Ziua Americii, sarbatorita la Ambasada SUA la Bucuresti
Un vulcan a erupt luni seara la resedinta ambasadorului american la Bucuresti. Vorbim despre efecte speciale, pentru ca tema hawaiana a marcat Ziua Independentei cu numarul 235.
Americanii de la noi, dar si personalitati locale s-au strans cu ocazia sarbatorii Statelor Unite.
Chiar daca este un moment festiv, ambasadorul american Mark Gitenstein nu s-a ferit sa critice, intr-o scurta declaratie acordata Stirilor ProTv, modul in care se pot face investitii la noi in tara, dar si mersul economiei.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Interviu cu Mark Gitenstein, ambasadorul SUA in Romania
Stirile ProTv: Cum credeti ca va evolua economia Romaniei in 2011?
Mark Gitenstein: Mult mai bine decat anul trecut. Fondul Monetar se asteapta la crestere economica, care va depinde insa de evolutiile din restul Europei. Germania este din ce mai puterinca, iar in Romania exporturile merg foarte bine.
Stirile ProTv: Dar economia Statelor Unite cand isi va reveni?
Mark Gitenstein: Este o intrebare de 64 de dolari. Cred ca situatia economica se va ameliora. Totul depinde de increderea pe care americanii o au in propria economie. In plus, trebuie solutionata problema deficitului bugetar.
Stirile ProTv: Economia Romaniei va fi influentata in vreun fel?
Mark Gitenstein: Nu cred. Economia Romaniei este mult mai influentata de ce se intampla in Europa. Este mult mai important ce se intampla in Germania , Franta sau Austria.
Stirile ProTv: Dar investitiile americane in Romania s-au mai redus?
Mark Gitenstein: S-au redus toate investitiile straine. Totusi au avut loc multe investiii americane in Romania. Peste 1,2 miliarde de dolari.
Stirile ProTv: Exista si factori care descurajeaza investitiile americane in Romania?
Mark Gitenstein: Cele mai mari probleme sunt lipsa de transparenta si coruptia. Daca eforturile pentru corectarea acestor probleme vor continua, va exista un impact pozitiv. Daca nu, investitorii pur si simplu isi vor duce banii in alta parte.
Stirile ProTv: Aveti semnale de la companiile americane au cerut mita?
Mark Gitenstein: Am mai multe exemple de companii americane care se plang de lipsa de transparenta si de decizii controversate in ultimii 15 ani. Toti predecesorii mei au avut plangeri similare.
_____________________________
Pe de alta parte, oficialii au interzis vanzarea si folosirea artificiilor de 4 iulie, Ziua Independentei, in sudul Statelor Unite, din cauza secetei persistente si a incendiilor care devasteaza aceasta parte a tarii, relateaza Wall Street Journal, in editia electronica.
Oficialii din Florida pana in Arizona au interzis focurile de artificii pentru a reduce riscul de incendii. Ei le-au cerut, de asemenea, locuitorilor din zonele unde nu au fost instituite astfel de interdictii sa renunte la focurile de artificii.
Guvernatorul statului New Mexico, Susana Martinez, a ordonat miercuri politiei statului sa ajute la respectarea restrictiilor. "Conditiile din New Mexico sunt pur si simplu prea periculoase pentru ca cineva sa cumpere, sa vanda sau sa foloseasca artificii in aceasta vara", a declarat ea.
"Este prea seceta, iar resursele noastre in materie de pompieri sunt prea putine pentru a putea lupta cu eventuale incendii masive provocate de artificii", a declarat, la randul sau, directorul departamentului de siguranta publica din Texas, unde 179 de cantoane din totalul de 254 au interzis focurile de artificii.
Peste 70% din statul Texas se confrunta cu seceta, iar aproximativ 10.000 de focare de incendiu au devastat peste un milion de hectare de teren in ultimele sase luni, generand pagube de sute de mii de dolari si moartea a doi pompieri voluntari.
De obicei, la 4 iulie sunt anuntate mai multe incendii decat intr-o zi obisnuita din an, iar focurile de artificii provoaca mai mult de jumatate dintre acestea, potrivit Asociatiei nationale pentru protectia impotriva incendiilor. Astfel, in 2009, focurile de artificii au provocat 18.000 de incendii, ranirea a 30 de civili si pagube in valoare de 38 de milioane de dolari.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: SUA, ziua independentei, Ziua Americii,
Dată publicare:
04-07-2011 18:13