ANI: Stolojan - fals in declaratii, Iohannis - incompatibilitate, Vanghelie - nereguli la avere

Theodor Stolojan, Marian Vanghelie

ANI ii acuza pe Theodor Stolojan de fals in declaratii, pe Marian Vanghelie pentru diferente intre venituri si avere, pe Klaus Iohannis, Aristotel Cancescu si pe Nicusor Constantinescu de incompatibilitate, iar pe Florin Popescu de conflict de interese.

THEODOR STOLOJAN - Europarlamentarul Theodor Stolojan, membru PDL, este acuzat de ANI de fals in declaratii pentru ca nu si-a trecut in declaratiile de avere si de interese completate la data de 25 mai 2012 actiunile la Transgaz Medias, in cazul sau fiind sesizat Parchetul ICCJ, informeaza Mediafax.

"Agentia Nationala de Integritate a constatat, in urma procedurilor de evaluare, existenta indiciilor referitoare la savarsirea infractiunii de fals in declaratii, de catre Theodor Dumitru Stolojan, deputat in Parlamentul European", informeaza ANI intr-un comunicat.

Conform, Agentiei, in urma evaluarilor, s-a constatat existenta indiciilor referitoare la savarsirea infractiunii de fals in declaratii, de catre Theodor Dumitru Stolojan, intrucat nu a mentionat in declaratiile de avere si de interese, completate la data de 25.05.2012, actiunile detinute la Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale "TRANSGAZ" S.A. Medias, a caror valoare la data completarii declaratiilor era de aproximativ 94.000 euro, incalcand astfel prevederile art. 292 din Codul Penal.

ANI afirma ca Stolojan a fost informat la 21.02.2013 despre declansarea procedurii de evaluare in cazul sau. Stolojan a fost ales europarlamentar la data de 12 iunie 2009.

Citește și
Theodor Stolojan
Stolojan: Disputele interne pe Schengen nu ajuta; eram deja acceptati daca nu era lovitura de stat
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"De asemenea, incepand cu 13.04.2012, Theodor Dumitru Stolojan detine calitatea de actionar in cadrul Societatii Nationale de Transport Gaze Naturale „TRANSGAZ” S.A. Medias. La data de 14.05.2012, data de inregistrare pentru plata dividendelor, Theodor Dumitru Stolojan detinea un numar de 2.356 actiuni pentru care a incasat in anul 2012 un dividend net in valoare de 58.896,23 lei", precizeaza ANI, anuntand ca a sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru a face verificari cu privire la o posibila incalcare de catre Stolojan a dispozitiilor art. 292 din Codul penal.

MARIAN VANGHELIE - ANI a constatat o diferenta de peste 180.000 de euro intre veniturile realizate de primarul sectorului 5, Marian Vanghelie si averea dobandita de acesta, astfel incat a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curtii de Apel Bucuresti, pentru a incepe un control in acest caz.

"Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat, in urma procedurilor de evaluare, existenta unei diferente semnificative, in sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, in cuantum de 787.246, 55 Lei (aprox. 180.300,59 Euro), intre averea dobandita si veniturile realizate de catre Marian Daniel Vanghelie, primar al Sectorului 5, Bucuresti", anunta ANI intr-un c omunicat remis MEDIAFAX.

Vanghelie, vicepresedinte PSD, se afla la al patrulea mandat succesiv de primar al sctorului 5 al Capitalei. Conform ANI, in perioada evaluata, respectiv 2008-2011, Marian Vanghelien a realizat venituri salariale in cuantum de 253.199 Lei, iar "modificarile patrimoniale intervenite in aceeasi perioada au fost in cuantum de 1.040.445,45 Lei, rezultand o diferenta nejustificata de 787.246, 45 Lei (aprox. 180.300,59 Euro)".

In consecinta, Agentia Nationala de Integritate a dispus sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curtii de Apel Bucuresti, potrivit dispozițiilor art. 18 din Legea nr. 176/2010, in vederea inceperii actiunii de control cu privire la modificarile patrimoniale intervenite si veniturile realizate de catre Vanghelie in perioada exercitarii functiei de primar al Sectorului 5.

KLAUS IOHANNIS - Primarul Sibiului Klaus Iohannis (PNL) se afla in stare de incompatibilitate, intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor S.C. Apa Canal SA Sibiu si SC Piete SA, ceea ce contravine prevederilor legale, a constatat Agentia Nationala de Integritate (ANI).

"In urma evaluarilor efectuate, s-a constatat faptul ca Iohannis Klaus-Werner se afla in stare de incompatibilitate, intrucat detine, simultan, atat functia de primar al municipiului Sibiu, cat si calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu in Adunarea Generala a Actionarilor in cadrul S.C. APA CANAL S.A. Sibiu (incepand cu 30.04.2009 si pana in prezent) si S.C. PIETE S.A. (incepand cu 05.08.2010 si pana in prezent), incalcand, astfel, dispozitiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata intr-un comunicat al ANI remis miercuri Agentiei MEDIAFAX.

