Maria, 1 an si 4 luni, a treia victima in cazul copiilor din Arges. Lista de balbe a autoritatilor ce nu pot gasi problema

×
Codul embed a fost copiat

Ne indreptam incet, dar sigur, inspre o tragedie nationala. Inca un bebelus, al treilea, s-a stins la „Spitalul Marie Curie” din cauza infectiei, cu bacteria E- coli.

Este vorba despre Maria, o copila de numai un an si 4 luni. Incalificabil este ca, intr-o tara cu aspiratii europene, la 7 zile de la o imbolnavire in masa, autoritatile nu fac decat sa isi arate neputinta. Sunt pur si simplu incapabile, sa priveasca in ochii parintilor devastati si sa le spuna ce anume i-a nenorocit pe acesti copii. Cei din sanatate nu se coordoneaza cu cei din domeniul sanitar veterinar, analizele se fac, dar nu toate la obiect, iar lamuririle intirzie.

Marti, parintii Mariei, o fetita de 1 an si 4 luni a carei stare s-a inrautatit duminica noapte, au primit o veste infioratoare. Copilul, singurul care mai era conectat la aparatele de respiratie artificiala, s-a stins. Ieri mamica ei se ruga la Dumnezeu pentru o minune.

''Au spus ca e virusul foarte puternic si e posibil ca acum sa fie bine acum sa nu mai fie. Eu nu vreau decat sa se faca copilul meu bine. Nu stiu de la ce. Sotul meu e terminat, aseara era langa patul fetitei care...si e terminat si abia poate sa mai vorbeasca."

Acasa, la Pitesti vestea i-a naucit pe toti. Medicii povestesc ca, desi acum 2 zile, Maria era bine totul s-a rasturnat.

Citește și
copii bolnavi Arges
Cazul copiilor infectati cu o bacterie agresiva: portocalele din Arges, trimise la analize. "Eu cred ca din fructe, asa zic"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Vorbim deja de 3 victime inocente. Toti copilasii au murit in urma complicatiei sindromului hemolitic uremic. Primul a decedat in 4 februarie al doilea luni dimineata.

"Tipul de Echerichia coli care s-a izolat in coproculturile acestor copii nu este tipul de E.Coli responsabil de boala. Acest germene are o viata in materiile fecale si in organismul uman foarte scurta. Actioneaza prin niste toxine pe care le emite si aceste toxine sunt responsabile pentru toate manifestarile acestei boli”, spune dr. Mihaela Balgradean.

La Marie Curie mai sunt internati 7 prunci, iar medicii sunt preocupati in egala masura si de starea lor actuala dar si de sechelele cu care ar putea ramane dupa atatea zile de dializa si terapie intensiva.


Si totusi , in toata acestea mare de amar astazi un baietel de 3 ani si 2 luni si o fetita de 7 luni au plecat acasa. Zilele trec, insa intrebarile ramin. O mina de ajutor ar putea veni din strainatate de la Centrul European de control al bolilor de la Stockholm.

Cu lacrimi in ochi, parintii pruncilor internati inca acuza autoritatile ca au bijbiit inca din prima zi. Echipele DSP au ajuns intr-un final si pe la casele lor dar dupa o saptamana, cand produsele erau deja alterate sustine mama Anei Maria.

"Cosmar, nu as dori nici dusmanilor sa treaca prin ce am trecut. Sa ai un copil perfect sanatos, vioi inteligent si sa il vezi leguma..este groaznic. Au luat de peste tot apa lapte fructe ce au mai gasit, probele dupa doua saptamani sunt alterabile", spune Lavinia Marinescu, mama Anei Maria.

Totul e in regula daca ne uitam la analize ... si totusi copiii mor. Ultima bilba a autoritatilor pare sa fie cea legata de portocale. In timp ce autoritatile medicale cauta Ecoli cele sanitar veterinare umbla dupa reziduri de pesticide.

"Portocalele sunt tratate cu ceara si cu substantelor fungice care impiedica dezvoltarea microorganismelor pe suprafata lor asa ca era putin probabil sa se gaseasca E coli pe suprafata portocalelor", spune Alexandru Rafila, microbiolog.

Nici medicii nu reusesc sa identifice cauza acestor imbolnavirilor in lant.

