500 de apeluri la ambulanta, doar in Capitala. Marti, COD PORTOCALIU de canicula in mai multe judete

×
Codul embed a fost copiat

Chiar inainte sa se incheie, luna iulie ne dovedeste ca isi merita pe deplin numele popular de "cuptor". In aceasta duminica incinsa aerul a fost irespirabil in cele 26 de judete, plus Capitala, unde avem cod galben.

UPDATE 16:30

Peste 550 de apeluri au fost inregistrate luni, in intervalul 8.00 - 15.00, la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABI), 48 dintre solicitari fiind pentru persoane lesinate in spatii publice, a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul SABI, dr. Alis Grasu.

"Numarul apelurilor a crescut luni, astfel ca in primele sapte ore au fost inregistrate 560 de solicitari, dintre care 248 de urgente. Din totalul urgentelor, 48 au fost pentru lesinuri in locuri publice. Pana acum, nu am inregistrat niciun caz de insolatie", a explicat medicul.

Managerul SABI recomanda persoanelor in varsta si familiilor cu copii mici sa evite deplasarile prin soare la orele amiezei.

Citește și
canicula
Temperaturile cresc pana la 36 de grade in urmatoarea perioada. Prognoza meteo pe doua saptamani
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"Copiii mici trebuie feriti de expunerea la soare la orele amiezei. De fapt, grija fata de copiii mici va fi una speciala in aceste zile. Atat temperatura din camera, cat si alimentatia trebuie reglate in functie de conditiile meteo. De asemenea, persoanele cu suferinte cronice cardiace, renale, neurologice sau cu diabet trebuie sa respecte indicatiile medicilor", a mai spus managerul SABI.

Capitala se afla, luni, sub cod galben de canicula, iar marti va fi sub avertizare cod portocaliu, in sudul tarii find asteptate temperaturi maxime de 38-40 de grade.

UPDATA 13:00

Capitala si judetele Dolj, Olt, Teleorman, Dambovita, Giurgiu, Calarasi si Ilfov se vor afla, marti, sub cod portocaliu de canicula, urmand sa se inregistreze temperaturi de pana la 38-40 de grade, potrivit unei avertizari emise luni de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

In zonele vizate de avertizare, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unitati, precizeaza ANM.
Tot marti, alte 12 judete din jumatatea de sud a tarii vor fi sub cod galben de canicula. Judetele vizate sunt Mehedinti, Gorj, Valcea, Arges, Prahova, Buzau, Vrancea, Galati, Braila, Ialomita, Tulcea si Constanta. Temperaturile maxime in aceste judete vor fi de 36-38 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati al disconfortului termic.

De asemenea, anticipeaza meteorologii, instabilitatea atmosferica se va accentua treptat in toata tara.

Astfel, in special marti seara si in noaptea de marti spre miercuri, vor fi frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului care pot lua aspect de vijelie, averse ce vor avea si caracter torential, iar izolat cantitatile de apa vor depasi 25-30 de litri pe metru patrat si se va semnala grindina, potrivit sursei citate.

Luni, se afla sub cod portocaliu de canicula judetele Arad, Timisoara, Caras-Severin, Mehedinti, Dolj si Olt.

UPDATE 12:30

Am intrat oficial in cea mai calduroasa zi din aceasta vara! O zi in care vor fierbe de-a dreptul sase judete din sud-vestul tarii, unde in acest moment este in vigoare un cod portocaliu de canicula.

Termometrele vor urca pana la 40 de grade Celsius la umbra. Bine nu va fi nici in alte 22 de judete plus Capitala, unde ramane in vigoare codul galben, cu temperaturi de 38 de grade Celsius.

Medicii au ridicat de pe trotuarele aproape topite la peste 50 de grade, zeci de varstnici care au cedat fizic. Vestea si mai proasta este ca de luni ne vom chinui mai tare: in sud-vestul tarii este anuntat cod portocaliu - cu 40 de grade LA UMBRA.

Liniile telefonice din dispeceratul de la Ambulanta Bucuresti llfov erau astazi la fel de incinse ca si asfaltul pe care s-au prabusit multi bucuresteni din cauza caldurii.

Intr-un bloc din sectorul 4, salvatorii au alergat sa ajute un batran de 80 de ani, sleit de puteri, care nu mai putea respira. Ventilatorul din garsoniera omului era mai degraba de ornament - nu mai facea fata celor 35 de grade.

Si salvatorii de la ambulanta au simtit pe pielea lor chinul caniculei.

Orice organism poate ceda din cauza disconfortului termic, ajuns in multe orase la nivel critic. Si asta pentru ca aceasta combinatie umiditate mare - temperatura mare este extrem de greu de suportat.

Medicii spun ca atunci cand omul inspira aer umed organismul NU primeste destul oxigen. Sangele nu se improspateaza corect si pot aparea ameteli. Apoi inima incepe sa bata mai tare.

Suntem practic intr-un cerc de foc care a incins si alte tari vecine. In Ungaria, Cehia, Croatia, Serbia si cateva regiuni din Italia este COD ROSU din cauza temperaturile extreme.

