Deputatul PDL de Vrancea, Alin Trasculescu, a fost retinut dupa ce a fost prins luand mita

×
Codul embed a fost copiat

DNA A INCEPUT URMARIREA PENALA | Din Parlamentul Romaniei, un deputat a ajuns in celula, acuzat de trafic de influenta instigare la fals si spalare de bani. Deputatul PDL Alin Trasculescu a fost retinut duminica dimineata pentru 24 de ore.

 

Procurorii DNA sustin ca politicianul, prin intermediul unui apropiat - de asemenea retinut pentru 24 de ore - ar fi primit de la un om de afaceri 464.000 de lei, in mai multe transe. In schimbul banilor, deputatul i-ar fi promis denuntatorului ca il ajuta sa obtina mai multe contracte avantajoase cu statul.

Procurorii DNA au explicat schema care l-a trimis pe Alin Trasculescu din bancile Parlamentului direct in arestul Politiei Capitalei

Ei sustin ca in perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, politicianul - lider al filialei PDL Vrancea - ar fi primit din partea unui om de afaceri peste 100.000 de euro. Nu direct, ci prin intermediul unui apropiat, Valeriu Marian Calota. Potrivit comunicatului procurorilor anti-coruptie, banii au fost virati in contul firmei MARYNA EXCLUSIV, infiintata in 2008 de Calota.

Citește și
Alegeri
In Bucuresti, USL ocupa prima pozitie pe buletinele de vot, urmata de UDMR si ARD
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

In schimbul banilor, un om de afaceri, denuntatorul din acest dosar - al carui nume nu a fost dat publicitatii - primea asigurari ca Trasculescu va influenta autoritatile locale, precum si functionari din Ministerul Dezvoltarii pentru a-i acorda contracte avantajoase.

Ultimul episod - retinut in comunicatul DNA - s-a petrecut aseara. Valeriu Calota - omul lui Trasculescu - a fost prins in flagrant de procurori cand primea suma de 50.000 de lei de la denuntator, banii urmand sa ajunga la politician. Imediat, procurorii i-au retinut pentru 24 de ore si pe Trasculescu, si pe Calota, ajunsi in arestul Politiei Capitalei.

Ministrul Justitiei a sesizat Camera Deputatilor pentru ridicarea imunitatii lui Alin Trasculescu, pentru ca procurorii sa poata cere mandat de arestare preventiva in cazul sau. Parlamentul ar putea fi convocat in zilele urmatoare. Colegii de partid ai politicianului retinut sustin ca vor lasa justitia sa-si urmeze cursul.

Tanarul deputat aflat acum in arestul politiei este la primul mandat de parlamentar de Vrancea si candideaza pentru al doilea. In varsta de 38 de ani, Trasculescu este casatorit si are doi copii. Presedinte al organizatiei PDL Vrancea, este unul dintre cei mai saraci parlamentari, daca ne luam dupa declaratia de avere de pe site-ul Camerei Deputatilor.

Nu detine nicio casa si niciun teren. Are in schimb trei masini, doua pe numele sotiei sale, dar nu are niciun leu in conturi bancare. Trebuie sa returneze 6.000 de euro dintr-un credit de 11.000 luat in 2006.

DNA A INCEPUT URMARIREA PENALA
Alin Trasculescu este urmarit pentru:
- Trafic de influenta;
- Instigare
la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata;
- Instigare la infractiunea de spalare a banilor
.

Oficiali din Directia Nationala Anticoruptie (DNA) au declarat, pentru MEDIAFAX, ca este inceputa urmarirea penala in cazul deputatului Alin Trasculescu, data fiind exceptia reprezentata de prinderea acestuia in flagrant delict.

Deputatul PDL Alin Trasculescu este cercetat pentru trafic de influenta, instigare la infracțiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la infractiunea de spalare a banilor, cunoscand ca acestia provin din savarsirea infractiunii de trafic de influenta, potrivit DNA.

In acelasi dosar, este cercetat Marian Valeriu Calota, asociat și administrator al SC Maryna Exclusiv SRL, pentru complicitate la infractiunea de trafic de influența, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in legatura cu infracțiunea de trafic de influența, in forma continuata (cinci acte materiale), santaj comis in legatura cu infracțiunea de trafic de influența și spalare a banilor, cunoscand ca aceștia provin din savarșirea infractiunii de trafic de influența, in forma continuata (patru acte materiale), se precizeaza intr-un comunicat remis MEDIAFAX de Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

Potrivit DNA, in perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, Alin Trașculescu, in calitate de deputat in Parlamentul Romaniei și președinte al Organizației Județene Vrancea a unui partid politic (PDL - n.r.), a pretins de la reprezentantul unei societați comerciale (denunțator in cauza), inițial suma de 50.000 de euro, care ulterior a fost majorata la 150.000 de euro. Banii au fost pretinși cu ajutorul inculpatului Calota Marian-Valeriu care l-a constrans prin amenințare pe denunțator sa remita lui sumele solicitate.

