Crima de la poligon, surprinsa de camere. Ce scrie in biletul de adio lasat de elevul care si-a impuscat mortal instructorul

×
Codul embed a fost copiat

Un incident foarte grav s-a petrecut, marti seara, intr-un poligon privat din Capitala. Un barbat si-a impuscat instructorul, apoi si-a luat si el viata, in timpul unei sedinte de tragere.

Cititi in articol:
-► Ce scrie in biletul de adio
-► Crima a fost surprinsa de camere de supraveghere
-► Clientii poligoanelor de tir, verificati
-► Filmul crimei
-► Ce este "metoda Mozambic", prin care a fost executat instructorul

Victima n-a avut nicio sansa de supravietuire, avand in vedere ca au fost executate asupra sa nu mai putin de trei focuri de arma. Deocamdata nu se stie mobilul acestui act sangeros.

Tanarul care si-a impuscat instructorul in poligonul de la UTI, iar mai apoi s-a sinucis cu aceeasi arma, a lasat un bilet de adio, in care a scris ca se simte inutil si ca vrea sa moara, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Sursele citate au precizat ca biletul a fost gasit de familia tanarului de 24 de ani, intr-o haina a acestuia.

Citește și
Sergiu Florea
Sergiu Florea, studentul la Medicina care a ucis si transat un barbat, se casatoreste in inchisoare cu o tanara din Ucraina
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Crima, surprinsa de camerele de supraveghere

Potrivit Mediafax, care citeaza surse judiciare, crima urmata de sinucidere a fost suprinsa de camerele de supraveghere, din imagini reiesind ca tanarul, care tragea la tinta, si-a impuscat instructorul de trei ori cu un pistol Glock, dupa care s-a impuscat in cap.

Sursele citate au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX ca tanarul in varsta de 24 de ani, Cristian Pop, care si-a impuscat instructorul de tir, apoi s-a sinucis, era un client mai vechi al poligonului si nu era cunoscut de angajati drept o persoana conflictuala. Angajatii poligonului spun ca nu stiu ca acesta sa se fi certat vreodata cu vreunul dintre instructorii de tir.

Cristian Pop isi facuse programare la poligon pentru marti seara, iar in jurul orei 19.30 a inceput sa traga la tinta asistat de instructorul Nicolae Tanase, director al Poligonului UTI, in varsta de 56 de ani.

Pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere din poligon se poate observa cum tanarul trage cateva focuri la tinta, dupa care se intoarce brusc catre instructorul de tir, pe care il impusca de trei ori cu un pistol Glock de calibru noua milimetri, de la o distanta de aproximativ un metru. Dupa ce instructorul s-a prabusit, Popa a mai tras inca doua gloante in trupul victimei, apoi s-a impuscat in cap cu acelasi pistol.

In noaptea de marti spre miercuri, anchetatorii au anuntat familia lui Pop, care locuieste in comuna Pantelimon si au reusit sa afle ca acesta a intrat intr-o depresie dupa ce iubita lui a plecat in strainatate.

Clientii poligoanelor de tir, verificati dupa crima de la UTI

Sursele citate au precizat pentru MEDIAFAX ca, dupa incidentul care a avut loc marti seara, in urma caruia un tanar si-a impuscat instructorul dupa care s-a sinucis, vor fi verificate bazele de date ale tuturor poligoanelor.

In urma acestui demers, oamenii legii urmaresc sa realizeze o situatie a persoanelor care nu sunt autorizate sa foloseasca arme letale, dar care sunt pasionate de tir si sa verifice daca sunt cunoscute pentru comiterea unor infractiuni cu violenta sau sunt luate in evidenta pentru boli psihice.

Potrivit politistilor, pana in anul 2011, in poligon puteau folosi arme letale numai persoanele care aveau autorizatie pentru detinerea unor astfel de arme. incepand din 2011 insa, legea a fost schimbata, pentru ca trebuia aliniata la legislatia Uniunii Europene, iar in poligoane s-a permis accesul oricarei persoane care a implinit varsta majoratului.

In momentul de fata, instructorul este singura persoana care poate decide daca cineva nu poate sustine o sedinta de tragere. Astfel, el poate refuza un client daca acesta pare agitat, bolnav psihic sau in stare de ebrietate.

Filmul crimei

In jurul orei 19:30, un apel la112 a anuntat ca in poligonul privat de pe Soseaua Oltenitei doua persoane zac impuscate. Prima ar fi un instructor de tragere. A doua - elevul sau.

Imediat, zeci de criminalisti si politisti au fost mobilizati la fata locului, iar pentru salvarea a victimelor au sosit medicii. Pentru niciunul dintre raniti insa nu s-a mai putut face nimic.

Incidentul s-a petrecut in poligonul subteran, iar la fata locului erau o multime de politisti criminalisti care au ridicat probe si au verificat daca vreo camera de supraveghere a inregistat evenimentul.

Varianta pe care au conturat-o procurorii inca din primele cercetari este terifianata.

"Principala versiune a anchetei ar fi omorul urmat de sinuciderea celei de-a doua. Nu putem sa va dam astfel de detalii, suntem intr-o faza incipienta", a spus procurorul Rares Stan, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.

