Incendiul de la mansarda unui bloc din Capitala a fost stins. Ajutorul pe care il vor primi cei afectati din partea primariei

×
Codul embed a fost copiat

Aproape 11 ore s-au chinuit pompierii din Bucuresti sa stinga un incendiu de proportii care a izbucnit la mansarda unui bloc.

UPDATE:  Persoanele afectate de incendiul care a avut loc miercuri la un bloc de pe bd. 1 Decembrie 1918 vor primi pe o perioada de maximum un an cate 1.000 de lei lunar pentru inchirierea unor locuinte, relateaza Agerpres.

Consilierii locali ai sectorului 3 au adoptat miercuri un proiect de hotarare in acest sens.

"Se aproba cazarea in regim de urgenta a persoanelor/familiilor afectate de incendiul din 9 martie, care locuiesc in bd 1 Decembrie 1918 nr. 15 A, pe o perioada temporara, in imobilele aflate la dispozitia Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sector 3. Se aproba acordarea unor beneficii sociale constand in sume de bani, in cuantum de 1.000 de lei/luna pentru inchirierea unor locuinte, pentru depasirea situatiei de dificultate temporara in care se gasesc persoanele/familiile afectate de incendiu (...) pe o perioada de maximum 12 luni", au decis consilierii.

Potrivit hotararii adoptate, de cazarea in regim de urgenta si acordarea beneficiilor sociale constand in sume de bani vor beneficia persoanele/familiile sinistrate care locuiesc pe bd 1 Decembrie 1918 nr. 15 A si care au domiciliul sau resedinta in sectorul 3.

Citește și
incendiu
Panica intr-un bloc din Iasi, dupa ce un apartament a luat foc pentru a treia oara. Cine este vinovatul pentru incendii
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"Dupa evaluarea situatiei sociale si a valorii pagubelor produse ca urmare a incendiului vor fi aplicabile prevederile Hotararii nr. 173/2014 a Consiliului Local sector 3 privind aprobarea Metodologiei de acordare a unor beneficii sociale", se arata in document.
 

 

Peste 400 de persoane au fost evacuate, iar fumul a facut ca 5 locatari sa ajunga la spital intoxicati. Focul s-a propagat rapid si a ars violent si din cauza materialelor de constructie folosite la ridicarea mansardei. Zeci de familii au ramas pe drumuri.

Locatarii speriati au fost evacuati in mare graba, iar cinci dintre ei s-au intoxicat cu fum si au ajuns la spital. Misiunea echipajelor de pompieri a fost extrem de dificila, intrucat mansarda era construita in buna parte din lemn.

Focul a cuprins incet incet intreaga mansarda a blocului iar la ora 6:30 s-a dat alarma. Pompierii ajunsi la fata locului, si-au dat seama ca 4 masini de stingere si 2 autoscari nu sunt suficiente, asa ca au mai cerut urgentalte 10 autospeciale.

In timp ce echipajele actionau pe acoperis, alti pompieri au evacuat tot blocul. Aproape 400 de locatari treziti din somn au iesit in strada, cum au apucat. Oamenii si-au pierdut in cele din urma rabdarea, cand au vazut cum flacarile se extind chiar sub ochii pompierilor.

Locatara: "Eu am garsoniera la etajul 4, nu stiu nimic, eram la serviciu si m-au sunat vecinii."

Suparati si cu lacrimi in ochi, oamenii si-au varsat oful pe pompieri

Adrian Marin purtator de cuvant ISU Bucuresti: "Interventia ne-a fost ingreunata iar incendiul s-a propagat repede din cauza lipsei peretilor care sa opuna rezistenta la foc sa limiteze raspandirea flacarilor"

Ancheta va stabili vinovatul de producerea incendiului. Din pacate, doar unii dintre cei care locuiau in mansarda aveau si asigurari pentru incendiu. Reprezentantii primariei au anuntat ca le vor oferi bani si cazare in centrele de asistenta sociala.

 

Desfasurarea evenimentelor de miercuri:

UPDATE 11:35 In urma incendiului au mai fost transportate la spital alte doua persoane intoxicate cu fum - un barbat de 56 ani, la Spitalul Floreasca, si un pacient surdomut la Spitalul "Sf. Ioan". In total cinci persoane au fost transportate la spital.

UPDATE 11:00 Aproximativ 400 de persoane care locuiesc in blocul cuprins de incendiul izbucnit miercuri pe bulevardul 1 Decembrie din Capitala au fost evacuate si un numar de 202 garsoniere au fost afectate, in urma operatiunilor de stingere, a anuntat Adrian Marin, purtator de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti.

El a spus ca este vorba despre 168 de garsoniere situate la cele patru etaje ale blocului si alte 34 aflate la mansarda.