Iohannis, ales recent prim-vicepresedinte PNL, exercita, in prezent, al patrulea mandat consecutiv de primar al Municipiului Sibiu. Conform ANI, prin Hotararile Consiliului Local al municipiului Sibiu nr. 144/30.04.2009 si nr. 231/19.07.2012, Klaus Iohannis este imputernicit ca reprezentant al municipiului Sibiu in Adunarea Generala a Actionarilor S.C. APA CANAL S.A. Sibiu.

De asemenea, incepand cu data de 05.08.2010, detine si calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu in Adunarea Generala a Actionarilor S.C. PIEȚE S.A.

"Astfel, au fost identificate elemente in sensul incalcarii legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor, deoarece, potrivit dispozitiilor art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare, «Functia de primar si viceprimar s...t este incompatibila cu s...t functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national»", se arata in comunicatul ANI.

Presedintele CJ Constanta, social-democratul Nicusor Constantinescu, s-a aflat in incompatibilitate in perioada 20 iunie 2008 - 23 martie 2009, intrucat a fost simultan si reprezentant al judetului in Adunarea Generala a Actionarilor SC RAJA Constanta.

Presedintele CJ Brasov Aristotel Cancescu (PNL) se afla in stare de incompatibilitate din 29 mai 2009, detinand simultan si sefia Consiliului Judetean si calitatea de actionar la SC Apa Canal Sibiu, conform Agentiei Nationale de Integritate.

Deputatul PDL Florin Popescu s-a aflat in conflict de interese in perioada in care a exercitat functia de sef al CJ Dambovita, intrucat a semnat contracte si acte aditionale intre Consiliul Judetean si firma Procor SA, la care a fost asociat, ANI sesizand Parchetul Curtii de Apel Ploiesti.

STOLOJAN, DESPRE ACTIUNILE TRANSGAZ: "TIN MINTE CA LE-AM DECLARAT. VERIFIC ACASA"

Fostul premier Theodor Stolojan, reclamat de Agentia Nationala de Integritate la Parchetul General pentru fals in declaratii, se declara nesigur in privinta omisiunii de a-si declara actiunile la Transgaz, relateaza "Gandul".

"Eu cred ca le-am declarat. Eu asa tin minte ca am facut o anexa in care le-am declarat. O sa verific acasa, ca am pastrat declaratiile, si o sa vad", a sustinut europarlamentarul PDL, contactat de "Gandul".

Europarlamentarul sustine ca nu a primit nicio instiintare si nici nu a stat de vorba cu vreun inspector de integritate pe acest subiect.

"Nu m-au chemat la ANI, nu am avut nicio discutie. Eu am obligatia sa declar o data pe an, la sfarsitul anului. In luna mai 2013 am obligatia sa fac declaratia pentru anul anterior, 2012"
, a adaugat Stolojan.

SEFUL CJ CONSTANTAN: ANI FACE UN ABUZ

Presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, a declarat pentru "Gandul" ca nu se afla in stare de incompatibilitate si ca reprezentantii ANI fac un "abuz in serviciu", motiv pentru care va cere schimbarea conducerii acestei institutii.

"Este o politie politica, ca si DNA, este politica lui Traian Basescu prin care santajeaza primarii, presedintii de CJ si toti membrii PSD, PNL si USL si o fac in continuare din pacate. Aceasta ANI vaneaza tot ce este din PSD si PNL din timpul guvernarii Boc. Sper sa existe vointa politica pentru schimbare, sa se schimbe aceste lepre, sa puna niste oameni profesionisti. Merita aceasta bataie de joc, aceasta institutie sa functioneze pe banii publici?", a declarat Nicusor Constantinescu.

El i-a acuzat pe reprezentantii ANI ca "fac abuz in serviciu" si ca si alti primari si consilieri din judetul Constanta au fost verificati de ANI.

"Pai cum sa fie incompatibil un consilier local sau un primar ca il trimite Consiliul Local respectiv sa faca parte dintr-un Consiliu de Administratie sau Adunarea Generala a Actionarilor a unei companii RAJA, care este internationala? Compania RAJA este cea mai mare companie de apa din Romania si apartine autoritatilor locale din judetul Constanta, adica CJ si primariilor care compun Constanta. Daca aceasta companie opereaza in noua judete si peste Prut, in Republica Moldova, cum poate sa fie conflict de interese local? Sunt abuzuri si vor fi solutionate in instanta", a sustinut Constantinescu.

Potrivit acestuia, avocatii sai si ai primarilor din Constanta au incercat sa le demonstreze celor de la ANI ca gresesc.

"Toti avocatii le-au facut adrese, le-au aratat ca este vorba de o confuzie. Eu nu am o nicio temere cu acest ANI, ca eu stiu daca este cineva vinovat sau nu, pentru ca eu cunosc, am si studii superioare de specialitate, stiu ce inseamna sa fii incompatibil. Incompabitil esti cand in pozitia in care esti nu poti sa fii in doua locuri in acelasi timp, dar compania functioneaza national", a spus Constantinescu.