In 6 judete din sud-vestul Romanie va fi cod portocaliu. Canicula se va intensifica, iar locuitorii din judetele Arad, Timis, Caras-Severin, Mehedinti, Dolj si Olt vor avea de suportat si 40 de grade la umbra.

Ramane codul galben in alte 20 de judete, plus Capitala, cu temperaturi de 38 de grade si disconfort termic.

COD PORTOCALIU DE CANICULA

Luni, 29 iulie, canicula se va intensifica in judetele Arad, Timis, Caras-Severin, Mehedinti, Dolj si Olt, unde temperaturile maxime vor atinge 39...40 de grade.

Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unitati.

cod portocaliu canicula romania

ZONELE AFLATE SUB COD GALBEN

Si vom mai avea de suferit, caci  meteorologii au emis un cod galben de temperaturi incinse, valabil pana marti.

Un val de aer tropical aduce peste Romania si 39 de grade Celsius.

Meteorologii spun ca temperaturile vor ajunge zilele urmatoare aproape de 40 de grade in sud-vest, din cauza unui front atmosferic care vine din directia Africii catre tara noastra.

26 de judete si municipiul Bucuresti intra de duminica sub codul galben de canicula. Mai exact, in sudul, vestul si local in centrul tarii, vremea va fi extrem de calda iar indicele temperatura-umezeala va depasi pragul critic de 80.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a cerut spitalelor, ambulantelor si Directiilor de Sanatate Publica sa activeze planurile de masuri pentru zilele caniculare pentru ca riscurile medicale cauzate de aceste temperaturi sa fie cat mai reduse.

COD GALBEN HARTA

Prognoza meteo pana joi

Luni - Vremea va fi calduroasa, caniculara dupa-amiaza in vestul, sudul si local in centrul tarii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 29 de grade in Delta Dunarii si 39...40 de grade in Banat, Oltenia si sudul Crisanei.

Cerul va fi variabil, cu unele innorari dupa-amiaza si in prima parte a noptii in estul tarii, iar spre dimineata si in nord-vest, unde izolat, cu precadere in zona Carpatilor Orientali, vor fi averse, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului.

Temperaturile minime se vor situa intre 13 grade in depresiuni si 24 de grade pe litoral si in Dealurile de Vest. Indicele temperatura-umezeala va atinge si depasi pragul critic de 80 al disconfortului termic, in zonele de campie si local in cele de deal si de podis

Marti -  Vremea se va mentine caniculara indeosebi in sudul tarii, iar indicele temperatura-umezeala va atinge si depasi pragul de 80 al disconfortului termic in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei. In celelalte regiuni, desi temperatura aerului va marca o scadere fata de ziua precedenta, vremea ramane calduroasa. Mai ales dupa-amiaza si noaptea, se vor semnala averse insotite de descarcari electrice si izolat grindina in Moldova si Dobrogea, local la munte, in Maramures, Transilvania si Muntenia.

In regiunile mentionate pe arii restranse cantitãti de apã vor fi insemnate. Vantul va prezenta intensificãri temporare in majoritatea regiunilor, iar in timpul ploilor poate lua aspect de vijelie. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 27...28 de grade in Maramures si nordul Crisanei si 39...40 de grade in sudul Olteniei si al Munteniei, iar cele minime se vor incadra intre 13 si 23 de grade.

Miercuri -  In regiunile extracarpatice valorile termice vor fi in scadere fata de intervalul anterior. Cerul va avea innorari temporare si local se vor semnala averse trecator insotite de descarcari electrice.

In restul teritoriului cerul va fi variabil, cu innorari in prima parte a intervalului in Transilvania si la munte, unde pe spatii restranse vor fi ploi de scurta durata. Vantul va sufla slab si moderat, cu unele intensificari in regiunile estice si sud-estice si pe crestele montane. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 24 si 34 de grade, iar cele minime intre 9 si 20 de grade.

Joi - Vremea va fi in general frumoasa. Cerul va fi variabil, cu unele innorari dupa-amiaza la munte unde izolat se vor semnala ploi de scurta durata. Vantul va sufla slab si moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 25 si 34 de grade, iar cele minime, in general, intre 11 si 21 de grade.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Pragul de canicula, depasit in anumite zone. Ce se intampla cu vremea in tara, in urmatoarele 3 luni
Pragul de canicula, depasit in anumite zone. Ce se intampla cu vremea in tara, in urmatoarele 3 luni

Mergeti la mare in extra-sezon? Ati facut o alegere buna pentru ca va asteapta zile calduroase numai bune de plaja.

Temperaturile cresc pana la 36 de grade in urmatoarea perioada. Prognoza meteo pe doua saptamani
Temperaturile cresc pana la 36 de grade in urmatoarea perioada. Prognoza meteo pe doua saptamani

Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice si a precipitatiilor ce se vor produce in intervalul 22 iulie - 4 august, in fiecare regiune a tarii.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.