UPDATE 10:50 Incendiul se manifesta la intreaga mansarda a blocului, pe o suprafata de 1.000 metri patrati, sub invelitoarea din tabla, iar echipele de pompieri lucreaza la decopertarea acesteia, a declarat Adrian Marin, purtator de cuvant al ISU Bucuresti.

El a spus ca, pe masura ce autospecialele prezente la fata locului raman fara apa, vin altele in sprijin pentru alimentarea continua a autoscarilor si a dispozitivelor aflate in interior.

"Un barbat in varsta, cu invaliditate, a suferit un atac de panica, dar este in afara oricarui pericol si se afla in grija echipajelor SMURD, intr-o ambulanta la fata locului. Mai sunt doua femei - una de 25 de ani, care a fost expusa la fum si a fost transportata la Spitalul 'Sf. Pantelimon' , si o alta de 30 de ani care a fost si ea transportata la Spitalul 'Al. Obregia'", a precizat Marin.

Referitor la avizul privind securitatea la incendiu, oficialul ISU Bucuresti a explicat ca exista o hotarare de guvern care prevede categoriile de constructii care se supun autorizarii din acest punct de vedere si, ca urmare, trebuie verificata legislatia si analizat obiectivul pentru a vedea daca se incadra sau nu pentru obtinerea acestui document.

Adrian Marin a punctat ca flacarile reizbucnesc in interiorul cladirii, pentru ca in momentul in care pompierii intervin pentru decopertarea invelitorii de tabla intra oxigen care alimenteaza arderea. "Din acest motiv exista limbi de foc, cum le numim noi, dar autoscarile actioneaza pe acest principiu de lichidare si limitare a propagarii incendiului", a spus Marin.

El a mentionat ca mansarda este construita aproape in totalitate din material lemnos si compartimentarea este facuta din rigips, ceea ce a dus la propagarea cu repeziciune a incendiului si controlarea lui cu mare dificultate.

Focul a pornit din garsoniera unui tanar care locuieste singur in chirie. El a reusit sa iasa singur din casa si a sunat la pompieri. Deocamdata nu se stie de la ce a pornit focul.

Flacarile s-au extins la mansarda blocului, pe o suprafata de aproximativ 1.000 de metri patrati, iar 12 autospeciale intervin la fata locului, plus 4 autoscari. Locatarii din imobil au fost evacuati.

Adrian Marin, purtator de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, a declarat ca nu au fost inregistrate victime. El a adaugat ca un barbat a suferit un atac de panica avand nevoie de ingriji medicale, dar starea lui este stabila.

O femeie in varsta de 25 ani, dupa ce a primit primul ajutor, a fost transportata la Spitalul Pantelimon, iar o alta de 30 ani a fost dusa la Spitalul "Al. Obregia", fiind intoxicate cu fum.

El a punctat ca echipajele de pompieri intampina dificultati, pentru ca incendiul se manifesta sub acoperisul din tabla, o zona greu accesibila si cu degajari foarte mari de fum.

Potrivit lui Marin, incendiul s-a propagat cu repeziciune, urmare a cantitatii mari de materiale inflamabile (lemn, polistiren) si a necompartimentarii mansardei cu pereti care sa opuna rezistenta la foc.

Focul a pornit la mijloc la mansarda care a fost construita de curand, potrivit locatarilor. Tot materialul arde foarte usor, contine polistiren si este usor inflamabil, motiv pentru care focul s-a extins foarte repede.

Blocul are aproximativ 30 de apartamente si a fost mansardat in urma cu doi ani si anvelopat. Initial a fost un bloc pentru nefamilisti.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
O batrana din Bacau se zbate intre viata si moarte, dupa ce a adormit cu o lumanare aprinsa. Cine a scos-o din incendiu
O batrana din Bacau se zbate intre viata si moarte, dupa ce a adormit cu o lumanare aprinsa. Cine a scos-o din incendiu

O batrana din Bacau este internata in stare foarte grava, in Capitala, dupa ce a suferit arsuri teribile cand casa i-a fost cuprinsa de flacari, luni dimineata.
 

Panica intr-un bloc din Iasi, dupa ce un apartament a luat foc pentru a treia oara. Cine este vinovatul pentru incendii
Panica intr-un bloc din Iasi, dupa ce un apartament a luat foc pentru a treia oara. Cine este vinovatul pentru incendii

Panica luni dimineata in centrul Iasiului, dupa ce un apartament dintr-un bloc a fost cuprins de flacari. Speriati, vecinii au sunat la 112, iar mai multe echipaje de pompieri au venit la fata locului si s-au chinuit sa stinga incendiul.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.