FLORIN POPESCU: ATAC IN INSTANTA DECIZIA, DAR FARA A ATACA ANI

Deputatul PDL Florin Popescu, fost presedinte al CJ Dambovita, a declarat, pentru "Gandul", ca a fost la ANI in urma cu doua saptamani, in legatura cu acuzatiile care i se aduc, el mentionand ca va ataca in instanta hotararea, fara insa a ataca ANI, institutie pe care a precizat ca o "respecta".

Potrivit ANI, deputatul PDL Florin Popescu s-ar fi aflat in conflict de interese in perioada in care a exercitat functia de sef al CJ Dambovita, intrucat a semnat contracte si acte aditionale intre Consiliul Judetean si firma Procor SA, la care a fost asociat, ANI sesizand Parchetul Curtii de Apel Ploiesti.

Contactat de "Gandul", fostul presedinte al Consiliului Judetan Dambovita a admis ca a semnat o serie de acte aditionale in beneficiul firmei PROCOR, cu argumentul ca la acel moment nu avea vicepresedinti pe care sa ii delege in acest sens, noteaza sursa citata.

"Contractul la care se face referire a fost semnat in mai 2008 de fostul presedinte al Consiliului Judetean Dambovita, Gheorghe Ana. Dupa ce am castigat alegerile, eu am vandut actiunile la firma PROCOR. E adevarat ca am semnat niste acte aditionale la acel contract, intrucat timp de un an la Consiliul Judetean Dambovita nu am avut majoritate, era majoritate PSD-PNL si din acest motiv nu am avut nici vicepresedinti pe care sa ii deleg. Nu avea cine sa le semneze altcineva", a spus Popescu, adaugand ca "acele acte au fost semnate si de secretarul judetean si de directorul departamentului juridic".

Deputatul PDL admite ca putea, ca sef al CJ, sa opreasca derularea contractului, dar sustine ca a incercat sa evite un proces intentat de firma PROCOR institutiei.

"Puteam sa le opresc, dar puteam fi acuzat de abuz in serviciu, Consiliul Judetean ar fi putut fi dat in judecata si trebuia sa plateasca daune", a spus Popescu.

IOHANNIS CONSIDERA "NEFONDATE" ACUZATIILE ANI

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, "considera nefondate acuzatiile si a formulat deja un raspuns catre ANI", a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Primariei, Mirela Gligore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtatorul de cuvant al Primariei Sibiu, Mirela Gligore, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, ca primarul Klaus Iohannis "a luat la cunostinta comunicatul ANI".

"Domnia sa considera nefondate acuzatiile si a formulat deja un raspuns catre ANI", a declarat Mirela Gligore. Klaus Iohannis nu a putut fi contactat pana la ora transmiterii acestei stiri.

VANGHELIE, DUPA DECIZIA ANI: IL DAU IN JUDECATA PE GEORGESCU. DE UNDE SA FIE BANI IN PLUS?

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat, pentru "Gandul", ca in ultimele sase luni a primit NUP de la Parchet dupa ce i s-a verificat averea, el aratand totodata ca intentioneaza sa il dea in judecata pe seful ANI, Horia Georgescu.

"Il voi da in judecata pe Horia Georgescu, nu m-a chemat nimeni sa dau vreo declaratie si nici nu m-au informat. Normal era sa ma cheme cineva sau sa mi se comunice la Primarie", a spus Vanghelie. Vicepresedintele PSD a mentionat ca nu s-a schimbat nimic in declaratia sa de avere, adaugand: "de unde sa fie bani in plus?".

"Domnul Georgescu a facut foarte multe jocuri in aceasta tara, in ultimul an s-a ocupat de mine", a mai sustinut Vanghelie.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Stolojan: Blaga o invita pe Udrea la o discutie in vederea pregatirii alegerii membrilor BPN
Stolojan: Blaga o invita pe Udrea la o discutie in vederea pregatirii alegerii membrilor BPN

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat ca presedintele PDL Vasile Blaga o invita pe Elena Udrea la o discutie in vederea pregatirii alegerii BPN.

Stolojan: Disputele interne pe Schengen nu ajuta; eram deja acceptati daca nu era lovitura de stat
Stolojan: Disputele interne pe Schengen nu ajuta; eram deja acceptati daca nu era lovitura de stat

Eurodeputatul PDL Theodor Stolojan este de parere ca Romania ar fi fost deja acceptata in Spatiul Schengen daca n-ar fi avut loc incercarea de lovitura de stat din 2012.

Theodor Stolojan: Romania a fost atentionata ca trebuie sa se pregateasca si pentru
Theodor Stolojan: Romania a fost atentionata ca trebuie sa se pregateasca si pentru "mai rau"

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat ca cele mai importante institutii financiare internationale au lansat prognoze in care au revizuit in scadere cresterile economice asteptate pentru economia mondiala si tarile din zona Euro.

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.