Pentru obținerea banilor, sustin procurorii, deputatul a lasat sa se creada ca are influența asupra reprezentanților autoritaților locale din județul Vrancea, pentru a-i determina sa solicite realizarea unor obiective de investiții in cadrul Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) și asupra funcționarilor din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale și Turismului cu atribuții de verificare, avizare și aprobare in derularea procedurii specifice aceluiași program, precum și asupra reprezentanților unei societați comerciale, pentru a-i determina sa deruleze o relație contractuala cu firma administrata de denunțator.

Din banii pretinși, Trașculescu a primit, prin intermediul lui Calota, in mai multe tranșe, suma totala de 464.000 de lei.

Pentru a crea aparența de legalitate a primirii acestor sume de bani, inculpatul Calota Marian-Valeriu, in perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, a falsificat mai multe contracte comerciale, incheiate intre firma denunțatorului și SC Maryna Exclusiv SRL, firma lui Calota Marian-Valeriu, aceste inscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plaților corespondente și justificarea acestora in evidențele contabile ale celor doua societați comerciale. In acest mod, din contul firmei denunțatorului in contul SC Maryna Exclusiv SRL a fost transferata suma totala de 404.000 de lei, se mai precizeaza in comunicatul DNA.

Ulterior, in același scop, deputatul a pretins denunțatorului inca 1.100.000 de lei, pe care a impus sa ii fie dați in doua tranșe, de 50.000 de lei și, respectiv, 1.050.000 de lei. In acest context, la data de 6 noiembrie 2012, in scopul obținerii banilor, Trașculescu l-a determinat pe inculpatul Calota sa incheie in fals un contract, avand ca obiect o operațiune comerciala fictiva intre firma denunțatorului și SC Maryna Exclusiv SRL. Ca urmare, firma denunțatorului a transferat in contul SC Maryna Exclusiv SRL suma de 1.100.000 lei, bani care au fost reintroduși in circuitul civil.

La 10 noiembrie 2012, Calota a primit de la denunțator 50.000 de lei, pentru a fi remisa lui Trașculescu, la cererea acestuia. Cu aceasta ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, precizeaza DNA.

Sambata, 11 noiembrie, procurorii anticorupție au dispus reținerea celor doi pentru 24 de ore.

"Avand in vedere calitatea sa de deputat in Parlamentul Romaniei, in conformitate cu prevederile art. 72 alin. 3 din Constituția Romaniei, Direcția Naționala Anticorupție l-a incunoștiințat pe ministrul Justiției cu privire la efectuarea percheziției și reținerii inculpatului Trașculescu Alin-Silviu", se mai arata in comunicatul DNA.

Marian Valeriu Calota va fi prezentat Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile, conform sursei citate.

FILMUL FLAGRANTULUI

Depuatul PDL Alin Trasculescu ar fi incuviintat sa primeasca 50.000 de euro de la cel care l-a denuntat, la intalnirea cu acesta participand si un intermediar, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, Trasculescu a fost prins in flagrant sambata seara, in jurul orei 21.00, la Focsani.

Acolo, deputatul s-a intalnit cu denuntatorul si cu un intermediar, pentru a primi suma de 50.000 de lei.

Potrivit surselor citate, Trasculescu nu a atins propriu-zis banii folositi la flagrant, insa ar fi incuviintat ca acestia sa ajunga la el.
Deputatul PDL a fost retinut in noaptea de sambata spre duminica, in jurul orei 1.30.

In prezenta, el se afla in arestul Politiei Capitalei, de unde va fi dus, pentru audieri, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

CINE ESTE ALIN TRASCULESCU

Alin Trasculescu este absolvent al Facultatii de Mecanica, Specializarea Autovehicule Rutiere, din cadrul Universitatii "Transilvania" Brasov. El este casatorit si are doi copii.
in perioada 2004 - 2008 a fost director al Registrului Auto Roman Reprezentanta Vrancea. In anul 2006 s-a inscris in PDL, an in care a devenit si vicepresedinte al PD Focsani. in 2008, a fost numit presedinte interimar al organizatiei judetene a PDL Vrancea, ulterior fiind ales lider al filialei.

In anul 2008, din iunie pana in decembrie, a fost viceprimar al municipiului Focsani. Tot in 2008 a candidat la functia de primar al municipiului Focsani, fiind insa invins de catre actualul primar al municipiului Decebal Bacinschi. Trasculescu a candidat pentru functia de primar al Focsaniului si la alegerile locale din 2012, cand a obtinut mai putin de 20 la suta din voturile alegatorilor.

 

CE ARATA DECLARATIA DE AVERE A DEPUTATULUI PDL

Potrivit declaratiei de avere postata pe site-ul Camerei Deputatilor, Alin Trasculescu nu are terenuri sau locuinte, insa este proprietarul a trei autoturisme, fiind vorba despre un Volkswagen Golf, cumparat in 2003, un Volkswagen Touareg si un Mini-N. De asemenea, el are bijuterii si obiecte de arta in valoare de 35.000 de euro.

