Ore de fotbal, la pachet cu tema la mate. Rolul mamei in ascensiunea celui mai scump fotbalist roman

×
Codul embed a fost copiat

1 DECEMBRIE. Actorul principal al celui mai scump transfer al fotbalului romanesc, Vlad Chiriches joaca la Tottenham, unul dintre cele mai puternice cluburi ale planetei.

Copilaria lui n-a fost usoara, dar azi culege roadele muncii, perseverentei, ambitiei si mai ales a hotararii de a scrie istorie pe terenul de fotbal.

Londra, noiembrie 2013, la mai putin de 24 de ore de la operatia la nas Vlad Chiriches, revelatia anului in fotbal ne da unul dintre putinele sale interviuri, la baza de antrenamente a echipei sale : Tottenham Hotspur, una dintre cele mai puternice din Anglia. Cu aer degajat Vlad, priveste modest spre ceea ce i se intampla .

"Principalul lucru e ca joc fotbal. Si nu sunt foarte confortabil cu a fi tot timpul in presa. Nu prea imi place sa fiu in centrul atentiei in interviuri. Pur si simpu, in teren cred ca atunci imi place sa fiu in centrul atentiei", spune Chiriches.

Poate de aceea nu cauta sa vorbeasca des cu presa. E retinut in gesturi, in declaratii, in a face publica viata de dincolo de teren. Pentru ca acolo el apartine fanilor, iar acasa isi apartine lui si familiei. In sanul ei isi gasestea linistea si acolo ia cele mai importante decizii.

Citește și
Simona Halep
SIMONA HALEP, copilul care a crescut fara papusi si a ajuns in finala de la Paris. "Trebuie sa crezi ca poti sa muti muntii"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Iubita mea ma ajuta foarte mult, normal ca vorbesc si cu parintii, dar in general dupa ce vorbesc cu ei eu sunt acela care se gandeste cel mai bine si ia decizia"

Cel mai scump fotbalist roman

La doar 24 de ani, bacauanul Vlad Chiriches este fotbalistul momentului. 9,5 milioane de euro au platit cei de la Tottenham ca sa-l ia de la Steaua: cel mai scump transfer realizat vreodata in fotbalul romanesc. Peste Mutu, Chivu sau Hagi.

"Chiriches, de cand a jucat in Anglia, a jucat fara greseala. E un baiat la locul lui, nu va de ce nu ar face o cariera lunga in Anglia. El este un baiat serios si are si talent. Poate sa joace cel putin 10 ani in Anglia", spune fostul jucator al lui Chelsea, Dan Petrescu.

Transferul a tinut prima pagina a ziarelor de la Londra. Tocmai calificase Steaua in primavara europeana si a inscris impotriva celor mai puternice echipe de pe continent.

Inainte de transfer, antrenorul sau Andre Villas-Boias se temea ca nu cumva un club mai bogat sa i-l fure.

La Totteham, echipa cu un lot de 330 de milioane de euro, Vlad a jucat deja titular in 9 meciuri, iar cu el pe teren echipa nu a incasat niciun gol. Din 388 de pase 341 au ajuns unde trebuie. Directorul sportiv al clubului il considera acum un gladiator, "Vladiatorul" Suporterii au insa ceva probleme cu numele de familie.

Dupa un meci in Europa League in care a scos o minge de pe linia portii si a uluit pe toata lumea cu un dribling scos parca din jocurile video, coechipierii l-au poreclit Zinedine Zidane.

"Pe mine ma ajuta genul asta de presiune. Tot timpul cand am avut parte de presiuni de genul asta am reusit sa ma adaptez si sa imi fie bine"

Ce "aroganta" si-a permis din primul salariu

Vlad Chiriches este dupa toate standardele un fotbalist mare. Lui insa ii este inca greu sa se acomodeze cu noul sau statut.

"Cred ca sunt un fotbalist mare in devenire. Incerc sa ma antrenez cat mai bine, sa cresc in evolutie si sa ajung cat mai sus"

Spre asta visa in clasa a 8 pe cand nimeni nu dadea mai mult de o mie de euro pe el. CInci ani mai tarziu era evaluat la 100.000. De atunci cota sa de piata a explodat pur si simplu, ajungand la ordinul milioanelor. Dupa ce s-a transferat la Steaua in 2012, Vlad a intrat in atentia marilor cluburi precum Barcelona, Milan, Chelsea sau Manchester City. Nu exista saptamana in care presa sa nu speculeze pe marginea unui eventual transfer in strainatate.

