A 9-a zi de proteste IN TARA: Protestul din Craiova s-a incheiat dupa cinci ore

×
Codul embed a fost copiat

Protestatarii din Ploiesti s-au luat la cearta intre ei, dupa ce cativa oameni au adus pancarte cu mesaje precum: "PDL=USL". Ceilalti, nemultumiti de politizarea actiunii, le-au cerut sa plece, insa ... fara succes.

Cronologia evenimentelor - sambata - 21 ianuarie 2012


20.36 Protestul de la Craiova s-a incheiat dupa aproape cinci ore, reprezentantii cadrelor militare disponibilizate, organizatorii actiunii, afirmand ca cer convocarea unei unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru formarea unui guvern de uniune nationala care sa pregateasca alegerile anticipate.

20.25 Peste 150 de aradeni au protestat, sambata seara, in Piata Revolutiei din oras, pentru a saptea zi consecutiv, majoritatea manifestantilor fiind aceiasi care au fost in strada si in zilele precedente

20.14 Aproximativ 300 de persoane au participat, sambata seara, la un miting de protest in Piata Unirii din Focsani, in pofida ninsorii si a temperaturilor scazute, manifestantii mergand si in fata sediului PDL, unde au scandat lozinci antiprezidentiale.

Citește și
Protest bonuri de ordine
400 de oameni au protestat sambata in Piata Universitatii. Manifestantii au primit bonuri de ordine
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

19.50 Peste o suta de persoane participa, sambata seara, la actiuni de protest care se desfasoara in mai multe orase din judetul Alba, manifestantii cerand demisia presedintelui Traian Basescu si a Guvernului

19.40 Bistrita: Aproximativ 150 de persoane au protestat in fata Prefecturii Bistrita-Nasaud, unde au scandat lozinci antiguvernamentale si antiprezidentiale. Manifestantii s-au adunat la ora 17.00, in fata Prefecturii Bistrita-Nasaud si au scandat "Nu cedam!", "Jos Basescu!", "Hotii!", "Jos PDL!", "Bucuresti, nu uita, Bistrita-i de partea ta!", "Noi de aici nu plecam, nu plecam acasa, pana nu ne castigam libertatea noastra!", "Criza pentru toti!", "Iesiti din casa daca va pasa!", "Nu va fie frica, ca Basescu pica!", "Botis, Zegrean si cu Olteanu ne-au facut de ras Ardealul!", "Presedinte jucator, hai in casa la popor!", "Basescule, nu uita, poporul nu te mai vrea!".

De asemenea, manifestantii au afisat pancarte pe care au scris: "Golan. Fie iarna, fie vara, pana pleci noi stam afara!", "Vierme! Cer demisia Guvernului!", "24 ianuarie este ziua unirii noastre impotriva lor!", "Vreti o tara africana sau o Romanie europeana?". Dupa o ora si jumatate in fata Prefecturii Bistrita-Nasaud, manifestantii au strigat: "Maine (duminica - n. r.) la cinci ne vedem aici!", apoi mitingul s-a incheiat fara incidente.

19.35 Suceava: Aproximativ 100 de persoane au protestat, pentru a opta zi consecutiv, in fata Palatului Administrativ din Suceava, cerand demisia presedintelui si a Guvernului, dar si alegeri anticipate. Printre lozincile scandate au fost "Coalitia morbida, dictatura faurita", "Ciuma portocalie, boala Romaniei", iar un copil striga "Chioru si piticu, au furat pensia lui bunicu".

Intre manifestanti au fost si cativa tineri ce aveau pancarte cu lozinci de genul "PDL=USL=Mizerie", care au fost si vineri seara la miting si despre care protestatarii au spus ca au fost "tocmiti" de PDL. De data aceasta, manifestantii i-au izolat pe tineri, care la scurt timp s-au urcat intr-o masina si au plecat.

Un barbat a intrat in grupul de manifestanti cerand demisia guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. La reactia negativa a multimii, acesta a explicat ca Mugur Isarescu este singurul care a ramas la putere de la Iliescu pana la Basescu si gestioneaza banii tarii si considera ca este vinovat de situatia din tara. Protestatarii nu au fost insa de acord cu pozitia acestuia si au scandat ca principalii vinovati de situatia tarii sunt Traian Basescu si Emil Boc, care trebuie sa demisioneze. Protestul s-a incheiat fara incidente, manifestarea fiind supravegheata de jandarmi si politisti.

