Fostul director SRI, George Maior, in FT: Rusia a intensificat razboiul informational. NATO si UE trebuie sa ia masuri

George Maior

Rusia a intensificat razboiul informational contra Occidentului, prin atacuri cibernetice si actiuni de propaganda care vizeaza numeroase tari, inclusiv Romania, afirma fostul director SRI George Maior.

"Dupa cum au aratat dezvaluirile despre atacurile cibernetice lansate in toamna anului trecut asupra Statelor Unite, Rusia este angajata intr-un intens razboi informational impotriva Occidentului. Alte tinte ale atacurilor cibernetice ruse au inclus Germania, Estonia, Romania, Ucraina si Georgia. Asa cum declara recent in Senatul SUA James Clapper, directorul serviciilor de informatii americane, amenintarea rusa este «mai grava decat se estima initial». Capacitatea hackerilor rusi de a accesa retelele informatice ale Departamentului de Stat si Casei Albe trebuie sa fie un semnal de alarma. Statele Unite si NATO trebuie sa raspunda acestor actiuni prin dezvoltarea unor sisteme mai eficiente de contracarare a acestei amenintari", afirma George Maior intr-un articol de opinie cu titlul "Razboiul tacut al Rusiei impotriva Occidentului", publicat miercuri seara pe blogul ziarului britanic Financial Times.

"In Europa si in spatiul euroatlantic, ofensiva informationala rusa este efectuata cu o determinare si un nivel de sofisticare din ce in ce mai ridicate. Este vorba de un razboi inteligent si modern care merge dincolo de necesitatile traditionale in materie de informatii privind intentiile tarilor inamice, care, din punctul de vedere al presedintelui rus Vladimir Putin, se refera la orice tara care se opune ambitiilor sale expansioniste", explica George Maior.

"Obiectivele tactice ale razboiului cibernetic rus variaza in functie de circumstante. Ca si in cazul atacurilor cibernetice care au vizat SUA anul trecut, actiunile similare lansate impotriva Romaniei si altor tinte NATO in 2013 au avut rolul accesarii informatiilor clasificate. Serviciul Roman de Informatii a reusit sa detecteze si sa blocheze aceste atacuri. (...) In alte cazuri, scopul a fost propagandistic. Un atac impotriva site-urilor guvernamentale din Germania, anul acesta, a fost revendicat de un grup care se autonumeste CyberBerkut, fiind un act de riposta fata de sustinerea acordata de Germania Ucrainei", subliniaza Maior.

Potrivit fostului director SRI, operatiunile cibernetice ale Rusiei sunt doar o parte dintr-un "spectru mult mai larg de masuri active" impotriva tarilor occidentale, care includ "finantarea unor partide politice", "crearea unor bloguri si site-uri proruse", "manipularea in retelele online de socializare" si "folosirea unor agenti de influenta". "Toate aceste actiuni au obiectivul comun de a contracara presupusii inamici ai Rusiei prin propagarea disensiunilor si dezinformare", argumenteaza Maior.

"In pofida numeroaselor atacuri informatice impotriva Statelor Unite si Europei, tintele primare ale Rusiei raman cele situate cel mai aproape de frontiere. Din acest punct de vedere, strategia lui Putin este evidenta: subminarea si destabilizarea guvernelor alese democratic in tarile vecine, cu scopul obtinerii de castiguri politice, economice si a influentei strategice. Generand sustinere interna, in aceste tari, pentru politicile Rusiei, prin intermediul elitelor politice si culturale si a institutiilor media, Putin spera sa reconstruiasca o sfera de influenta europeana si sa exercite control in decizii de importanta strategica pentru Rusia. Aceste tactici, la fel ca si razboiul informational propriu-zis, nu sunt noi, dar utilizarea lor a atins acum un nivel de intensitate nemaiintalnit de la momentul maxim al Razboiului Rece"
, subliniaza George Maior, notand ca acest proces a inceput in anii 2000, in contextul relansarii graduale a complexului militar si de spionaj rus sub coordonarea lui Vladimir Putin, fost ofiter KGB si fost director al FSB.

"Statele Unite si numeroase tari europene (in principal Marea Britanie, dar si Polonia si Romania) au avertizat asupra consecintelor operatiunilor agresive de informatii ale Rusiei
", aminteste Maior, subliniind ca a venit vremea ca Europa si NATO sa treaca la masuri mai puternice de contracarare a actiunilor ruse.

Citește și
Ucraina
Conflict din estul Ucrainei continua. Sase soldati ucraineni au fost ucisi, in timp ce Rusia provoaca NATO
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Aceasta situatie nu se poate prelungi. A venit timpul ca Europa si NATO sa adopte actiuni mai ferme. Este necesara o reactie robusta si coerenta fata de razboiul tacit al Rusiei, prin contracararea si neutralizarea activitatilor de spionaj ruse in statele membre. Acest lucru necesita mai multa vointa politica, dar si resurse suplimentare si instrumente mai eficiente – inclusiv modalitati legale adecvate pentru protejarea securitatii si libertatilor din Europa. Serviciul Roman de Informatii joaca deja un rol activ in contracararea acestei amenintari, oferind ajutor unor aliati regionali precum Ucraina in sensul modernizarii capabilitatilor cibernetice si pentru monitorizarea infiltrarilor serviciilor ruse in sectoare esentiale de activitate", recomanda George Maior, propunand si activitati colective suplimentare la nivelul Uniunii Europene si NATO.

"Cooperarea in cadrul UE si NATO trebuie intensificata pentru a se putea raspunde amplorii provocarilor existente. (...). Occidentul are nevoie urgent de o noua strategie de contrainformatii care sa constientizeze caracterul amenintarii si sa aiba abilitatea de a readuce Rusia la respectarea reglementarilor internationale si a normelor diplomatice specifice secolului 21", concluzioneaza George Maior, care a fost director al SRI in perioada octombrie 2006 – ianuarie 2015.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Pentagonul acuza Rusia ca a infiintat tabere de antrenament pentru separatisti in estul Ucrainei.
Pentagonul acuza Rusia ca a infiintat tabere de antrenament pentru separatisti in estul Ucrainei. "Nu exista niciun dubiu"

Rusia continua sa-i sprijine pe rebelii prorusi din estul Ucrainei ajutandu-i sa se antreneze, a afirmat marti purtatorul de cuvant al Pentagonului, citat de Interfax.

Conflict din estul Ucrainei continua. Sase soldati ucraineni au fost ucisi, in timp ce Rusia provoaca NATO
Conflict din estul Ucrainei continua. Sase soldati ucraineni au fost ucisi, in timp ce Rusia provoaca NATO

Testarea capacitatii de reactie si mobilizare a statelor NATO intervine in momentul in care, in estul Ucrainei, conflictul mocnit risca sa se aprinda violent.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.