Gigi Becali n-a vrut sa-l lase sa plece, insa oferta englezilor a fost de nerefuzat. Lui Vlad nu multele zerouri de pe contract i-au atras atentia, ci mottoul clubului,"a indrazni inseamna a face.".

Englezii il platesc acum regeste : 100.000 de euro pe luna iar baiatul simplu din Bacau a devenit un tanar roman foarte bogat.

La Londra nu si-a luat o casa in centrul orasului, ci una aproape de locul unde se antreneaza, pe care a ales-o impreuna cu iubita. Ii plac totusi hainele de firma, poarta un ceas scump iar din primul salariu si-a permis un prim moft: Un Maseratti GT. Un bolid de 134.000 de euro care atinge aproape 300 de kilometri la ora.

"Era masina visurilor melel si am zis ca daca tot am posibilitatea sa o cumpar acum si sa fac, sa zic asa, o aroganta. Si dupa aia ma linistesc. In tara se primesc amenzi multe pentru viteza.
- Dar aici?
- Aici sunt un pic mai echilibrat"

Cel mai mult il bucura insa ca cei apropiati sunt cu totdeauna cu gandul la el. La interviu poarta mandru cadoul pe care, iubita sa Sabrina i l-a dat de ziua lui, in urma cu luna, o bratara simpla cu un mesaj puternic: dragostea e eterna.

La baza de antrenamente de 45 de milioane de langa Londra, fanii , inclusiv din Romania, au inceput sa il astepte dupa antrenamente.

Renumele sau a ajuns pana si in Australia.

"Este foarte rapid, iar in aparare nu-si scapa adversarii. Asta iti si doresti de la un fundas. Este si disciplinat!", spune un fan din tara cangurilor.

Ce conditii i-a pus mama pentru a-l lasa la fotbal

Fotbalul l-a descoperit insa la sapte ani, iar cel care l-a dus la un club, FCM Bacau a fost unchiul lui. Mama i-a pus insa conditii.

"Mi-a spus ca ok, mergem la fotbal, dar prima data trebuie sa inveti foarte bine si dup-aia. Intotdeauna mi-a placut sa fiu si un baiat studios. Imi placea mult matematica"

ABC-ul jocului l-a invatat insa la Cluj, la scoala Ardealului, pentru care a trebuit sa se desparta de familie la o varsta frageda.

"De la 14 ani am plecat de acasa. Asta m-a ajutat foarte mult sa ma maturizez si sa inteleg ca poti sa dau oricand de greu"

Chiriches, "neamt" inca de cand era copil

"Chiriches, un neamt asa, foarte exact, foarte echilibrat, foarte determinat si cu multa incredere in calitatile lui. Timpul liber al lor era unul foarte putin, foarte scurt. Desteptare de la 07.00 -07.30, masa, de la 08.00 la doua la scoala, la doua jumate masa. De la 3 la 4 odihna, de la 5 la 7 antrenament, meditatie pana la 8.30, la 08.30 masa si de la noua fara un sfert la zece si un sfert aveau si ei liber o ora jumate", povesteste Mihai Georgescu, antrenorul scolii de fotbal Ardealul.

Trei ani mai tarziu semneaza un contract cu cea mai tare echipa din Portugalia, Benfica. Acesta a fost de fapt primul sau transfer in strainatate si totdata primul contact cu fotbalul mare.

Era sansa vietii, un loc intr-o echipa care ajunsese in acel an in grupele Ligii Campionilor. Soarta i-a pus insa la incercare caracterul de luptator. La cateva zile de convocarea la prima echipa a suferit o accidentare groaznica: fractura de femur.

"Eram singur printre straini cu accidentarea aia, nu puteam sa joc. Nu ma simteam eu foarte bine. Mama a fost pionul prinicpal, stie foarte bine sa ma motiveze si sa imi dea taria sa trec peste orice greutate", spune Chiriches.

Era un moment in care altii ar fi renuntat. Dupa accidentare, portughezii nu-l mai primeau decat la echipa a doua si risca sa ramana in anonimat. Asa ca a dat conditiile din Portugalia pe liga a doua din Romania. S-a dus la International Curtea de Arges unde macar avea o sansa sa ajunga inapoi in fotbalul mare.