19.25 Sibiu: Circa 400 de persoane au pornit, sambata seara, intr-un mars pe strazile municipiului Sibiu, scandand lozinci antiguvernamentale si antiprezidentiale. Pe langa pancartele cu mesaje antiguvernamentale, demonstrantii au avut un carton pe care au lipit produsele din asa-numitul "meniu al romanilor": cativa cartofi, o bucata de paine uscata, o bucata firava de slanina si gheare de pui. Pe pancarta respectiva scrie "Asta e mancarea noastra, dar va fi demisia voastra".

La ora transmiterii acestei stiri, marsul se desfasoara, fara incidente, pe traseul prestabilit de jandarmi, sibienii continuand sa se alature protestatarilor. Manifestatia de protest este programata sa dureze pana la ora 21.00.

19.25 Ploiesti: Aproximativ 60 de persoane participa la un miting de protest in centrul municipiului Ploiesti. La un moment dat. manifestantii s-au luat la cearta intre ei, dupa ce un grup a afisat pancarte cu mesaje precum: "PDL = USL", "PDL si USL, aceeasi mizerie". Ceilalti participanti la protest le-au cerut sa paraseasca locul, explicandu-le zgomotos ca nu-si doresc politizarea protestului. Grupul respectiv a refuzat insa, moment in care jandarmii au intervenit si au despartit cele doua tabere, care au manisfestat apoi in paralel, mai multe minute.

La ora transmiterii acestei stiri, grupul format din circa zece persoane s-a retras, iar mitingul continua in centrul orasului. Manifestantii afiseaza pancarte cu mesaje precum: "Numai vrem inca un an, presedinte mitocan", "Ne ploua, ne ninge, dar vom invinge" si scandeaza "Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati". Aceasta este a opta zi de proteste in Ploiesti, iar printre manifestanti sunt persoane care au venit in fiecare zi la miting, acestea spunand ca vor continua sa protesteze pasnic.

18.55 Deva: Un barbat in varsta de 57 de ani, din Hunedoara, care participa la mitingul care are loc la Deva a fost ridicat de jandarmi dupa ce un alt protestatar a anuntat ca l-a vazut agitand un topor in multime. "Barbatul a fost ridicat si i se intocmesc acte premergatoare pentru port ilegal de arma alba in timpul unei manifestatii publice", a declarat purtatorul de cuvant al IJJ Hunedoara.

Barbatul suspect nu a putut explica de ce avea toporul la el. El risca de la trei luni la patru ani de inchisoare pentru port ilegal de arma alba in timpul unei manifestatii publice.

18.20 Peste 200 de oameni protesteaza la Deva, Hunedoara, Orastie si Brad, cu steaguri si pancarte cu mesaje precum "Jos Basescu", "Jos coruptia din Politie si Justitie". La Deva, peste 100 de persoane s-au adunat in fata statuii lui Decebal din Piata Victoriei cu steaguri si pancarte. "Protestul nu este autorizat, dar protestatarii se manifesta pasnic, asa ca nu este nevoie de interventia jandarmilor", a declarat purtatorul de cuvant al IJJ Hunedoara, locotenentul Nicolae Raducu.

La protestul din Deva participa si europarlamentarul PC Sabin Cutas si presedintele PC Hunedoara, Petru Marginean. La Hunedoara, peste 50 de persoane s-au adunat pe platoul din fata Casei de Cultura din municipiu. Oamenii au steaguri si pancarte pe care scrie "Jos Basescu". Potrivit putatorului de cuvant al IJJ Hunedoara, alte cateva zeci de persoane protesteaza la Brad si Orastie.

17.50 Iasi: 20 de persoane s-au adunat la protestul organizat de sindicatele din educatie si sanatate, in Piata Palatului Culturii. La ora 13.00, in piata se aflau 20 de persoane, mitingul fiind autorizat sa se desfasoare pana la ora 20.00.

Dupa cateva zeci de minute, timp in care protestatarii si-au exprimat nemultumirea fata de actuala putere, participantii au plecat catre case.

17.15 Timisoara: Aproximativ 70 de persoane protesteaza in Piata Victoriei din Timisoara, cerand demisia presedintelui Traian Basescu si a Guvernului condus de Emil Boc. Protestatarii afiseaza pancarte pe care scrie "Roberta sa vina sa ne numere", "Fara hot, fara hoti, fara hotii" si "Basescienii - secta infecta".