Acum, dupa 7 zile, a aparut si ipoteza tratamentelor gresite. Multi dintre copiii care au ajuns in spitalele din Pitesti au primit antibiotic, ceea ce ministerul sanatatii considera intr-un comunicat ca a fost o greseala. Ministrul nuanteaza insa raspunsul.

"Dincolo de protocoale, tratamentul trebuie individualizat, medicul poate sa ia decizii dincolo de terapie, dar pornesc de la prezumtia ca medicii au facut ce au considerat necesar in momentul respectiv."

E cunoscut insa faptul ca administrarea de antibiotic a devenit o practica, iar in cazul unei boli diareice, antibioticul este un tratament corect, sustin si medicii de le spitalul Marie Curie.

"Se face pas cu pas. In momentul respectiv aveau argumente de analize sa faca tratamentul. Colegii au reactionat corect", spune Denis Stanescu, purtatorul de cuvant.

Ipoteze peste ipoteze ... concluzii insa fara raspunsuri. Dupa atatea zile de analize, autoritatile inca nu stiu sa raspunda la intrebarea care sta pe buzele parintilor: cum s-au imbolavit copiii ?

„Ancheta este in desfasurare, de-asta o extindem. S-a pus problema la firmele de salubrizare care muta gunoiul. Este o investigatie detectivista. S-au ridicat probe de sol”, spune si Victor Strambu, Secretar Stat Ministerul Sanatatii.

Si tocmai pentru ca multi cerceteaza dar nimeni nu ofera un raspuns, astazi corpul de control al Premierului a demarat si el o ancheta la spitalul Marie curie si la cel din Pitesti. Au fost verificate schemele de tratament si s-a stat de vorba cu medicii care se ocupa de copii.

In plus toate spitalele din tara vor trebui sa raporteze Institutului National de Sanatate Publica, toate cazurile de diaree severa cu deshidratarea copiilor pana in 5 ani.

Declaratii de presa facuta de la Instititul National de Sanatate Publica

Conf. dr. Victor Strambu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii: “Ministerul Sanatatii este preocupat de doua lucruri in acest moment: starea pacientilor aflati in spital si ne dorim sa avem vesti bune si continuarea anchetei epidemiologice care este in curs.

Prof. dr. Mihaela Balgradean, de la Marie Curie: “Vorbim de o boala grava, dar cu gravitati diferite in functie de fiecare pacient in parte.”

Zece copii sunt inca spitalizati la Marie Curie. La ora actuala sunt sase copii spitalizati la sectia de nefrologie si patru copii in terapie intensiva. De aceea spuneam ca vorbim de gravitati diferite, de aspecte diferite. Nu toti copiii care fac sindrom hemolitic uremic au nevoie de dializa si de metode de resuscitare extrem de invazive.

Doi dintre copiii spitalizati pe sectia de nefrologie vor fi astazi externati. Vor pleca acasa cu o situatie net ameliorata. Este vorba de doi copii care nu au necesitat dializa.

Ceilalti patru copii spitalizati pe nefrologie au in continuare nevoie de dializa peritoneala. Ei au o evolutie foarte buna, isi reiau treptat functia renala, au inceput sa manance, starea lor generala este mai buna.”

“Sindromul hemilitic uremic este cea mai grava si fecventa boala de tip insuficienta renala la sugar si la copilul mic. Insuficienta renala este primul semn al bolii.”

“In boala asta trebuie foarte multa rabdare, foarte multa pricepere, trebuie sa reusesti sa transmiti incredere. Lucrurile acestea se intampla de la o zi la alta pentru ca de foarte multe ori este nevoie de spitalizari prelungite. Situatia acestor copii care pleaca dupa cateva zile este o situatie speciala, desigur pe noi ne bucura foarte mult. Cei care au nevoie de dializa peritoneala pot ramane in spital 2-3 saptamani, chiar o luna de zile.”

Sechelele se leaga nu numai de functia renala care poate fi compromisa sau partial compromisa, unii dintre ei, care sufera de o boala de rinichi progresiva, pot avea nevoie de dializa pe tot parcursul vietii.”

Ne referim la copii care au fost intubati si care necesita aceste manevre de resuscitare la un moment dat. Exista si riscuri in ceea ce va da in final rezultat pe boala pulmonara, pe activitatea motorie, pe activitatea sistemului nervos central pentru ca pe de o parte este boala care afecteaza toate aceste organe, iar pe de alta parte sunt si mijloacele terapeutice extrem de invazive care pot sa contribuie la gravitatea acestei evolutii.”

