Starea copilului salvat dupa 10 ore dintr-un put se imbunatateste. Danut a fost detubat si respira singur

×
Codul embed a fost copiat

Copilul eliberat dupa multe ore de chin dintr-un put din Teleormanse afla in stare mai buna. El a fost detubat joi si respira fara ajutorul aparatelor, spun medicii.

Copilul a fost detubat si respira fara ajutorul aparatelor, dar este inca tinut sub o usoara sedare, a declarat, joi seara, pentru News.ro, purtatorul de cuvant al Spitalului "Grigore Alexandrescu” din Capitala, Raluca Alexandru, spunand ca medicii spera ca starea acestuia se va imbunatati.

"Copilul a putut fi detubat si acum respira spontan, dar este tinut inca sub o usoara sedare. Pare ca este prezent, urmareste cu privirea si sa speram ca starea lui se va imbunatatii", a declarat, joi seara, Raluca Alexandru.

Baietelul este spitalizat in sectia de terapie intensiva a Spitalului "Grigore Alexandrescu” din Capitala, unde a fost tinut pe aparate pentru ca plamanul in care sunt germeni sa isi revina sub tratament cu antibiotic. Purtatorul de cuvant al spitalului afirma ca despre o eventuala ameliorare se va putea vorbi dupa o saptamana de tratament.

Medicul mai spunea ca in urmatoarele zile va veni si un neurolog sa il vada pe copil, dar pentru o evaluare neorologica corecta acesta trebuie sa fie treaz, sa respire fara ajutorul aparatelor.

Citește și
urs Palestina
Un copil a ramas fara mana dupa ce a vrut sa se joace cu ursul la ZOO. Ce a facut apoi animalul
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Danut a stat peste 10 ore, cu jumatate de corp in apa rece din put, la 16 metri adancime. Prins cu doua cangi improvizate de puloverasul pe care il purta a fost in cele din urma tras la suprafata. Pompierii au recurs la aceasta improvizatie dupa c toate incercarile initiale au esuat.

Pentru ca diametrul putului era putin peste 30 de centimetri, metoda clasica de a introduce un salvator inauntru care sa il apuce pe cel mic sau sa il cuprinda in chingi, a fost exclusa. Nici varianta ca betonul sa fie spart nu a fost acceptata, pentru ca cel mic putea sa fie ranit. Initial salvatorii din Teleorman au incercat sa traga de cablul cu care era prinsa pompa pe care statea baietelul, insa aceasta s-a blocat la un moment dat. Apoi au vrut sa ajunga la el cu un lat dar s-au temut ca ar putea sa il spanzure.

Pentru ca timpul trecea, l-au adus din Bucuresti pe inginerul Ioan Badarau, impreuna cu echipamentul inventat de el pentru salvarea persoanelor incarcerate in spatii inguste.

Omul de stiinta l-a construit dupa ce in 2009, o fetita de nici 3 ani, cazuta intr-un put adanc, a fost scoasa fara viata. Atunci pompierii au sapat 8 ore in jurul putului ca sa ajunga la ea.

Acum, in prima faza, asistati de inginer, salvatorii au introdus in put o sonda de investigare, dotata cu o camera video, microfon, difuzor, pe care au montat-o in capatul unei tije. Operatiunea era necesara pentru ca baietelul sa fie monitorizat. Apoi, salvatorii ar fi trebuit sa incerce sa recupereze copilul cu ajutorul dispozitivului adus de inventator.

Inginer Ioan Badarau: "Aceasta tija se introduce prin spatele copilului urmarind coloana vertebrala. In momentul in care se estimeaza ca lungimea tijei a depasit talpile copilului, se trage de acel cablu de otel si aceasta se face la 90 de grade. Incepe sa se recupereze aceasta tija pana cand partea acces se sprijina pe osul sacral si pubian. Prin intemediul acestei tije subtiri se coboara un cerc pana ajunge la fruntea copilului si in felul asta ii ofera o stabilitate foarte mare. E ridicat de la sol si nu cade in nici un fel."

Insa si aceasta operatiune a esuat, pentru ca susutin salvatorii, tuburile de beton erau aveau denivelari. Copilul a fost salvat pana la urma dupa ce a fost ridicat, centimetru cu centimeru.

In aceste cazuri, niciun echipament folosit nu va fi sigur, recunosc pompierii. Chiar daca au in dotare chingi, cordite sau franghii, acestea pot fi folosite doar in spatii largi sau daca victima nu este atat de mica.

Si in alte tari, copii ramasi blocati in spatii inguste sunt scosi tot cu hamuri sau dispozitive improvizate. Inventatorul roman sustine ca echipamentul sau este unic in lume.