Manifestatia este autorizata sa se desfasoare pana la ora 22.00, organizatorii asteptandu-se ca in Piata Victoriei sa vina mai multe persoane, tinand cont ca este week-end.

16.50 Cluj-Napoca: Peste 50 de persoane protesteaza in Piata Unirii din Cluj-Napoca, fata de seful statului si Guvern. Protestatarii s-au adunat de la ora 16.00 si au scandat "Jos Basescu", "Jos Guvernul", "Hotii, cu totii", "Fara violenta".

Un grup de tineri a adus un panou cu foi de hartie pe care cei prezenti isi pot scrie nemultumirile, iar printre mesajele scrise deja sunt unele in care se cer locuri de munca si salarii de 2.000 de euro pe luna. De asemenea, unul dintre manifestanti a adus o pancarta pe care scrie "Base, adio". Mitingul nu este autorizat.

16.50 Sfantu Gheorghe: Aproximativ 30 de persoane au protestat in centrul municipiului Sfantu Gheorghe, "impotriva crizei morale". Protestatarii, majoritatea tineri, maghiari si romani, s-au adunat, in jurul orei 15.00, in fata Prefecturii Covasna, din centrul municipiului Sfantu Gheorghe, fara a scanda lozinci, insa unul dintre ei a cantat la fluier.

Ei au avut pancarte in limbile maghiara si romana, cu mesajele "Guvern responsabil", "Statul bunastarii", "Vocea civila". Unul dintre protestatari, un tanar maghiar, a tinut in mana o pancarta goala, fara inscriptie, spunand ca vrea sa transmita mesajul ca, de fapt, protestul nu este fata de cineva, ci fata de "criza morala".

Protestul, care s-a terminat la ora 16.00, a fost autorizat de Primaria Sfantu Gheorghe.

16.18 Craiova: Aproximativ o mie de persoane protesteaza la Craiova. Manifestantii au plecat intr-un mars pe strazile din municipiu si au cerut demisia presedintelui Traian Basescu si a Guvernului. Traficul rutier a fost intrerupt pe traseul esplanada Clubului Electroputere pana in Piata Prefecturii.

Protestatarii au avut fluiere si au scandat "Nu stati la balcoane ca muriti de foame", "Veniti cu noi", "Anticipate", "Nu va fie frica ca Basescu pica", "Piticu' si Chioru' au saracit poporul". De asemenea, au pancarte cu mesajele: "Patria este norodul, iara nu tagma jefuitorilor". "Noi cu mandria, voi cu hotia", "Jos Basescu".

Actiunea a fost organizata de Sindicatul Cadrelor Militare in Rezerva. Astfel, la protestul care este autorizat participa 200 de militari in rezerva, carora li s-au alaturat circa 300 de membri PSD, precum si oameni simpli. Printre protestatari se afla si invatatoarea Cristina Anghel, care in urma cu aproximativ un an a intrat in greva foamei.

Protestul este supravegheat de aproape 100 de jandarmi si politisti. La ora transmiterii acestei stiri, protestul continua in Piata Prefecturii din centrul municipiului Craiova.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Emil Boc, despre proteste: Sunt antisistem, adica oamenii au nemultumiri fata de toti politicienii
Emil Boc, despre proteste: Sunt antisistem, adica oamenii au nemultumiri fata de toti politicienii

Premierul Emil Boc a vorbit astazi despre protestele care au avut loc in ultimele zile in Romania. El este de parere ca, de fapt, romanii sunt nemultumiti de toti politicienii, si nu doar de cei care sunt acum la putere.

400 de oameni au protestat sambata in Piata Universitatii. Manifestantii au primit bonuri de ordine
400 de oameni au protestat sambata in Piata Universitatii. Manifestantii au primit bonuri de ordine

Numarul persoanelor care protesteaza in Piata Universitatii din Capitala a crescut la 400, potrivit purtatorului de cuvant al MAI, Marius Militaru. In total, 2.000 de oameni participa la manifestatii, in 16 localitati din tara.

Ingrijorarile privind protestele din Romania au ajuns pana la Washington. Ce scrie presa straina
Ingrijorarile privind protestele din Romania au ajuns pana la Washington. Ce scrie presa straina

Ingrijorarile privind confruntarile violente din Romania au ajuns pana la Washington, scrie presa internationala, amintind apelul la proteste pasnice facut de Statele Unite si remarcand ca manifestatiile au intrat in cea de-a doua saptamana.

Recomandări
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice

Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică, relatează CNBC.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.