Este vorba de E. Coli enteropatogen, este o tulpina obisnuita ce se poate gasi in orice alt tip de diaree si care nu are absolut nicio legatura cu sindomul hemolitic uremic. El este dat de o tulpina de E. Coli enteroinvaziva, enterohemoragica, enterotoxica. Ei nu au o tulpina care sa explice boala.

"Este posibil sa fi fost ceva in comun, insa va fi extrem de greu sa dovedim cauza exacta a acestei boli. In aproape 90% din cazuri nu se depisteaza cauza, deoarece germenele dispare din organism si raman doar efectele bolii."

Prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, consilier onorific al ministrului Sanatatii:

“Toate probele au fost retestate si au iesit negative pentru tulpina de E. Coli care da sindomul hemolitic uremic. Dagnosticul a fost negativ din doua motive: pentru ca intervalul scurs dintre debutul bolii si testare a fost lung si pentru ca unii dintre acesti copii au primit un tratament antibiotic. Acest lucru exclude practic posibilitatea de a izola microorganismul patogen.

Ciolos trimite corpul de control in cazul bebelusilor

Corpul de control al premierului a initiat, marti, ''o actiune de documentare (verificare)'' cu privire la modul in care este asigurat tratamentul medical si la modalitatea in care sunt investigate cauzele imbolnavirilor bebelusilor din judetul Arges.

''Actiunea vizeaza respectarea procedurilor in unitatile medicale din Arges si din Bucuresti, promptitudinea asistentei acordate si modalitatea in care este realizata investigatia epidemiologica. In subsidiar, vor fi avute in vedere si posibilele infectii nosocomiale in cadrul unitatilor medicale din judetul Arges in care au fost internati initial bebelusii'', se arata intr-un comunicat al Executivului transmis AGERPRES.

Doi dintre copii vor fi externati astazi 

Cei doi copii care urmeaza sa fie externati nu au avut nevoie de dializa.

"Ne gandim ca doi dintre ei sa fie externati astazi. Pe Sectia de nefrologie sunt in total sase copii, dintre care patru cu dializa", a afirmat medicul.

Potrivit acesteia, starea celor patru copii cu dializa evolueaza bine. Acestia au inceput sa manance.

La Spitalul "Marie Curie" mai sunt internati alti patru bebelusi cu sindrom hemolitic-uremic pe sectia de Terapie Intensiva. Doar unul dintre cei 4 copii cu probleme mai este intubat.

Mijloacele terapeutice si de resuscitare la care au fost supusi copiii sunt extrem de invazive si pot afecta activitatea pulmonara, sistemul nervos si activitatea motorie. O posibila sechela este compromiterea partiala sau totala a functiei renale. In acest caz, copiii ar putea avea nevoie de dializa pe tot parcursul vietii, a avertizat dr. Mihaela Balgradean.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Parintii din Arges anunta un protest dupa ce inca un copil a murit. Apa, laptele si portocalele ies de pe lista
Parintii din Arges anunta un protest dupa ce inca un copil a murit. Apa, laptele si portocalele ies de pe lista "suspectilor"

Inca un bebelus a murit si doi sunt in stare grava, sustinuti de aparate in cazul copiilor cu probleme digestive internati la Spitalul Marie Curie din Bucuresti.

Cazul copiilor infectati cu o bacterie agresiva: portocalele din Arges, trimise la analize.
Cazul copiilor infectati cu o bacterie agresiva: portocalele din Arges, trimise la analize. "Eu cred ca din fructe, asa zic"

Fara strategie si fara protocol, autoritatile nu comunica intre ele si bajbaie in loc sa prezinte explicatii, dupa ce zeci de copii au ajuns la spital, infectati cu o bacterie extrem de agresiva.

Cazul copiilor infectati din Arges i-a alarmat pe parinti. Autoritatile se feresc sa foloseasca termenul de focar
Cazul copiilor infectati din Arges i-a alarmat pe parinti. Autoritatile se feresc sa foloseasca termenul de focar

Alerta in randul parintilor. Acestia sunt alarmati de numarul tot mai mare de bebelusi, cu probleme digestive. 13 cazuri noi sunt acum in atentia medicilor din Arges, insa niciunul nu este deocamdata confirmat cu bacteria E-coli.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.