A trecut apoi la Pandurii si de acolo la Steaua timp in care i-au crescut atat notorietatea si cat si salariul. Cu Vlad nu gasesti insa poze in cluburi sau articole despre nopti pierdute si intalniri secrete cu fotomodele.

Pe iubita sa, Sabrina, a intalnit-o in urma cu 4 ani si inca de atunci avea ganduri serioase. Anul acesta, intre doua meciuri cu Chelsea, i-a cerut mana si ca sa-I arate ca e sigur de dragostea lui i-a propus sa-si tatueze legaminte pe brat.

"Probabil de-asta nici nu m-am dezbracat cand am dat golurile, ca nu vreau sa le arat, le pastrez pentru mine pentru cei care ma cunosc. Am mai multe, e ceva religios. Sunt un om care crede in Dumnezeu si ma ghidez foarte mult dupa asta"

Revenind la momentul cel mare, cel mai greu i-a fost cu inelul.

"Stiti, fetele sunt cu diamentele si trebuie sa-l aleg pe-ala frumosul, pe-ala bunul. Foarte multe culori, foarte multe calitati trebuie sa aiba un diamant si am incercat sa aleg unul frumos"

Aceeasi perioada avea sa-l logodeasca si cu liga mare din fotbal. Inca de cand a inscris golurile care au calificat Steaua in Europa League a fost in atentia mai multor antrenori din Champions Legue. Calm si calculat , Chiriches este unul dintre putinii fundasi din lume care nu a primit niciun cartonas rosu in intreaga cariera. Multe dintre interventiile sale sunt la limita si par riscante, dar el si le calculeaza la milimetru si e sigur pe ce face.

in general imi place sa risc putin pentru ca tot timpul am invatat ca daca risti poti sa si castigi in general. Daca nu risti e un pic mai greu .

De la Bacau, pana in Portugalia, inapoi in Romania si in cele din urma in Anglia aceasta a fost mentalitatea lui castigatoare. Iar golurile marcate arata ca pe langa munca si foarte multa repetie s-a nascut si cu fotbalul in sange. Nici el nu poate sa isi explice cum a inscris cu maiestria unui atacant brazilian

"Sunt si situatii in joc cand esti surprins si cred ca prin asta se vede daca esti un jucator bun sa reactionezi cum trebuie"

La nationala ultimele meciuri au fost cele cu Grecia, in urma caror tricolorii au ratat calificarea. Cu o saptamana inainte si-a spart nasul in timpul unui meci din campionatul englez. Primul sau gand:

Nu-i mai este frica de accidentari. Spune simplu ca fac partea din viata unui fotbalist.

"Daca ti-e frica de ceva, e greu sa fii foarte bun in domeniul ala. Deci nu am de ce sa imi fie frica. Asta-i cariera mea, asta fac , trebuie sa fac la cel mai inalt nivel"

Romania a ratat calificarea insa Vlad va promova din nou la vara… in viata personala.

Pentru Vlad viata este d-abia a inceput. Dupa o copilarie grea, departe de parinti si de casa, cu accidentari si momente in care altii ar fi renuntat, acum perseverenta si taria sa au fost rasplatite. La Tottenham, sub lumina reflectoarelor, in aplauzele a milioane de fani , isi traieste visul romanesc pe una dintre cele mai mari arene de fotbal ale lumii.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
IMNUL PROTV 1 DECEMBRIE. Vedetele ProTV te invita sa spui si tu
IMNUL PROTV 1 DECEMBRIE. Vedetele ProTV te invita sa spui si tu "Eu fac Romania!"

De 18 ani, tu esti ProTV, romane! Acesta este mesajul cu care te invitam sa sarbatoresti ziua nationala.

SIMONA HALEP, copilul care a crescut fara papusi si a ajuns in finala de la Paris.
SIMONA HALEP, copilul care a crescut fara papusi si a ajuns in finala de la Paris. "Trebuie sa crezi ca poti sa muti muntii"

Un material realizat de Alex Dima de 1 DECEMBRIE 2013. Ani de sacrificii departe de familie, fara prieteni, o disciplina spartana si o copilarie petrecuta pe terenul de antrenament. Toate pentru implinirea visului in care crede de cand avea doar 4 ani.

Recomandări
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor România, care pare că a devenit un ghimpe în coasta sa.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.