REPORTAJ CUTREMURATOR. Gostinu - satul din Romania unde copiii devin sclavi pentru 40 de lei pe zi

Ultimul update: Marti 06 Noiembrie 2012 23:52
Data publicarii: Miercuri 01 August 2012 18:30
Categorie: Social

Minori exploatati cate zece ore pe zi pentru cativa lei incasati de parinti. Aceasta este bursa neagra a unei piete in care copiii de 12 si 13 ani sunt inchiriati direct de familii unor arendasi agricoli, crescatori de animale sau constructori.

Cazul este cu atat mai socant cu cat se intampla in satul Gostinu din judetul Giurgiu, unde, in urma cu 8 ani, autoritatile au declansat mai multe anchete, dupa ce ProTv a semnalat ca in zona toate muncile grele sunt facute de copii-sclavi. Din pacate, desi legea ii protejeaza pe cei mici de abuzurile adultilor, nimeni nu le sare cu adevarat in ajutor.

In satul Gostinu din Giurgiu, parinti fara suflet isi inchiriaza copiii fara sa clipeasca.

Minorii accepta naiv statutul de sclav, convinsi ca ei trebuie sa puna o paine pe masa familiei. La rasarit de soare, sunt ridicati din poarta de remorcile care pleaca la camp.

Dupa-amiaza sunt lasati, epuizati, in vatra satului, sa se intoarca la casele lor.

In remorca oprita de reporterii ProTv stau pititi trei copii. Pentru adulti, nu sunt decat niste roboti de care se folosesc.

Cel mai mic are 13 ani. Castiga 40 de lei de lei pe zi, bani care ajung direct la mama. Sunt 11 frati pentru care bietul copil isi risca sanatatea.

Potrivit Codului Penal, un astfel de parinte, care pune in pericol sanatatea minorului, poate fi decazut din drepturi si risca inchisoarea de la trei la 15 ani.

Copii mananca pe camp un codru de paine cu rosii aduse de acasa si uneori se ranesc, fara sa fie nimeni in preajma care sa le dea primul ajutor. Socant este ca nu ii iau cu ziua doar persoane private, ci si firme care incearca sa se acopere cerandu-le un buletin al parintilor.

Si pentru angajator, ilegalitatea prevazuta in Codul Penal e evidenta. Fapta de a supune o persoana la o munca obligatorie se pedepseste cu inchisoarea de la sase luni la trei ani.

De altfel, si Codul Muncii prevede ca minorii sub 15 ani nu pot fi absolut deloc angajati, iar muncile grele sunt interzise pana la 18 ani. Angajatorul e pasibil de puscarie, de la sase luni la trei ani.

Abuzul nu mai mira pe nimeni. Vorbim de o cutuma pe care reporterii ProTv au semnalat-o inca de acum opt ani, cand a fost data in vileag practica inrobirii copiilor.

In cazul a doi parinti din Gostinu acuzati ca si-au dat copiii la munca a incetat urmarirea penala. Un altul din Iasi, care-si inchiriase copilul in Giurgiu, a facut trei ani de inchisoare.

Responsabilii ar trebui sa dea un raspuns urgent. Si sa vegheze pentru ca parintii iresponsabili sa nu-i mai chinuiasca pe copii.

ANCHETA CU CAMERA ASCUNSA din inima afacerilor cu etnobotanice. Cum fenteaza traficantii legea

ANCHETA CU CAMERA ASCUNSA din inima afacerilor cu etnobotanice. Cum fenteaza traficantii legea

pepeni

Vânzătorii de pepeni ignoră complet legea privind etichetarea

”Tigrul platanului” a invadat Capitala. Ce spun medicii despre mușcătura insectei

Au nevoie de ajutor după ce le-a ars casa: ”Am ramas cu hainele de pe noi”

vaslui

Românii care așteaptă și 8 luni pentru a da ”traseul” pentru permisul auto

Un primar din județul Prahova, acuzat de hărțuire și discriminare

Cozile la paşapoarte nu s-au terminat, deşi responsabilii au susţinut că au luat măsuri