Elevul - un barbat pasionat de arme - pare ca si-ar fi executat instructorul. Aceasta teorie se bazeaza mai ales pe faptul ca in corpul victimei au fost gasite trei gloante: doua in piept si unul in cap. Modalitatea in care a fost ucis instructorul seamana cu cea folosita de trupele speciale cunoscuta sub numele de stilul Mozambic.

Deocamdata nu se stie clar care este motivul pentru care elevul a recurs la un asemenea gest. Cert este ca dupa comiterea crimei, barbatul s-a sinucis.

Instructorul Nicolae Tanase era directorul poligonului si avea 56 de ani. A fost sportiv de performanta si a castigat multe competitii nationale de TIR sportiv. In ultimii ani insa, profesa ca instructor, iar prin mana sa au trecut zeci de elevi.

La apogeul carierei sale, Nicolae Tanase a fost desemnat de catre Federatia Romana de TIR drept "antrenor emerit" al acestui sport. Colegii sai nu-si pun problema ca instructorul sa nu-si fi indeplinit sarcinile de serviciu. Orice sedinta de tragere incepea cu un instructaj, iar elevul de marti seara era un client vechi al poligonului si cunostea foarte bine regulile.

"Exista patru reguli de baza: intotdeaua tratezi arma cu maxima responsabilitate, niciodata nu indrepti arma catre o persoana, arma este tratata ca si cum ar fi incarcata si introduci degetul in arma tragaciului in vederea executarii focului doar atunci cand poligonul este liber", a spus un instructor.

In ce masura au fost respectate aceste detalii si daca acest incident putea fi evitat in vreun fel vor stabili procurorii in cadrul anchetei. Totodata, miercuri se va face si autopsia celor doua cadavre, in urma careia se va putea stabili exact si cauza mortii.

Metoda Mozambic - istoric si tehnica

Metoda Mozambic - cunoscuta in engleza si ca Failure Drill sau Failure to Stop Drill si informat ca "doua in piept, unul in cap"- este o metoda de executie care necesita ca cel care trage sa tinteasca de doua ori in pieptul victimei, rapid, pentru a incetini tinta, si o data in cap - glont care, daca este plasat bine, va imobiliza tinta.

Potrivit wikipedia.org, Mike Rousseau, un mercenar care a luptat in Razboiul de Independenta din Mozambic (1964-1974), a fost cel care a inventat aceasta tehnica, atunci cand s-a intalnit cu un luptator de guerila inarmat cu un AK-47. Luptatorul se afla la zeci pasi de el atunci cand Rousseau si-a ridicat pistolul, un Browning HP35, si i-a aplicat doua gloante in tors. Rousseau l-a impuscat pe fiecare parte a sternului, fapt care ar fi trebuit sa-l imobilizeze sau sa-l omoare pe luptator. Cum acesta inca inainta spre el, Rousseau a mai tras un glont, spre capul luptatorului. Acesta i-a strapuns gatul, retezandu-i sira spinarii.

Mercenarul a povestit apoi intamplarea unei cunostinte, expertul in arme mici si fondator al Scolii de shooting Gunsite, Jeff Cooper. In anii '70, metoda Mozambic a fost incorporata oficial in curricula scolii prvind tehnicile moderne de tragere.

In 1980, doi ofiteri SWAT ai Departamentului de Politie din Los Angeles au urmat cursurile Scolii Gunsite. Larry Mudgett si John Helms au primit permisiunea de a preda tehnica politistilor de la LAPD. Acestia au redenumit-o Failure Drill, ingrijorati ca Mozambic ar putea avea conotatii rasiste.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Gestul cutremurator facut in urma cu doua saptamani de barbatul din Olt care si-a ucis fiicele, apoi s-a sinucis
Gestul cutremurator facut in urma cu doua saptamani de barbatul din Olt care si-a ucis fiicele, apoi s-a sinucis

Barbatul din Olt care si-a omorat fiicele prin spanzurare, apoi s-a sinucis, a avut o tentativa de suicid si in urma cu doua saptamani, cand a inghitit mai multe medicamente si a fost internat la Sectia de Psihiatrie a Spitalului Judetean Slatina.

Sergiu Florea, studentul la Medicina care a ucis si transat un barbat, se casatoreste in inchisoare cu o tanara din Ucraina
Sergiu Florea, studentul la Medicina care a ucis si transat un barbat, se casatoreste in inchisoare cu o tanara din Ucraina

Sergiu Florea, fostul student la Medicina din Timisoara, condamnat pentru uciderea si transarea unui barbat, a depus la Primaria Arad documentatia necesara pentru a se casatori la inceputul lunii aprilie.

A mers in vizita la bunica ei, insa a facut o descoperire socanta. Initial a crezut ca femeia dormea
A mers in vizita la bunica ei, insa a facut o descoperire socanta. Initial a crezut ca femeia dormea

E alerta in judetul Arges. O batrana de 75 de ani a fost ucisa cu sange rece in casa, iar asasinul este cautat acum de politisti.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.