica: "Nu invatati dumneavoastra Biserica ce rol are ea"

"Noi ne rugam in biserica, asta e randuiala bisericii" - iata raspunsul dat marti de Patriarhul Daniel celor care au intrebat de ce, de cand a avut loc tragedia din clubul Colectiv, biserica nu a fost aproape de oameni.

Mesajul unui preot ortodox:
Mesajul unui preot ortodox:"Multe am aflat zilele astea despre bostani, dar cel mai important lucru l-am aflat despre oameni"

Ion Florescu, preot in orasul scotian Edinburgh, a reactionat pe blogul sau la teoriile , promovate chiar si de oameni ai Bisericii, potrivit carora tragedia din Colectiv ar avea legatura cu presupuse semnificatii malefice ale Halloween-ului.

Tragedia din Colectiv. Raspunsul BOR la strigatul disperat si revoltat al romanilor aflati in doliu:
Tragedia din Colectiv. Raspunsul BOR la strigatul disperat si revoltat al romanilor aflati in doliu: "Unde sunt preotii?"

Indurerati de soarta tragica a celor morti in incendiul de la clubul "Colectiv", sute de oameni se intreaba unde au fost preotii in acele clipe grele?

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.