Miron Mitrea, condamnat la doi ani cu executare. Fostul ministru a fost plasat in carantina Penitenciarului Poarta Alba

×
Codul embed a fost copiat

Fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, a aflat sentinta in dosarul in care este acuzat de luare de mita: doi ani de inchisoare cu executare. Sentinta este definitiva.

Miron Mitrea s-a predat la Politia Judeteana Constanta, dupa ce vineri a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu executare. Este singurul dosar pe numele fostului ministru al Transporturilor, unul in care a fost gasit vinovat de luare de mita. Practic, din spaga de 325 de mii de lei, a fost renovata vila din Pipera a mamei lui. Mitrea trebuie sa dea banii inapoi statului roman.

Procurorii spun ca lucrarile au fost platite de Irina Jianu in schimbul numirii ei la conducerea Inspectoratului de Stat in Constructi. Jianu a fost si ea gasita vinovata si condamnata la 5 luni de inchisoare.

Miron Mitrea a fost unul dintre greii din PSD. A fost pe rand deputat, ministru al Transporturilor, dupa care s-a reintors in parlament. Casatorit cu Manuela, deputat si notar, Mitrea are 5 copii din trei casatorii. In perioada in care a fost ministru, numele lui Mitrea a fost legat de un contract de 120 de milioane de euro prin care CFR Marfa s-a imprumutat ca sa cumpere vagoane care nu au putut fi folosite. Ancheta, dezvaluita in emisiunea ''Romania, te iubesc'', a aratat cum banii care trebuiau sa ajute CFR Marfa au ajuns la cos.

In prezent, Miron Mitrea are doua case pe numele sau si al nevestei, un teren, bijuterii si obiecte de arta in valoare de 300 de mii de lei, trei masini, dar si o datorie la banca de o jumatate de milion de euro.

Citește și
Miron Mitrea
Fostul ministru Miron Mitrea se retrage din politica. Ce l-ar fi determinat sa faca acest gest
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Desfasurarea evenimentelor de vineri, livetext:

UPDATE ORA 19:00 Miron Mitrea a ajuns la Penitenciarul Poarta Alba, urmand sa fie plasat in carantina. Conform procedurilor, Miron Mitrea va fi plasat in carantina pentru 21 de zile, perioada in care va fi cazat intr-o sectie speciala. In aceste trei saptamani, ii vor fi facute analize medicale si alte proceduri, conform legislatiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La expirarea celor 21 de zile, o comisie din cadrul penitenciarului va stabili regimul de executare a pedepsei. In mod normal, in cazul unei pedepse cu inchisoarea mai mica de doi ani, regimul de detentie va fi unul semi-deschis.

La Penitenciarul din Constanta, pedepsele in regim semi-deschis pot fi executate si la Poarta Alba, dar si la sectia exterioara de la Valu lui Traian, urmand ca membrii comisiei sa stabileasca unde va fi repartizat Miron Mitrea, afirma reprezentnatii penitenciarului.

UPDATE ORA 16:20 Cautat la mai multe adrese din Bucuresti, autoritatile anunta ca Miron Mitrea s-a predat la sediul IPJ Constanta.

Potrivit unor surse din Politie, Miron Mitrea s-a prezentat, vineri după-amiaza, la scurt timp de la decizia instantei de condamnare a sa la doi ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita, la sediul Politiei Judetene Constanta, de unde, dupa primirea mandatului de executare a pedepsei, acesta a fost dus la Penitenciarul Poarta Alba.

Miron Mitrea va sta la Penitenciarul Poarta Alba in perioada de carantina, dupa care vor fi decise locul si regimul de executare a pedepsei.

Mitrea s-a predat la IPJ Constanta, dupa ce, in data de 9 februarie, acesta si-a schimbat domiciliul in judetul Constanta.

Surse din Politie au declarat pentru MEDIAFAX ca mutarea lui Mitrea in judetul Constanta nu ar fi fost operata si in baza de date informatizata, motiv pentru care s-a creat o confuzie, iar instanta a trimis mandatul de executare a pedepsei, in mod gresit, la Politia Capitalei.

Din aceasta cauza, o echipa de politisti bucuresteni s-a prezentat, vineri dupa-amiaza, la adresa din Bucuresti a lui Miron Mitrea pentru a-l ridica pe acesta.

UPDATE ORA 16:15 Dupa ce s-au convins ca Miron Mitrea nu este la vila din Cotroceni, oamenii legii au plecat spre alte adrese la care s-ar putea afla fostul ministru.

UPDATE ORA 16:05 Politistii au sosit cu mandat la adresa din Cotroceni a lui Miron Mitrea, insa se pare ca fostul ministru nu este acasa.

UPDATE ORA 13:00 Sentintele dictate vineri de judecatori: Irina Jianu a primit o pedeapsa de 5 luni de inchisoare cu executare, pentru dare de mita, in dosarul privind lucrarile de renovare facute la casa mamei fostului deputat PSD.

Completul de cinci judecatori al inaltei Curti de Casatie si Justitie, format din presedintele Mihai Ionut Matei, Rodica Cosma, Mariana Ghena, Anca Madalina Alexandrescu si Stefan Pistol, a decis sa confiste de la fostul deputat PSD Miron Mitrea suma de 327.928 de lei.