El are, potrivit documentului citat, un credit la banca Unicredit in valoare de 11.000 de euro, scandent in 2016. Trasculescu a obtinut in anul 2011, 63.634 de lei din functia de deputat, iar sotia acestuia, angajata a unei banci, venituri de 42.000 de lei.

AR FI AVUT PUTERE DE INFLUENTA ASUPRA FUNCTIONARILOR DIN MINISTERUL ELENEI UDREA

elena udrea
Deputatul PDL Alin Trasculescu, retinut de procurorii anticoruptie pentru trafic de influenta, a lasat sa se creada ca are influenta asupra funcționarilor din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDTR), cand acesta era condus de Elena Udrea, in scopul obtinerii de aprobari.

Potrivit DNA, in perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, Alin Trașculescu, in calitate de deputat in Parlamentul Romaniei și președinte al Organizației Judetene Vrancea a unui partid politic (PDL - n.r.), a pretins de la reprezentantul unei societati comerciale (denuntator in cauza), initial suma de 50.000 de euro, care ulterior a fost majorata la 150.000 de euro. Banii au fost pretinsi cu ajutorul inculpatului Calota Marian-Valeriu care l-a constrans prin amenintare pe denuntator sa remita lui sumele solicitate.

Pentru obtinerea banilor ceruti de la denuntator, sustin procurorii, deputatul a lasat sa se creada ca are influenta asupra reprezentantilor autoritatilor locale din judetul Vrancea, pentru a-i determina sa solicite realizarea unor obiective de investitii in cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) si asupra functionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale și Turismului cu atribuții de verificare, avizare și aprobare in derularea procedurii specifice aceluiasi program, precum si asupra reprezentantilor unei societati comerciale, pentru a-i determina sa deruleze o relatie contractuala cu firma administrata de denuntator.

Elena Udrea a fost ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului in Guvernul Boc, intre decembrie 2009 si februarie 2012. De asemenea, ea a fost ministru al Turismului in perioada decembrie 2008 - octombrie 2009.
 

PDL REACTIONEAZA. BLAGA: TREBUIE SA PLATEASCA

Parlamentarii PDL vor vota pentru ca in cazul deputatului Alin Trasculescu justitia sa isi poata face treaba, a declarat presedintele PDL, Vasile Blaga, mentionand ca incidentul afecteaza PDL in campanie, ca situatia este regretabila, dar cei care au gresit trebuie sa plateasca.

"Situatia este regretabila"
, a spus Blaga, intr-o interventie la Realitatea TV, mentionand ca PDL va proceda in acest caz asa cum procedeaza de fiecare data, astfel incat justitia sa isi poata urma cursul.

"Cand va veni solicitarea de la ministrul Justitiei de ridicare a imunitatii, am vorbit si cu liderul de grup Mircea Toader, deputatii PDL vor fi in sala si vor vota pentru ca justitia sa-si faca treaba
", a spus Blaga.

Intrebat daca acest incident este "o pata" la adresa PDL in campanie, liderul PDL a raspuns: "Da, ne doare, ne afecteaza in campanie, dar cei care au gresit trebuie sa plateasca, iar justitia sa isi faca treaba".

El a tinut sa sublinieze ca PDL nu procedeaza in astfel de cazuri asa cum procedeaza USL.

Tot duminica, purtatorul de cuvant al ARD, Traian Ungureanu, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca parlamentarii PDL vor fi prezenti in plen pentru a inlesni actul de justitie in cazul Trasculescu.

"PDL considera ca justitia trebuie sa-si faca datoria si trebuie sa fie lasata sa-si faca datoria indiferent despre ce este vorba. Daca va exista o solicitare in acest sens, parlamentarii PDL vor fi prezenti in Parlament pentru a inlesni actul de justitie", a spus Ungureanu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Ponta: Cei de la PDL se comporta ca Hitler in buncar, in 1945
Ponta: Cei de la PDL se comporta ca Hitler in buncar, in 1945

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, sambata, la Targoviste, ca liderii PDL "se comporta ca Hitler in buncar, in 1945", intrucat spera ca PSD si PNL sa se certe intre ele.

In Bucuresti, USL ocupa prima pozitie pe buletinele de vot, urmata de UDMR si ARD
In Bucuresti, USL ocupa prima pozitie pe buletinele de vot, urmata de UDMR si ARD

Biroul Electoral al Municipiului Bucuresti a hotarat, vineri, ca pe prima pozitie a buletinelor de vot din Capitala sa fie trecuta Uniunea Social Liberala, urmata de UDMR si Alianta Romania Dreapta, in timp ce PP-DD se afla pe pozitia a opta. 

Blaga:
Blaga: "Dupa guvernarea Ponta va ramane doar dara de fum". Lansarea candidatilor ARD pe ProTV News

PRO TV NEWS a transmis LIVE evenimentul de lansare a candidatilor Aliantei Romania Dreapta (ARD) pentru alegerile parlamentare.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.