Vizitat de pompieri la spital

 

Salvatorii care ore intregi s-au chinuit sa il aduca la suprafata au mers, miercuri, la spital, de data asta, sa il ajute pe micut cu un gand bun. Cel mai emotionat dintre ei a fost cel care l-a luat in brate pe copil la finalul interventiei. Acelasi care in urma cu 10 ani a mai salvat un copil in localitatea Sintesti, in aceleasi imprejurari.

Ionel Raducu, pompier:  "Eram plin de emotii, ca acum. Cu aceasta ocazie si fericit ca am salvat o viata".

Marti dimineata, Danut se juca impreuna cu sora lui mai mare in curtea parintilor. La un moment dat, copilul s-a urcat pe un jgheab de langa fantana si a ajuns pe marginea din piatra. Si-a pierdut echilibrul si a cazut in gol 16 metri. Norocul lui a fost ca s-a oprit pe pompa de apa din put, insa a stat cu jumatate de corp in apa rece.

Primii pompieri ajunsi la fata locului si-au dat seama ca situatia este extrem de grava si au inceput operatiunile de salvare contracronometru.

Plutonier major, Adrian Damaschin, IGSU: "Cand am ajuns acolo nu se vedea copilul, din cauza adancimii."

Reporter: "V-ati gandit la cele mai negre scenarii?"

Adrian Damaschin: "Da, pana am reusit sa introducem o camera si sa monitorizam copilul audio si sa vedem ce misca."

Au decis imediat sa aduca un escavator ca sa sape in jurul fantanii si sa scoata bucata cu bucata placile din beton armat ale putului. Initial, la fata locului a ajuns un escavator de mici dimensiuni, dar nu a fost suficient, iar pompierii au chemat unul mai mare. Al doilea utilaj a intarziat cateva ore asa ca salvatorii s-au apucat efectiv de sapat dupa sapte ore de la caderea copilului.

Adrian Dinu, ISU Bucuresti-Ilfov: "Chiar daca escavatorul sapa si sapa foarte repede, noi trebuia sa ne luam masuri de siguranta, sa nu existe riscul ca acele maluri create sa se surpe pe noi. Sub copil era destul de dificil sa ajungem pentru ca era apa si era o adancime foarte mare si deasupra lui, in momentul in care incepeam sa spargem acel tub ii puteau cadea bucati serioase de beton si sa il loveasca in cap "

Intre timp, alti pompieri incercau sa scoata copilul din put cu doua tije improvizate.

Pompierii au sudat la capetele tijelor doua bucati de fier, indoite la 120 de grade. Primul brat a fost coborat legat de cabluri prin fata baietelului si ancorat sub el.

Al doilea a coborat prin spate si astfel pompierii au reusit sa improvizeze un scaunel pe care sa il sprijine. Pompierii au inceput apoi sa traga putin cate putin de cabluri pentru a ridica baietelul. Concomitent cu un alt cablu, pompa de apa de sub Danut era ridicata si ea.

Politistii din Teleorman au deschis un dosar penal in rem sub acuzatia de vatamare corporala din culpa si ramane ca la finalul cercetarilor sa hotarasca daca vor pune pe cineva sub acuzare.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Clipe de groaza pentru un copil de 11 ani din judetul Sibiu. A fost atacat de 7 caini fugiti de la o stana, chiar in sat
Clipe de groaza pentru un copil de 11 ani din judetul Sibiu. A fost atacat de 7 caini fugiti de la o stana, chiar in sat

Un baietel de 11 ani din judetul Sibiu a fost atacat de cainii unei stane, care au coborat in satul sau. Copilul se intorcea pe bicicleta, spre casa, cand haita l-a inconjurat si l-a doborat la pamant.

Un copil a ramas fara mana dupa ce a vrut sa se joace cu ursul la ZOO. Ce a facut apoi animalul
Un copil a ramas fara mana dupa ce a vrut sa se joace cu ursul la ZOO. Ce a facut apoi animalul

Un urs a rupt mana unui copil de 9 ani care incerca sa-i dea de mancare la singura gradina zoologica din Palestina.

Ce ar trebui sa stie un copil in privinta relatiilor intime. Informatiile ascunse de parinti si profesori de rusine
Ce ar trebui sa stie un copil in privinta relatiilor intime. Informatiile ascunse de parinti si profesori de rusine

Dupa prima mesnturatie, in cazul contactelor intime, poate aparea sarcina. Fie ca vorbim de fete de 11 ,12 sau 13 ani! Iata o informatie e care trebuie sa o stie toti adolescentii.

Medic: Cel mai mare risc al copilului care a cazut in put este o infectie masiva pulmonara, care ar putea cauza decesul
Medic: Cel mai mare risc al copilului care a cazut in put este o infectie masiva pulmonara, care ar putea cauza decesul

Cel mai mare risc al copilului care a cazut intr-un put in judetul Teleorman este o infectie masiva pulmonara, care ar putea cauza decesul.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.