Instanta a mentinut celelalte dispozitii ale sentintei din 15 octombrie 2014, data de un complet de trei judecatori de la ICCJ.

Decizia de vineri a instantei supreme este definitiva, Miron Mitrea si Irina Paula Jianu urmand sa fie incarcerati. Miron Mitrea le-a spus magistratilor, la ultimul termen de judecata, ca regreta imaginea pe care si-a facut-o in fata procurorilor.

"Regret ca procuratura se refera la comportamentul meu. Am demisionat la momentul respectiv pentru a da posibilitatea inceperii urmaririi penale in cazul meu, in schimb regret ca nu a fost gasit procesul verbal de confruntare in care Sergiu Sechelariu recunoaste ca a primit un miliard de lei vechi de la mine. Nu am facut nicio fapta penala", a spus Mitrea, in ultimul cuvant.

Irina Paula Jianu le-a spus judecatorilor ca nu a primit niciodata bani si nici nu a fost favorizata de Miron Mitrea.

Procurorul de sedinta al Directiei Nationale Anticoruptie a reiterat acuzatiile care i se aduc lui Miron Mitrea, a prezentat din nou probele cu care anchetatorii au dovedit aceste fapte si a aratat ca, in raport de acest probatoriu, dar si de calitatea pe care o avea Mitrea la momentul savarsirii faptelor, se impune o majorare a pedepsei de doi ani de inchisoare cu executare, stabilita de prima instanta de judecata.

In 15 octombrie 2014, instanta suprema l-a condamnat pe Miron Mitrea, ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei in perioada 2000 - 2004 si parlamentar PSD la data trimiterii in judecata, la doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care este acuzat ca a luat mita 520.000 de lei, sub forma unor lucrari executate la casa mamei sale, pentru a o mentine pe Irina Jianu in functiile de inspector sef adjunct si, ulterior, inspector sef al Inspectoratului de Stat in Constructii.

Instanta l-a achitat pe Mitrea pentru instigare la fals si a mai dispus incetarea procesului penal in cazul sau pentru uz de fals. Prin aceeasi sentinta s-a dispus confiscarea a 169.440 de lei de la Mitrea si a fost mentinut sechestrul asigurator pus de procurori.

Irina Paula Jianu, fost sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, a fost condamnata la cinci luni de inchisoare cu executare, pentru dare de mita.

Nicolae Popescu, fost arhitect sef al Primariei Voluntari, a primit o pedeapsa de cinci luni de inchisoare pentru fals in acte si doua luni pentru favorizarea infractorului. Instanta a decis sa cumuleze aceste pedepse cu o alta de trei ani de inchisoare, dintr-un alt dosar. Judecatorii au constatat ca pedeapsa de trei ani de inchisoare a fost executata.

Procurorii aratau, in rechizitoriul trimis instantei, ca lucrarile de constructii, amenajare si dotare au fost executate de societatile Conimpuls SA Bacau, Vertcon SA Bacau, Durimpuls SRL Bacau si Regal Glass SRL Bacau la un imobil din Voluntari, judetul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.

"Foloasele necuvenite au fost pretinse si primite in schimbul numirii si mentinerii Irinei Paula Jianu in functia de inspector sef adjunct si inspector sef al ISC. La momentul numirii in functia publica Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepresedinte, respectiv actionar la societatile comerciale mentionate", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Cei trei inculpati au fost trimisi initial in judecata in 5 martie 2009, insa ICCJ a dispus ca dosarul sa ajunga din nou la Directia Nationala Anticoruptie, din cauza unor vicii de procedura. in 26 aprilie 2012, procurorii DNA l-au anuntat pe Miron Mitrea ca incep din nou urmarirea penala impotriva lui, iar dosarul a fost inregistrat la ICCJ in 25 octombrie 2013.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Miron Mitrea a demisionat din Parlament. Deputatul PSD tine sub tacere motivele retragerii:
Miron Mitrea a demisionat din Parlament. Deputatul PSD tine sub tacere motivele retragerii: "Nu vreau sa fac spectacol"

Deputatul PSD Miron Mitrea a demisionat, luni, din Parlament, plenul Camerei Deputatilor luand act de demisia acestuia. Presedintele Camerei Valeriu Zgonea a citit in plen demisia lui Miron Mitrea, incepand cu data de 2 februarie.

Fostul ministru Miron Mitrea se retrage din politica. Ce l-ar fi determinat sa faca acest gest
Fostul ministru Miron Mitrea se retrage din politica. Ce l-ar fi determinat sa faca acest gest

 Dupa o cariera politica de peste 20 de ani, Miron Mitrea si-a anuntat demisia din partid si din Parlament

Miron Mitrea a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu EXECUTARE. Decizia nu este definitiva
Miron Mitrea a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu EXECUTARE. Decizia nu este definitiva

Instanta suprema l-a condamnat pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul de coruptie privind lucrarile de constructie facute la locuinta mamei sale. Decizia nu e definitiva.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.