Instituțiile în care vor fi interzise automatele de cafea sau băuturi dulci

Ultimul update: Duminica 22 Octombrie 2017 19:33
Data publicarii: Luni 16 Octombrie 2017 20:31
Categorie: Actualitate

Automatele de cafea sau băuturi dulci vor fi scoase din şcoli, iar magazinele cu produse junk food vor fi închise.

Decizia a fost luată de Ministerul Educaţiei la cererea Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, care a motivat că băuturile sunt toxice pentru copii. Încă de acum 9 ani, exista o lege care interzice vânzarea produselor periculoase pentru alimentaţia elevilor, dar în unităţile de învăţământ, astfel de magazine au în continuare profituri bunicele.

Un automat de cafea, ceai sau băuturi dulci zace pe holul Liceului de Arte din Galaţi. Clienţi sunt destui, chiar şi foarte mici. Cu doar un leu şi 50 de bani, îşi pot cumpără capuccino sau cafea cu lapte. Directorul unităţii de învăţământ spune că în şcoală sunt ore până târziu, aşa că elevii trebuie să primească energie de la o ciocolată caldă.

Director Mircea Roșca: ''Copiii au nevoie de un ceai, de o ciocolată caldă. Stau mai toată ziua la noi, studiază, nu e un capăt de ţară, hai să înţelegem situaţia asta.''

Altă şcoală, alt automat. Aici învaţă 700 de copii, iar aparatul vinde zilnic aproximativ 200 de pahare cu ceai sau capuccino. Cam 3 mii de lei pe luna îi aduce proprietarului.

Sute de școli și grădinițe din Capitală, fără autorizație ISU. Compromisul la care vor să ajungă autoritățile

Pentru că reprezintă o adevărată afacere, astfel de automate au apărut în ultimii ani în mai toate şcolile şi liceele din România, chiar chiar dacă suntem în epoca luptei împotriva obezităţii. Din acest motiv, mai mulţi părinţi au cerut interzicerea acestor aparate care, spun ei, prepară băuturi dintr-un amestec de chimicale.

Eugen Ilea, vicepreşedinte: ''La diverse analize făcute de către Oficiul de Protecţie a Consumatorului, s-a constatat că ceaiul respectiv nu conţine deloc ceai şi ciocolata deloc ciocolată, de aceea noi am făcut demersuri în această privinţă, să se interzică instalarea acestor aparate în şcoli, întrucât ne gândim la sănătatea copilului.''

Nu doar automatele de pe holurile şcolilor la care au acces elevii sunt un pericol pentru sănătatea copiilor, spun doctorii, ci şi aceste magazine amplasate în incinta unităţilor de învăţământ.

Unul, de pildă, este la o şcoală din centrul Capitalei, iar pe rafturi sunt scoase la vânzare dulciuri, sucuri, ori sărăţele.

Încă din 2009 există o lege care interzice comercializarea produselor de tip junk food în şcoli. Tot atunci, prin ordin de ministru s-au stabilit şi alimentele nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor: dulciurile cu un conţinut mare de zaharuri, chipsuri, covrigei, sticks-uri, dar şi orice fel de băutură răcoritoare. Însă în cele mai multe şcoli se găsesc în bufetul la care au acces elevii şi în continuare astfel de afaceri sunt profitabile.

Nutriționist: ”Aceste produse sunt moarte, complet lipsite de nutrienţi. Practic, de fiecare dată când un copil consumă un aliment bogat în zaharuri, creşte glucoză din sânge. Pe termen lung duce la apariţia rezistenţei la insulină, la diabet. Suntem fruntaşi la obezitate infantilă în UE.''

În perioada următoare, inspectorii şcolari din fiecare judeţ vor organiza controale în toate unităţile de invatamnt pentru a verifică dacă mai există astfel de automate şi magazine cu produse nesănătoase.

Universitățile de top din lume caută masteranzi și doctoranzi români. Ce le oferă

Universitățile de top din lume caută masteranzi și doctoranzi români. Ce le oferă

werner wolff

Un fost director din cadrul Automobile Bavaria, al cincilea şef al Tarom din acest an

Revederea emoționantă dintre un român și cătelul lui. ”O iubește pe Bela mai mult decât pe mine”

Accident în lanț, în Maramureș, după ce o basculantă cu nisip s-a răsturnat în trafic, peste o mașină

Deținuții din Timișoara, angajați la un call-center. Câți bani primesc

Imagini șocante cu un câine de luptă care atacă un cățel, după ce este asmuțit de stăpân

Stația de tratare pentru lacul de levigat de la Pata Rât nu poate fi montată din cauza birocrației

furt

Comună din Braşov, terorizata de un grup de hoți. Au furat sume mari de bani

Incendiul din Constanța, pus de un militar. Cascheta sa, descoperită la fața locului

Cinci saci plini cu milioane de cartele SIM, găsiţi pe o stradă din Capitală

Ambulanță atacată de rudele unei paciente. Femeia a murit pentru că medicii n-au putut interveni

Soluția găsită de Gabriela Firea pentru problema deșeurilor din Capitală. ”Este foarte poluant”

11 stații de cercetare a cutremurelor, deschise în Galați. Investiția se ridică la 400.000 de €