10.000 de oameni au protestat în Piața Victoriei față de modificările legilor Justiției

×
Codul embed a fost copiat

Aproximativ 10.000 de oameni au protestat în faţa Guvernului, duminică seară, faţă de modificarea legilor justiţiei, traficul rutier fiind închis în Piaţa Victoriei.

Manifestanţilor li s-au alăturat şi reprezentanţii PNL, USR şi ai Platformei România 100 conduse de Dacian Cioloş, care a anunţat duminică înfinţarea unui partid politic. Manifestaţii au avut loc şi în alte oraşe din țară.

Protestele din Piaţa Victoriei - la care au luat parte aproximativ 10.000 de persoane potrivit news.ro - s-au încheiat după mai bine de patru ore. La manifestaţia împotriva modificării legilor justiţiei au participat şi liderii PNL şi USR, fostul premier Dacian Cioloş şi mai mulţi membri ai cabinetului tehnocrat.

Protestatarii au avut pancarte cu mesaje precum: "Corupţia ucide!", "Nu-s vândut, nici rebel, sunt cetăţean", "Justiţia independentă, nu marionetă", "Libertate, nu dictatură", "Justiţie independentă, nu obedientă", "Penalii nu fac legea!", "Majestate, iartă-ne!". De asemenea, pe o altă pancartă înfăţisând o tablă de şah se regăsea următorul mesaj: "Am pierdut regina, am pierdut regele, am rămas cu nebunii".

Citește și
Liviu Dragnea si Calin popescu Tariceanu
Tăriceanu: Protestatarii nu sunt bine informaţi; Cosette Chichirău era agresivă
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Unii dintre protestatari au avut candele aprinse în memoria regelui Mihai I. Totodată, unii dintre demonstranţi au fluturat drapelul României, însă nu a lipsit nici steagul UE şi cel al SUA.

Manifestanţii au cântat imnul naţional şi au aprins luminile telefoanelor mobile. De asemenea, au huiduit, iar unii dintre ei au suflat în fluiere ori vuvuzele sau au bătut la tobe.

Protestatarii au strigat, printre altele: "Hoţii!", "Justiţie, nu corupţie!", "PSD, ciuma roşie!", "Demisia!", "Jos comuniştii!", "Justiţie, nu corupţie!", "România, trezeşte-te!".

Zona protestului a fost delimitată de gardul de protecţie. Circulaţia în zonă s-a reluat în jurul orei 21,45.

Preşedinţii principalelor partide de opoziţie, Ludovic Orban şi Dan Barna, împreună cu Dacian Cioloş au participat duminică după-amiază la o conferinţă de presă comună alături de organizaţiile civice care protestează în stradă faţă de modificarea legilor Justiţiei, cerând ca românii să iasă la manifestaţii paşnice şi explicând că pasivitatea este o formă de complicitate cu actuala coaliţie de guvernare PSD - ALDE. Ei au plecat apoi împreună la protestele din faţa Guvernului.

Filmul protestelor din Piața Victoriei

UPDATE 21.30 În Piața Victoriei au mai ramas câteva sute de manifestanți. Poliția se pregatește să redeschidă circulația.

UPDATE 19:40 La manifestația de duminică seară din Piața Victoriei, Jandarmeria a folosit pentru a doua oară în acest an detașamentul de cavalerie, astfel că forțele de ordine au făcut cordon călare în faţa protestatarilor. La protestele din 26 noiembrie, jandarmeria a folosit pentru prima oară în acest an detașamentul de cavalerie, când au existat incidente între protestatari şi forţele de ordine.

protest

UPDATE 19:00 Traficul rutier a fost restricţionat, duminică seară, în Piaţa Victoriei, unde sunt câteva mii de manifestanţi, potrivit news.ro

Traficul în Piaţa Victoriei a fost restricţionat. Astfel, a fost închisă circulaţia pe bulevardul Kiseleff, de la Arcul de Triumf spre Piaţa Victoriei, pe Aviatorilor, de la Charles de Gaulle spre Piaţa Victoriei şi pe strada Paris. Traficul este deviat pe bulevardul Iancu de Hunedoara, prin pasaj.

Dacian Cioloș, prezent la protestul din Piața Victoriei

ciolos

La această oră, în faţa Guvernului se află câteva mii de oameni care scandează "Justiţie, nu corupţie", "PSD, ciuma roşie", "Demisia" sau "Hoţii".

UPDATE 18:30 Manifestanţii s-au adunat în Piaţa Victoriei după ora 18.00, iar la această oră în faţa Guvernului se află câteva sute de oameni care scandează "Justiţie, nu corupţie", "PSD, ciuma roşie", "Demisia" şi ”Hoţii”.

UPDATE 18:10 Oamenii au început să se adune în Piața Victorie din Capitală. Potrivit primelor informații, este posibil ca oamenii să nu mai pornească în marș până la Piaţa Regelui, unde să depună coroane şi să aprindă candele.

protest

Dacian Cioloș, Ludovic Orban și Dan Barna susțin aceste manifestări de stradă

protest

Fostul premier Dacian Cioloş, preşedintele PNL, Ludovic Orban, cel al USR, Dan Barna, împreună cu reprezentanţii mai multor ONG-uri şi asociaţii civice au anunțat într-o conferință de presă comună că susțin aceste manifestări de stradă.

"Nu cred că această coaliţie de la putere a fost votată şi are legitimitatea ca să distrugă justiţia, ca să distrugă credibilitatea României în exterior (...) Cum să ai bunăstare într-un stat corupt?", a declarat Dacian Cioloş, preşedintele Platformei România 100, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi cel al USR, Dan Barna.

La rândul său, liderul PNL, Ludovic Orban, a cerut oamenilor să iasă în stradă şi să protesteze paşnic, pentru a arăta actualei puteri că trebuie să ţină cont de ''ceea ce vrea majoritatea zdrobitoare din societate". 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Regizorul Tudor Giurgiu, apel către români: ”Niște cetățeni își bat joc de cei care i-au ales”
Regizorul Tudor Giurgiu, apel către români: ”Niște cetățeni își bat joc de cei care i-au ales”

Regizorul Tudor Giurgiu face apel la proteste de stradă pentru a bloca modificarea legilor justiţiei.

Tăriceanu: Protestatarii nu sunt bine informaţi; Cosette Chichirău era agresivă
Tăriceanu: Protestatarii nu sunt bine informaţi; Cosette Chichirău era agresivă

Preşedintele Senatului apără modificarea legilor justiţiei şi îi critică pe cei care se opun măsurilor PSD-ALDE

Un deputat UDMR îi compară pe protestatari cu minerii din 1990
Un deputat UDMR îi compară pe protestatari cu minerii din 1990

Deputatul UDMR Marton Arpad i-a comparat pe protestatari cu minerii care au venit în Bucureşti în 1990

Deputat PSD, acuzat că a lovit cu mașina două persoane la proteste. Reacţia lui:
Deputat PSD, acuzat că a lovit cu mașina două persoane la proteste. Reacţia lui: "O provocare"

Poliția a anunțat că a fost întocmit dosar penal în cazul persoanelor implicate miercuri în incidentul auto din apropierea Palatului Parlamentului.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.